- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ο Βασίλης Μπαρτζώκας μας μιλάει για την ΕΣΩ
Η σημαντικότερη ημερίδα για την αρχιτεκτονική και το design έρχεται σε λίγες μέρες στη Στέγη
Κοίτα γύρω σου. Κτίρια, πεζοδρόμια, αυτοκίνητα, ταμπέλες. Αντικείμενα. Ό,τι σε περιβάλλει, ό,τι φοράς και χρησιμοποιείς, έχει σχεδιαστεί. Πριν γίνει πραγματικότητα, γεννήθηκε ως ιδέα στο μυαλό κάποιου. Στις 4 Φεβρουαρίου το μεγάλο Αμφιθέατρο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα γεμίσει από ιδέες που διαμορφώνουν τον κόσμο γύρω μας. Η ημερίδα ΕΣΩ, που πραγματοποιείται φέτος για 8η συνεχή χρονιά, συγκεντρώνει και πάλι τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής δημιουργικής σκηνής από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design, αυτή τη φορά υπό τον συντονισμό του εικαστικού και ιδρυτή της Athens Biennale, Poka Yio. Μιλάμε με τον Βασίλη Μπαρτζώκα, την ψυχή της ΕΣΩ, και μαθαίνουμε από πρώτο χέρι όσα θα συμβούν σε λίγες μέρες.
Πείτε μας λίγα λόγια για την ΕΣΩ (πώς γεννήθηκε η ιδέα, γιατί...;)
Για πολλά χρόνια ζούσα στον κόσμο των υλικών, εργαζόμενος κοντά σε αρχιτέκτονες και interior designers. Τότε σκεφτόμουν πως θα ήταν πολύ όμορφο να βρεθεί μία φόρμουλα όλοι αυτοί οι άνθρωποι να επικοινωνήσουν αυτό που κάνουν στο κοινό. Αλλά και να συναντηθούν και να ανταλλάξουν τις ιδέες τους. Να συνεργαστούν και να δώσουν ο ένας στον άλλο, με τελικό αποδέκτη την κοινωνία. Το 2012 ο Δημήτρης Φακίνος, διοργανωτής των ΕΒΓΕ και των European Design Awards, μου πρότεινε να κάνουμε κάτι μαζί, στα πλαίσια της συνεργασίας του +Design με τη Στέγη για την Αρχιτεκτονική και το Design. Πλέον κοντεύουμε να κλείσουμε πια τη δεκαετία… οπότε έχουμε κάθε λόγο να λέμε πως η ΕΣΩ έγινε ο κορυφαίος θεσμός προβολής του σχεδιασμού και των τεχνών στην Ελλάδα.
Ποιο ερώτημα φιλοδοξεί κυρίως να απαντήσει η ημερίδα;
Εξερευνούμε το καινούργιο. Το καινούργιο το οποίο μπορεί να βιωθεί. Απολαυστικές, ατμοσφαιρικές, λειτουργικά άρτιες λύσεις που εφαρμόζονται στην καθημερινή ζωή μας, δημιουργούν ένα sense of place, βοηθούν τα συναισθήματα να ανθίσουν, κινητοποιούν τις ιδέες και τελικά μας κάνουν ευτυχισμένους ανθρώπους. Στην ΕΣΩ θέλουμε να καταδείξουμε τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν όλοι οι δημιουργικοί άνθρωποι του σχεδιασμού ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι λύσεις. Από ένα μεγάλο έργο, όπως το Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ, μέχρι τα ποικίλα, μικρά μπαρ και εστιατόρια που έχουν κοσμήσει σαν πετράδια τα σκοτεινά δρομάκια και τις στοές του νυχτερινού Κέντρου της Αθήνας. Από ένα μπουτίκ, κυκλαδίτικο ξενοδοχείο στα νησιά μας, μέχρι μία πολυκατοικία που σε κάνει περήφανο στην όψη και χαρούμενο στην κατοίκηση. Από ένα όμορφο περιοδικό ως την εμπορική ζώνη στο χώρο των αεροδρομίων. Όλος αυτός ο υλικός πολιτισμός, τον οποίο ζούμε, είναι αποτέλεσμα τέτοιων συνεργασιών. Εντέλει, ένας όμορφος υλικός πολιτισμός μας δίνει αξιοπρέπεια. Αυτό θέλουμε να «βοηθήσουμε».
