Design & Αρχιτεκτονικη

Νησιώτικη παράδοση με σύγχρονο τρόπο ζωής

Έφτιαξε το καταφύγιο του δίπλα στο κήπο ενός αρχοντικού του 1865

Ζιζή Σφυρή
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις Σπέτσες, στο μεγάλο κήπο ενός υπέροχου αρχοντικού του 1865, στήθηκε ένα ατμοσφαιρικό boutique hotel. Ο ιδιοκτήτης του Χρήστος Ορλώφ έφτιαξε δίπλα το δικό του καταφύγιο, ένα φωτεινό, χαρούμενο σπίτι που συνδυάζει τη νησιώτικη παράδοση με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Πείτε μας με δυο λόγια το ιστορικό του σπιτιού…

Ήταν το αρχοντικό του Νικολάου Ορλώφ, ένα κλασικό σπετσιώτικο του 1865. Το σπίτι άρχισε να χτίζεται το 2002 στον κήπο αυτού του αρχοντικού και η αρχιτέκτονας Ελίζα Μάνωλα έδωσε κομμάτι από την καρδιά της για να γίνουν όλα αυτά τα όμορφα που βλέπετε σήμερα. Με σεβασμό στην ιστορία του τόπου αλλά και του κτίσματος, με πολλή δουλειά, σημασία στην κάθε λεπτομέρεια. Το καλοκαίρι του 2005 ήταν έτοιμο.

n

Κάνατε ουσιαστικές παρεμβάσεις στο χώρο;

Η αρχιτεκτονική μελέτη βασίστηκε στις αρχές σχεδιασμού της σπετσιώτικης κατοικίας. Γεωμετρική αυστηρότητα, χάρη και λιτότητα είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του σπιτιού. Η πιο πολλή δουλειά έγινε στον ημιυπόγειο χώρο. Για να γίνει ευχάριστος και λειτουργικός ανοίχτηκε ένα παράθυρο που έφερε άπλετο φως. Τώρα είναι ένας χώρος αφιερωμένος στη χαλάρωση και το παιχνίδι. Για να ζωντανέψουμε τον κήπο μεταφέραμε αιωνόβιες ελιές και διαλέξαμε ελληνικά φυτά και μυρωδικά Τα φυσικά υλικά, όπως η μαλτεζόπλακα και η πέτρα, είναι πρωταγωνιστές. Χρησιμοποιήσαμε μάρμαρο, που δίνει μια ευχάριστη αίσθηση δροσιάς, στα δάπεδα του ισογείου όπου βρίσκονται οι χώροι υποδοχής, ενώ στα υπνοδωμάτια προτιμήθηκε το ξύλο για περισσότερη ζεστασιά.

n

Η πόρτα του σπιτιού. Ένα από τα στοιχεία που έμεινε ίδιο, όπως παλιά

Στη συνέχεια, πώς το διακοσμήσατε-εξοπλίσατε;

Κινηθήκαμε «παντρεύοντας» παραδοσιακά στοιχεία με κομμάτια του σύγχρονου ντιζάιν. Δηλαδή δώσαμε καινούργια ζωή σε κάποια υπέροχα έπιπλα που υπήρχαν στο παλιό πατρικό σπίτι και τα οποία δίνουν το στίγμα των Σπετσών και της καταγωγής της οικογένειας, αλλά προσθέσαμε και κομμάτια από το Design Plaza και το Interni τα οποία έβαλαν «σημερινή», μοντέρνα πινελιά στο χώρο. Για διακόσμηση διαλέξαμε έργα του David Weber, του James Foot, του Νίκου Μαντά, της μαγικής Λήδας Παπακωνσταντίνου και του καραβομαραγκού Βαγγέλη Κομπόγιωργα, όλοι τους άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στις Σπέτσες.

image

Τα υπέροχα βοτσαλωτά των σπετσιώτικων αυλών

Τα νησιώτικα σπίτια είναι «ταγμένα» να ακολουθούν την παράδοση ή μπορούν να είναι και μοντέρνα;

Οι Σπέτσες είναι γνωστές για την αρχιτεκτονική τους. Έχουν αυτά τα υπέροχα τεράστια καπεταναίικα σπίτια που συζητιούνται σε όλο τον κόσμο και είναι πόλος έλξης για το νησί μας. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι μπορεί, με μέτρο και σεβασμό στην παράδοση του νησιού, να βρεθεί ο τρόπος που η νησιώτικη μορφή να οδηγηθεί σε μοντέρνα μονοπάτια.

image

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ή και τα μειονεκτήματά του σπιτιού;

Πλεονέκτημα είναι η λειτουργικότητά του. Και βέβαια η απεριόριστη θέα στη Δοκό, την Ύδρα και τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου, αλλά και στη σπετσιώτικη χώρα του Παλιού Λιμανιού. Τα πέντε ψηλοτάβανα δωμάτια είναι γεμάτα φως ενώ όλοι οι χώροι, εσωτερικοί και εξωτερικοί, πετυχαίνουν να φιλοξενούν διαφορετικές ομάδες με διαφορετικές δραστηριότητες (παιδιά-μεγάλους-πιο μεγάλους- φιλοξενούμενους) την ίδια χρονική στιγμή και όλοι να χαίρονται και να περνούν καλά στο σπίτι. «Μειονέκτημα» είναι ότι θέλει πολλούς φίλους για να γεμίσει.

n

Πέτρινοι τοίχοι, κεραμοσκεπές κι ένα όργιο βλάστησης περιβάλλουν την πισίνα, που το καλοκαίρι μαζεύει γύρω της όλη την οικογένεια

Πείτε μας τα δικά σας tips - μικρά μυστικά για ένα όμορφο σπίτι.

