- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Βασικό Ένστικτο: ένα χειροποίητο σπίτι στην Εύβοια
Πέταξαν τα κλειδιά από το παλιό τους διαμέρισμα στην πόλη και υπακούοντας στις προσταγές της φύσης
Η Έλενα Σκαρπίδου και ο Διονύσης Μπουλέρος πέταξαν τα κλειδιά από το παλιό τους διαμέρισμα στην πόλη και υπακούοντας στις προσταγές της φύσης έφτιαξαν μόνοι το σπίτι τους σ’ ένα μικρό χωριό έξω από τη Χαλκίδα. Ένα σύμπαν αυστηρά προσωπικό με οικολογικά υλικά, χειροποίητες κατασκευές και ατμόσφαιρα παραμυθένια.
Ποια ήταν η αρχική εικόνα του σπιτιού όταν το αγοράσατε;
Ήταν τόσο παλιό και παρατημένο, που δεν το πολυπίστευες ότι μπορεί να γίνει κατοικήσιμο. Είχε όμως μια νοσταλγική καμάρα, ένα χτιστό ντουλάπι, ένα πολλά υποσχόμενο περιβολάκι και ιστορία ενός αιώνα και βάλε, και μας γοήτευσε.
Είχατε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο στο μυαλό σας για τις μετατροπές και τις παρεμβάσεις στο χώρο ή τις κάνατε σταδιακά ζώντας στο σπίτι;
Πρώτα φτιάξαμε τα βασικά ώστε να μπορούμε να μείνουμε, κι από τότε –έχουν περάσει τρία χρόνια– ακόμη φτιάχνουμε. Για να ακριβολογούμε ο Διονύσης, γιατί εγώ είμαι όλο ιδέες αλλά από κατασκευές... άσ’ το καλύτερα.
Πώς πήρατε τη μεγάλη απόφαση να φτιάξετε το σπίτι σας μόνοι σας;
Δεν θέλαμε διαμέρισμα, δεν είχαμε πολλά χρήματα, ήμασταν ερωτευμένοι και με πολλές ιδέες, δεν αρκούν αυτά;
Πώς αποφασίσατε να φύγετε από την πόλη και να εγκατασταθείτε σε ένα μικρό χωριό;
Είχαμε χάσει τον εαυτό μας, κι είπαμε να φύγουμε από την πόλη πριν συνηθίσουμε να ζούμε χωρίς εαυτό και πάψουμε να βλέπουμε τη διαφορά.
Σε τι αυτό άλλαξε τον τρόπο ζωής σας;
Τα δέντρα, τα λουλούδια, το χώμα, οι μυρωδιές, τα ζώα, τα πουλιά, ο αέρας, μας έμαθαν το μέτρο και την απλότητα. Η ζωή μας κυλάει ανάμεσά τους κι η ψυχή μας είναι πιο ήσυχη.
Τι σας λείπει από την Αθήνα;
Οι φίλοι, που ευτυχώς μας επισκέπτονται κάθε τόσο, καμιά φορά οι νύχτες στο κέντρο, ο κινηματογράφος, το θέατρο, οι εκθέσεις.
Το σπίτι σας έχει, ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες, το προσωπικό σας αποτύπωμα. Ποια είναι η αίσθηση να ζει κανείς σ’ ένα χειροποίητο σπίτι, που κατά κάποιο τρόπο είναι σαν προέκταση του εαυτού του;
Νιώθεις σα να κάνεις μόνιμα διακοπές, έχεις πολλές αγαπημένες γωνιές και δεν το αλλάζεις ούτε με παλάτι.
Χρησιμοποιήσατε παντού φυσικά υλικά. Τι αντίκτυπο έχει αυτό στο κόστος κατασκευής;
Χρησιμοποιήσαμε ξύλα, πέτρες, σίδερο και τσιμεντοκονία, γιατί είναι οικολογικά και φτηνά. Αυτό όμως που μείωσε δραματικά το κόστος ήταν ότι χρησιμοποιήσαμε ό,τι βρήκαμε πεταμένο γύρω μας. Μια πόρτα που την έφερα από το παλιό σπίτι της γιαγιάς μου, τα δοκάρια της παλιάς σκεπής που έγιναν κορνίζα στον καθρέφτη του μπάνιου, κάτι πεταμένες μπαλκονόπορτες από μοναστήρι που έγιναν ντουλάπες, φίλτρα λαδιού από παλιό αυτοκίνητο που έγιναν λαβές σε μια σκάλα, το κάτω μέρος μιας ξυλόγλυπτης ντουλάπας που έγινε καναπεδάκι, ένα εξάρτημα από γεωτρύπανο που έγινε η βάση στο τζάκι, μια πινακωτή από φούρνο που έγινε θήκη για cd. Κυκλοφορούν στο σπίτι διάφορες ταξιδιωτικές ιστορίες, που μπλέκονται με τις ιστορίες των κατά καιρούς ενοίκων του υπεραιωνόβιου σπιτιού. Σου εξάπτει τη φαντασία.