Σε ποιους απευθύνεται η ΕΣΩ; Γιατί να την παρακολουθήσει και κάποιος που δεν είναι αρχιτέκτονας ή designer;
Το να παρακολουθήσεις την ΕΣΩ είναι σχεδόν… πολιτική πράξη! Ας το πω λιγότερο χιουμοριστικά, μέσα από ένα ερώτημα: ποιος δεν θέλει να μάθει με ποιον τρόπο σκέφτονται οι άνθρωποι που δημιουργούν τον υλικό μας πολιτισμό και να τους θέσει ερωτήσεις; Πέραν αυτού, όμως, δεν είναι καθόλου απίθανο κάποιος επαγγελματίας φαινομενικά «άσχετος» με την αρχιτεκτονική, να ανακαλύψει ένα πεδίο… συνεργασίας με τον κόσμο των δημιουργών! Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός της ΕΣΩ, η εξερεύνηση του καινούργιου και η συνεργασία.
Τι ξεχωριστό θα δούμε φέτος; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάποια highlights;
O διεθνής καλεσμένος της 8 ΕΣΩ είναι ο Τοm Lindblom των Λονδρέζων Gensler Architects, μίας εταιρείας με τζίρο 1 Billion USD και χιλιάδες αρχιτέκτονες με γραφεία σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχουν φτιάξει γραφεία του Instagram, της Microsoft και της Accenture.
Ο αρχιτέκτων Ηλίας Παπαγεωργίου έρχεται από τη Νέα Υόρκη για να μας μιλήσει για πολιτιστικά έργα, αλλά και για τη νέα τάση μετά το Co Working, αυτή του Co Living και του έργου που σχεδίασε με την ομάδα της SO-IL στο Παρίσι.
Ο μοναδικός Γιάννης Τσεκλένης θα μας μιλήσει για την ανέραστη σχέση του Design και της Ελληνικής Βιομηχανίας και για αισθητική, ενώ θα βραβευθεί από το ARCHISEARCH.gr για τη συνολική του προσφορά στον χώρο του Design από τον μεγάλο ακαδημαϊκό, συγγραφέα και φιλόσοφο Θεοδόση Τάσιο.
Οι LC Architects, οι οποίοι αυτή τη στιγμή σχεδιάζουν δύο από τα πιο σημαντικά κτίρια στην Αθήνα (τα Cosmote Studios και το the Orbit, στο οποίο θα στεγαστεί η BEAT, δημιουργώντας μια κυψέλη καινοτομίας), θα μας μιλήσουν και αυτοί για τη σχεδιαστική τους φιλοσοφία.
Kαι όπως λέμε κάθε χρόνο, είναι η μεγαλύτερη παραγωγή μέχρι την επόμενη...
*Μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας εδώ.
Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρασκευή 8 έως Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
Εκεί που δεν πας μόνο για να ψωνίσεις αλλά κυρίως για να δεις τα εμβληματικά σχέδια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής
Η εν λόγω ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στην αλλαγή του αρχιτεκτονικού στυλ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ
Υπήρξε μεταξύ άλλων επίσημη κατοικία της βασίλισσας
Οικολογικά ξύλινα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξύλινα γκαράζ και αποθήκες
Το όραμα, οι ενστάσεις, η ιστορία και η φθορά ενός πραγματικού αρχιτεκτονικού κοσμήματος
Mε αφορμή την 15η επέτειο λειτουργίας
Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας που διανύει σχεδόν 4 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στον χώρο της κατασκευής ακινήτων
Θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου
Αφιερωμένα στα νέα αθλήματα και το πρωτοποριακό πνεύμα της διοργανώτριας πόλης
Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit
«Είναι δυνατόν να κάνεις αρχιτεκτονική και να μην είσαι ασκητής;»
Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται
Ο Kirios Criton ξετυλίγει το κουβάρι μιας πανάρχαιης ελληνικής ιστορίας που φτάνει ως το σήμερα
Ακολουθώντας τα απλά βήματα του Chat in Color έφτιαξαν το σπίτι των ονείρων τους
Στόχος είναι ένα πιο βιώσιμο μέλλον, όπου ο άνθρωπος θα βρίσκεται σε πλήρη σύνδεση με το περιβάλλον του
Ένα καλειδοσκόπιο μεταφέρει το φυσικό φως στο εσωτερικό του κτηρίου για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα
Εμπνευσμένοι σχεδιαστές που καθόρισαν τις εποχές τους και επηρεάζουν μέχρι σήμερα με το έργο τους
«Στόχος μας, η παραγωγή αρχιτεκτονικής που κατανοεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.