Design & Αρχιτεκτονικη

Βγήκε ο νικητής του Rethink Athens

Η πρόταση του ΟΚRA θα αλλάξει το κέντρο της Αθήνας

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
35734-77964.jpg

Του Ολλανδικού γραφείου OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN BV ήταν η πρόταση που βραβεύτηκε στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Rethink Athens. Η πρόταση αποτελεί τη βάση για την επεξεργασία της μελέτης που τελικά θα εφαρμοστεί, μετά από διάλογο με την πολιτεία και τους φορείς της πόλης.

Κύριες αρχές της είναι...

Μια προσιτή πόλη: Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει τέσσερις χαρακτηριστικούς τόπους. Το Σύνταγμα και η πλατεία Ομονοίας θα αποτελούν τις δύο πράσινες αστικές πλατείες, με εξέχοντα και άφθονα υδάτινα στοιχεία. Η πλατεία Δικαιοσύνης θα μετατραπεί σε ένα πράσινο αστικό δωμάτιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μια πηγή νερού και θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο. Στο μέσο της οδού Πανεπιστημίου ένα πράσινο σύνολο θα δώσει στην περιοχή χαρακτήρα αστικού πάρκου. Το πράσινο θα χρησιμοποιηθεί ως  συνεκτικό δίκτυο που θα ενώνει το δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση και θα συνδέει τις παρακείμενες γειτονιές, με αποκορύφωμα την Πανεπιστημίου. Η νέα γραμμή του τραμ θα σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι εμφανής και να αποτελεί βασικό συστατικό της εικόνας του χώρου, συμβάλλοντας στη συνοχή του.

n

Πανεπιστημίου και Κοραή

Μια πόλη ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή: Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου πράσινου δικτύου, που θα προσφέρει σκιά και προστασία. Η ευρύτερη στρατηγική περιλαμβάνει: τη μείωση της αστικής θερμοκρασίας, τη βελτίωση των συνθηκών περιβαλλοντικής άνεσης (φυσική ψύξη χάρη στη δημιουργία πράσινου και σκιάς στο δημόσιο χώρο, πράσινων ταρατσών και προσόψεων, ψυχρών δαπέδων), τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και τη διαχείριση του νερού (συγκέντρωση νερού από καταιγίδες και άρδευση). Το νέο πράσινο τρίγωνο της πόλης θα συνδεθεί με τους λόφους γύρω από το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η μείωση της αστικής θερμοκρασίας να επεκταθεί σε όλο το μητροπολιτικό κέντρο. Η στρατηγική του πράσινου στην Αθήνα θα περιλαμβάνει μέριμνα για τη σωστή άρδευση, καθώς η καλή κατάσταση των φυτών είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μείωση της θερμοκρασίας. Το βρόχινο νερό θα συλλέγεται σε υπόγειες δεξαμενές, στις ταράτσες ή όπου αλλού κριθεί σκόπιμο και εφικτό. Ακόμη, το νερό θα χρησιμοποιηθεί και με «ποιητικό τρόπο», κάνοντας αναφορά στον υπόγειο ποταμό Ηριδανό.

image

Πανεπιστημίου

Μια πόλη που σφύζει από ζωντάνια: Η αναβάθμιση της οδού Πανεπιστήμιου περιλαμβάνει τη δημιουργία φιλόξενων χώρων κατά μήκος του δρόμου. Η μελέτη εισάγει την ιδέα του θεάτρου των 1.000 δωματίων στα κενά κτίρια όπου οργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα και δημιουργούνται νέα σημεία ενδιαφέροντος για τη δημιουργία μιας ζωντανής ατμόσφαιρας. Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων αυτών θα έχει σχέση με την ελληνική φιλοσοφία, την επιστήμη, το θέατρο και την τέχνη. Στόχος είναι η δημιουργία ενεργών μετώπων που θα δημιουργήσουν συνδέσεις μεταξύ των κτιρίων και της δημόσιας σφαίρας. Σε μικρότερη κλίμακα οι ελαφριές αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις δεν θα εστιάσουν μόνο στην εμπορική δραστηριότητα αλλά θα προσφέρουν και άλλες εξυπηρετήσεις, όπως τα περίπτερα νερού ή μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών. Τέλος, το διαδραστικό διακοσμητικό φως θα δώσει στο δημόσιο χώρο την κατάλληλη ατμόσφαιρα κατά τις βραδινές ώρες.

image

Πλατεία Ομονοίας 

Tο Ίδρυμα Ωνάση, όπως προβλέπεται, θα αναλάβει τη χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα αφορά όχι μόνο στην πρωτεύουσα περιοχή παρέμβασης του έργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του, ώστε να μελετηθούν όλες οι επιπτώσεις και να υποβληθεί μια συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση των θεμάτων που θα προκύψουν από την υλοποίηση.

