- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Algi: Η διαστημική πόλη στον πλανήτη Άρη που σχεδιάζεται για το 2150
Πρώτο βραβείο σε «πλανητικό» διαγωνισμό της NASA για τον αρχιτέκτονα Μanuel Monteserin Lahoz
Γράφει η Κατερίνα Σερίφη
Το όνειρο του ανθρώπου για μετοίκιση σε άλλους πλανήτες παίρνει σάρκα και οστά. Και αν αυτό ακούγεται μακρινό ή εξωπραγματικό για τον Μanuel Monteserin Lahoz είναι μια πραγματικότητα, που αποτύπωσε με ακρίβεια στα σχέδιά του. O ισπανός αρχιτέκτονας που ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη κέρδισε πρόσφατα το πρώτο βραβείο σε «πλανητικό» διαγωνισμό της NASA για σχεδιασμό μιας διαστημικής πόλης, μίας οικολογικής διαστημικής πόλης με το όνομα Αlgi.
H ΝΑSA προκήρυξε διαγωνισμό που απευθυνόταν σε πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες μηχανικών, αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών από όλο τον κόσμο, για το σχεδιασμό μιας πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων στον Άρη. Ο Manuel μαζί με τους φοιτητές του από το ΙED (Εuropean Institute of Design) συμμετείχαν κερδίζοντας το βραβείο για το καλύτερο πανεπιστημιακό πρόγραμμα καθώς και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία εσωτερικού σχεδιασμού, μεταξύ 332 προτάσεων για αρχιτεκτονική μελέτη που κατατέθηκαν από όλο τον κόσμο.
Για να «χτίσει» τη διαστημική πόλη του ο Manuel σκέφτηκε ένα εκατομμύριο γήινους να μετοικούν άμεσα στον Άρη. Πρέπει να αναπνέουν, να τρέφονται, να ζουν κανονικά και να διαχειριστούν τα απόβλητα τους.«Σήμερα υπάρχει επαρκής τεχνολογία» λέει και επιστρατεύει τις πιο προηγμένες τεχνικές όπως τις βιολογικές μεμβράνες για τη δημιουργία ατμόσφαιρας, μικροφύκια που μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ενέργεια (εξ ού και το όνομα της πόλης), 3D εκτυπωτές για το χτίσιμο των σπιτιών από ανακυκλωμένο πλαστικό, drones για τη μεταφορά υλικών και όλα αυτά με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. «Η πόλη προορίζεται για το 2150 και για την ώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός» σημειώνει, «καθώς αποτελεί θέμα το πόσο αξίζει ή κοστίζει μια πόλη εκτός γης».
Ο αλγόριθμος της σχεδίασης θα μπορούσε να συμπεριλάβει και ένα πλήθος άλλων ζητημάτων που προκύπτουν, συν όλα τα προβλήματα που σίγουρα θα μεταναστεύσουν εκεί μακριά οι άνθρωποι, όπως η ρύπανση, η οποία παραμένει μείζον πρόβλημα προς επίλυση στη Γη.
Για την ώρα η εξωπλανητική διαχείριση της ρύπανσης παραμένει ένας προβληματισμός.
Failure is not an option λέει o Ed Harris στο Apollo 13 υποδυόμενος τον αστροναύτη Gene Kranz της ΝASA ή αλλιώς κανένα περιθώριο αποτυχίας. Αυτά ακριβώς τα λόγια των ανθρώπων της NASA σε συνδυασμό με τις εντυπωσιακές εικόνες της διαστημικής πόλης Algi του κυρίου Monteserin Lahoz και σκέφτομαι ότι κάποια από τα εγγόνια μας θα έχουν την τύχη να την κατοικήσουν κι αν όχι αυτό, τουλάχιστον να την επισκεφτούν. Μήπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δεν πρέπει να μείνει έξω από αυτά τα σχέδια; A muchos todo esto nos sonará a ciencia ficción, pero en muchos casos el soñar y el proyectar ha desembocado en posibilidades reales, en retos conseguidos y en realidades.
Ακούγεται καθαρά επιστημονική φαντασία, όμως η ανθρώπινη ιστορία έχει δείξει ότι σε όλες τις περιπτώσεις που το όνειρο έγινε σχέδιο απτό και μετουσιώθηκε σε έργο οδηγηθήκαμε σε χειροπιαστές καταστάσεις, συναρπαστικές ή εξαιρετικά συναρπαστικές.