Ο Τόγιο Ίτο κέρδισε το Βραβείο Πρίτζκερ
Το «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής» σε έναν ανήσυχο δημιουργό
Το βραβείο Πρίτζκερ γνωστό και ως «Νόμπελ Αρχιτεκτονικής» παρέλαβε ο 71χρονος Τόγιο Ίτο, για την επιτυχημένη του πορεία με δημιουργικά σχέδια και διαχρονικά κτίρια. Ο Ίτο, -που δηλώνει ότι ποτέ δε θα είναι ικανοποιημένος με τα έργα του-, είναι ο έκτος Ιάπωνας που παραλαμβάνει αυτό το βραβείο.
Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας διακρίνεται για τους έντονους πειραματισμούς του με διάφορες τεχνικές και στιλ, την καινοτομία και την προσπάθειά του να χαράζει νέα μονοπάτια. Όπως μάλιστα ανέφερε και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Πρίτζκερ, «η αρχιτεκτονική του Ίτο έχει βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς αρχιτέκτονες, κριτικούς και πολίτες».
Κατοικία «White O»
Στο πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνονται δημιουργίες, όπως η διαφανής Βιβλιοθήκη Τεχνών Τάμα στο Τόκιο, η δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης Σεντάι στην Ιαπωνία -βραβευμένη στην περσινή Μπιενάλε της Βενετίας-, η κατοικία «White O» στη Χιλή, το περίπτερο της γκαλερί Serpentine στο Hyde Park του Λονδίνου.
Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης Σεντάι
Το στίγμα της δουλειάς του αποτυπώνεται στο γεγονός πως ποτέ δεν ακολουθεί τα στερεότυπα, είναι οπαδός της αμφισβήτησης και δε διστάζει να ταχθεί ενάντια στην κυριαρχία του μοντερνισμού στις σύγχρονες πόλεις. «Πιστεύω πως ο μοντερνισμός έχει ήδη φτάσει στα όριά του ή σε αδιέξοδο'' δηλώνει χαρακτηριστικά στους New York Times.
Βιβλιοθήκη Τεχνών Τάμα (εξωτερική όψη)
Βιβλιοθήκη Τεχνών Τάμα (εσωτερική όψη)
Στα έργα του επιχειρεί ένα πάντρεμα των νέων ψηφιακών τεχνολογιών αλλά και του φυσικού κόσμου, σχεδιάζοντας κτίρια εναρμονισμένα με το περιβάλλον. «Όταν ένα κτίριο ολοκληρώνεται έρχομαι αντιμέτωπος με την οδυνηρή συνειδητοποίηση της ανεπάρκειάς μου, η οποία μετατρέπεται σε ενέργεια για το επόμενο εγχείρημα'', δηλώνει στην Guardian.
Γκαλερί Serpentine
Διαφορετικές όψεις του Πύργου των Ανέμων στη Γιοκοχάμα, που αλλάζει χρώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας
O Τόγιο Ίτο γεννήθηκε στη Σεούλ το 1941 και σύντομα εγκαταστάθηκε στο Τόκιο, όπου το 1971 άνοιξε το πρώτο του αρχιτεκτονικό γραφείο. Είναι ο βασικός δάσκαλος και εκπαιδευτής του διδύμου Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa, κάτοχοι του βραβείου Πρίτζκερ για το έτος 2010.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καθημερινότητα της πόλης αλλάζει, μαζί και η ζωή μας
Μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα και δημιουργό του επαναστατικού project
Άλλαξε το ντεκόρ στο σπίτι σου ΤΩΡΑ με αντίτιμο που θα σε ενθουσιάσει
Γιατί ένα κίνημα που γεννήθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ;
Επισκεφθήκαμε το παραθαλάσσιο Living-Well Boutique City Hotel 4 αστέρων που ξεχωρίσαμε για το design και την αρχιτεκτονική του
Μια συζήτηση με τους αρχιτέκτονες Στέλλα και Πιέρο Πιερή, με αφορμή την έκθεση 2nd Nature στο Ωδείο Αθηνών
Παραμονές των δημοτικών εκλογών
Παρασκευή 8 έως Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
Εκεί που δεν πας μόνο για να ψωνίσεις αλλά κυρίως για να δεις τα εμβληματικά σχέδια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής
Η εν λόγω ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στην αλλαγή του αρχιτεκτονικού στυλ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ
Υπήρξε μεταξύ άλλων επίσημη κατοικία της βασίλισσας
Οικολογικά ξύλινα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξύλινα γκαράζ και αποθήκες
Το όραμα, οι ενστάσεις, η ιστορία και η φθορά ενός πραγματικού αρχιτεκτονικού κοσμήματος
Mε αφορμή την 15η επέτειο λειτουργίας
Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας που διανύει σχεδόν 4 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στον χώρο της κατασκευής ακινήτων
Θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου
Αφιερωμένα στα νέα αθλήματα και το πρωτοποριακό πνεύμα της διοργανώτριας πόλης
Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit
«Είναι δυνατόν να κάνεις αρχιτεκτονική και να μην είσαι ασκητής;»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.