Το σπίτι σας είναι γεμάτο προσωπικές ιδέες, εντελώς ανεπηρέαστες από τις τάσεις του σύγχρονου ντιζάιν. Η φύση είναι αυτή που σας εμπνέει περισσότερο;
Το σύγχρονο ντιζάιν δεν μας ταιριάζει. Το ενδιαφέρον για μας είναι να φτιάχνεις διάφορα με ό,τι έχεις γύρω σου –όπως έκαναν πάντα οι άνθρωποι–, να βρίσκεις τρόπους να τα προσαρμόζεις χωρίς να χάνεις σε πρακτικότητα και ομορφιά. Νιώθεις πολύ ωραία μετά.
Τι δεν θα βάζατε ποτέ μέσα στο σπίτι σας;
Πλαστικές καρέκλες, με ή χωρίς υπογραφή.
Τα περισσότερα έπιπλα και αντικείμενα, ακόμα και τα φωτιστικά ή τα ξυλόγλυπτα, τα έχετε κατασκευάσει κι αυτά μόνοι σας. Ποια είναι τα αντικείμενα που αγοράσατε;
Τα περισσότερα πράγματα μέσα στο σπίτι τα έχει φτιάξει ο Διονύσης. Εκτός από μερικές ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα, μια καρέκλα γραφείου και διάφορα μικροπράγματα, δεν αγοράσαμε τίποτα.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του σπιτιού είναι ο γυάλινος τοίχος με τα μπουκάλια. Τι σας οδήγησε σ’ αυτή την κατασκευή;
Είχαν μαζευτεί πολλά μπουκάλια από κρασιά, μπίρες και μεταλλικό νερό, γιατί δεν είχαμε πού να τα ανακυκλώσουμε και δεν μας έκανε καρδιά να τα πετάξουμε. Ο Διονύσης είχε την ιδέα να φτιάξει μ’ αυτά τοίχους, για να κόβουν το βοριά χωρίς να εμποδίζουν το φως. Τα Χριστούγεννα τους βάλαμε λαμπάκια κι έγιναν μαγικά.
Κάθε λεπτομέρεια μοιάζει σαν να κρύβει μια μικρή ιστορία. Ποια είναι τα πιο αγαπημένα σας αντικείμενα;
Η παλιά ξύλινη πόρτα από το σπίτι της γιαγιάς μου, μια λεία ποταμίσια πέτρα που μοιάζει με τεράστιο καρβέλι, η δερμάτινη τσάντα που είχα στην Α’ δημοτικού, ένα τραπέζι που έφτιαξε ο Διονύσης από ξύλα και γυαλάκια που βρήκε σε μια παραλία κι ένα ξεχαρβαλωμένο καρεκλάκι που υπήρχε στο σπίτι, ποιος ξέρει από πότε, το έχουμε βολευτεί κι όποιος προλάβει κάθεται.
Πώς βρέθηκαν τα ποντίκια στα δοκάρια της οροφής;
Ιδέα του Διονύση, για να τρομάζει τις κοπέλες και να ανάβουν λίγο τα αίματα.
Το δεντρόσπιτο είναι η φαντασίωση κάθε μικρού παιδιού.Το δικό σας παιδί εκεί περνάει τον περισσότερο χρόνο του;
Δεν περνάει εκεί τον περισσότερο χρόνο του, αλλά εκεί έμαθε ν’ ανεβοκατεβαίνει με σχοινί, από κει πάνω βλέπει τον κόσμο από ψηλά χωρίς να φοβάται κι εκεί κρύβεται όταν μας βαριέται.
Σήμερα έχετε πλέον ολοκληρώσει το σπίτι σας ή σχεδιάζετε ακόμα κάτι καινούργιο;
Ένα σπίτι δεν τελειώνει ποτέ, κι αυτό δίνει ένα ακόμη νόημα στη ζωή. Φαντάζομαι ότι θ’ αναγκαστούμε να σταματήσουμε όταν πεθάνουμε. Μπορεί όμως ο Ιάσονας να θέλει να συνεχίσει, ποιος ξέρει;
Πώς θα νιώθατε σήμερα αν μετακομίζατε ξανά σ’ ένα διαμέρισμα στην πόλη;
Πολύ, μα πολύ δυστυχισμένοι.