Αγαπώ πολύ το φως, θεωρώ ότι είναι μεγάλη τύχη ένα σπίτι να φωτίζεται από το φυσικό φως. Επίσης μου αρέσει η απλότητα, τα λίγα και καλά αντικείμενα στους τοίχους και στο χώρο. Ένας κήπος, ακόμη και μικρός, με πολλά λουλούδια της ελληνικής γης οπουδήποτε, ακόμη και σε γλάστρες, μπορεί να δώσει τη δική του φρέσκια πνοή στην καθημερινότητα.

image

Κάποιες από τις αιωνόβιες ελιές ήρθαν εδώ από την απέναντι ακτή της Πελοποννήσου

Κάποια «λάθη» που πρέπει κανείς να αποφύγει σ’ ένα τέτοιο σπίτι;

«Λάθη» που δεν είναι λάθη. Απλώς επειδή τα παιδιά μου είναι μικρά, φοβάμαι τα μεγάλα ανοίγματα στις σκάλες για την επικινδυνότητά τους. Προσέχουμε λίγο παραπάνω, μέχρι να μεγαλώσουν.

Ποιο είναι το καλύτερο κομπλιμέντο που έχουν κάνει φίλοι σας για το σπίτι;

«Δεν θέλουμε να φύγουμε».

image

Ποιο είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο του σπιτιού;

Σίγουρα η κουζίνα και ο γύρω χώρος. Εκεί μαζευόμαστε όλοι, μαγειρεύουμε και γίνονται τραπεζώματα συνέχεια. Όπως καταλαβαίνετε, ένα τέτοιο σπίτι είναι στις δόξες του τα καλοκαίρια.

Μια μέρα στο σπίτι που τη θυμάστε;

Ένα τραπέζι, που ξεκίνησε σαν καθιστό δείπνο για καμιά τριανταριά άτομα και εξελίχθηκε σε πάρτι με 120 άτομα που κράτησε έως το επόμενο πρωί.

image

Τα παράθυρα των παλιών σπετσιώτικων σπιτιών είχαν κάγκελα για το φόβο των πειρατών. Τώρα χαρίζουν στους μέσα χώρους το φως και τα παιχνιδίσματά του με το νερό

Τι δεν θα βάζατε με τίποτα στο εξοχικό, αλλά θεωρείτε απαραίτητο σ’ ένα σπίτι στην Αθήνα;

Συναγερμό! Εδώ στις Σπέτσες είμαστε ακόμη καλά, είναι ήσυχο νησί, δεν τον χρειαζόμαστε. Αντίθετα, στην Αθήνα…

Πείτε μας μερικούς καλούς λόγους για να επισκεφθεί κάποιος τις Σπέτσες.

Για την υπέροχη αρχιτεκτονική τους, τα καθάρια νερά, το πράσινο, τη νυχτερινή ζωή, για ένα ρομαντικό δείπνο στο εστιατόριο Ορλώφ ή μια εμπειρία φιλοξενίας στο Orloff Resort – δίπλα από το σπίτι έχουμε φτιάξει και το ξενοδοχείο. Κι ακόμη, για την εύκολη πρόσβαση είτε με πλοίο ή δελφίνι, αλλά και με αυτοκίνητο από ξηράς μέσω Κόστας. Τέλος, γιατί δεν έχει αυτοκίνητα, παρά μόνο ελάχιστα.

image

Who is who

Ο Χρήστος Ορλώφ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Λόγω δουλειάς του πατέρα του –ήταν στρατιωτικός–, κάθε δυο χρόνια άλλαζε τόπους διαμονής. Πήγε σχολείο στην Αναργύρειο-Κοριαλένειο, χρόνια μάθησης, που θυμάται με νοσταλγία. Έχει κάνει πολλά ταξίδια σε όλη τη γη, πολύ ιστιοπλοΐα στους ωκεανούς, κάποτε σκέφτηκε να μπαρκάρει ως αξιωματικός τηλεγραφητής με αφορμή το πάθος του για τη θάλασσα, αλλά τον κέρδισε το εμπόριο κι ο κόσμος των επιχειρήσεων. Οι Σπέτσες είναι η μεγάλη του αγάπη και βάση της ζωής του. Ασχολήθηκε με τα μαγαζιά Ταναγραία και Omnishop, μέχρι να ανοίξει το μεγάλο του καμάρι, το εστιατόριο «Ορλώφ» το 1991. Το 2004 εγκαινίασε το boutique hotel Orloff Resort. Είναι παντρεμένος με τη Rosella, που είναι Ιταλίδα, και έχει δυο γιους, τον Νικόλα και τον Νώε.

image

Ο Χρήστος Ορλώφ με τον αγαπημένο του σκύλο. Η σκάλα πίσω του θυμίζει τα παλιά νησιώτικα σκαλοπάτια


image

Στο καθιστικό, λιτές γραμμές και ήπια μοντέρνοι τόνοι


n

image

Έπιπλα από το παλιό σπίτι δίνουν το δικό τους τόνο στη διακόσμηση


n

Ανοίγματα που φέρνουν το φως μέσα, και πάλι φυτά, και μια σειρά από βαρκούλες δίνουν ανάλαφρο στιλ στην τραπεζαρία


n

Η υπαίθρια τραπεζαρία


image

Ένα μικρό γουστόζικο μπάνιο


image

Σπέτσες, το καλύτερο κάδρο για το παράθυρο


image

Οι νησιώτικοι καναπέδες βάφτηκαν σε ζωντανά χρώματα, ενώ παλιές πόρτες και τιμόνια καϊκιών έγιναν χρηστικά τραπέζια


image

Στην κρεβατοκάμαρα, μοντέρνες πινελιές σε παραδοσιακό φόντο

Φωτό: Κώστας Πηγαδάς