Τι σας έμαθε το σπίτι σας;
Ότι δεν χρειάζεσαι και πολλά για να νιώθεις χαρούμενος. Μια γωνίτσα στη φύση είναι αρκετή.
DO IT YOURSELF
Οι ιδιοκτήτες Έλενα και Διονύσης αποκαλύπτουν τους βασικούς κανόνες για να είσαι μάστορας στο σπίτι σου.
ΟΠΟΙΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ Αν αποφασίσεις να φτιάξεις το σπίτι σου με τα χεράκια σου μη βιαστείς, γιατί μόνο ζώντας σ’ ένα χώρο συνειδητοποιείς τι ακριβώς σου χρειάζεται.
ΜΑΘΕ ΤΕΧΝΗ ΚΙ ΑΣΤΗΝΕ Πριν αρχίσεις μια κατασκευή είναι απαραίτητο να συγκεντρώσεις πληροφορίες από μάστορες, περιοδικά και φίλους, ώστε να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για τα μαστορέματα.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ Τέντωσε τις κεραίες σου και άρχισε να μαζεύεις υλικά από μάντρες, παζάρια, παραλίες, δρόμους, κι ας μην μπορείς με την πρώτη ματιά να φανταστείς πώς ακριβώς θα τα χρησιμοποιήσεις.
Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΟΝ Το πιο σημαντικό είναι ν’ αφήνεις τη φαντασία σου να προσπερνά τις συμβατικές λύσεις και να μη σκέφτεσαι αν το σπίτι σου θα αρέσει στους άλλους.
WHO’S WHO
O Διονύσης Μπουλέρος είναι ένας αυτοδίδακτος τεχνίτης που παίζει στα επιδέξια δάχτυλά του το ξύλο, την πέτρα, το γυαλί και το μέταλλο. Η ειδικότητά του είναι να φτιάχνει από την αρχή ή να διαμορφώνει εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους και είναι σπεσιαλίστας σε τζάκια, αυλές, χτιστά έπιπλα, φούρνους και μπάρμπεκιου. Είναι φαν των χρωμάτων και η καλύτερη ασχολία του είναι να βάζει δύσκολα στη φαντασία του για να μετατρέπει παλιά ετερόκλιτα αντικείμενα σε έργα τέχνης ή φωτιστικά. Η καλαισθησία του είναι ήδη αποτυπωμένη σε αρκετές εξοχικές και αστικές κατοικίες, ακόμα και σε επαγγελματικούς χώρους. Θα τον βρείτε στο 697 2953605.
Φωτογραφίες: Τάκης Σπυρόπουλος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καθημερινότητα της πόλης αλλάζει, μαζί και η ζωή μας
Μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα και δημιουργό του επαναστατικού project
Άλλαξε το ντεκόρ στο σπίτι σου ΤΩΡΑ με αντίτιμο που θα σε ενθουσιάσει
Γιατί ένα κίνημα που γεννήθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ;
Επισκεφθήκαμε το παραθαλάσσιο Living-Well Boutique City Hotel 4 αστέρων που ξεχωρίσαμε για το design και την αρχιτεκτονική του
Μια συζήτηση με τους αρχιτέκτονες Στέλλα και Πιέρο Πιερή, με αφορμή την έκθεση 2nd Nature στο Ωδείο Αθηνών
Παραμονές των δημοτικών εκλογών
Παρασκευή 8 έως Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
Εκεί που δεν πας μόνο για να ψωνίσεις αλλά κυρίως για να δεις τα εμβληματικά σχέδια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής
Η εν λόγω ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στην αλλαγή του αρχιτεκτονικού στυλ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ
Υπήρξε μεταξύ άλλων επίσημη κατοικία της βασίλισσας
Οικολογικά ξύλινα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξύλινα γκαράζ και αποθήκες
Το όραμα, οι ενστάσεις, η ιστορία και η φθορά ενός πραγματικού αρχιτεκτονικού κοσμήματος
Mε αφορμή την 15η επέτειο λειτουργίας
Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας που διανύει σχεδόν 4 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στον χώρο της κατασκευής ακινήτων
Θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου
Αφιερωμένα στα νέα αθλήματα και το πρωτοποριακό πνεύμα της διοργανώτριας πόλης
Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit
«Είναι δυνατόν να κάνεις αρχιτεκτονική και να μην είσαι ασκητής;»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.