Επίσης, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, πρόκειται να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση οικονομικο-πολεοδομικής έρευνας, η οποία θα καταλήξει, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, στην επεξεργασία και πρόταση στρατηγικών θεσμικών ρυθμίσεων και μέτρων για την αστική και εμπορική αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συντελέσει στη δημιουργία αναπτυξιακών μέτρων και στοχευμένων δράσεων, ικανών να προκαλέσουν προοδευτικά ορατά και θετικά αποτελέσματα για την εκπλήρωση του ως άνω στόχου, δίνοντας έμφαση στην προσέλκυση νέων και ανταγωνιστικών χρήσεων και λειτουργιών, στην κοινωνική συνοχή και στη στήριξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στο κέντρο της πόλης.

Το γεγονός πως στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Rethink Athens για την ανασυγκρότηση της Αθήνας (Τετάρτη 27/2, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) δεν παραβρέθηκε μόνο σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, αλλά μίλησαν κιόλας, δημιούργησε αίσθημα αισιοδοξίας. Ο πρωθυπουργός κύριος Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κύριος Φώτης Κουβέλης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Δημήτρης Παπαδημούλης, ο υπουργός Ανάπτυξης κύριος Κωστής Χατζηδάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων κύριος Γιώργος Καμίνης έστειλαν μήνυμα πως η όλη υπόθεση δεν θα μείνει στις μακέτες, αλλά μετά το τέλος και των μελετών το έργο θα προχωρήσει στην υλοποίηση. Και επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, θα κάνουμε μια υπέρβαση ξεχνώντας επίτηδες πόσα έργα έχουν στο παρελθόν ανακοινωθεί και ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, και θα πιστέψουμε πως οι υποσχέσεις θα γίνουν πράξεις. Ίσως είναι η μοναδική σωτηρία του πολύπαθου κέντρου τη πόλης.

Ποιο είναι το γραφείο που κέρδισε

Το ολλανδικό γραφείο OKRA είναι από τα σημαντικότερα διεθνώς γραφεία που ειδικεύονται στο σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου. Έχει έδρα την Ουτρέχτη, ιδρύθηκε το 1994 και διευθύνεται από τους Martin Knuijt (Μάρτιν Κνάιτ), Wim Voogt (Βιμ Φόουγκτ) και Boudewijn Almekinders (Μπάουντεβέν Άλμεκιντερς). Τα πιο πρόσφατα σχέδιά τους περιλαμβάνουν το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρόττερνταμ, τους Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο, και το χώρο της Φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη. Για περισσότερες πληοροφορίες στο www.okra.nl

Οι υπόλοιποι διακριθέντες του διαγωνισμού Rethink Athens είναι οι:

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

ΗΛΟΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, KEREXETA ITURRITXA OIHANA, ΓΟΥΡΔΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΡΥΦΩΝΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΦΩΤΙΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΕΠΑΙΝΟΣ (ΕΚ ΔΥΟ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)

ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, CUOMO BERNARD

ΕΠΑΙΝΟΣ (ΕΚ ΔΥΟ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, SOCCI GIANMARIA, ΘΩΜΙΔΟΥ ΑΛΚΗΣΤΙΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ

ΑΝΤΟΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΗΣΑΪΑΣ ΠΛΑΤΩΝ

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

VOLKERT SILKE / SIMA ARCHITECTURE + URBANISM, WEIGHTMAN MAGNUS, GAROFALO FRANCESCO / OPENFABRIC, CONSTANTINO BARBARA

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΧΑΡΡΥ Κ.ΜΠΟΥΓΑΔΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Α.Ε. ΑΕΤΕΡ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, ΜΠΑΤΖΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, MARTHA SCHWARTZ PARTNERS LTD

ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΖΩΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΔΗΜΟΣ, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

ABM ARQUITECTOS, ALVAREZ BLANCO - MORUGAN ARCHITECTOS SLP

Το σύνολο των 71 προτάσεων που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό Rethink Athens θα εκτεθούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου ως την Τετάρτη 6/3, σε επιμέλεια του αρχιτέκτονα Πάνου Δραγώνα.

[κεντρική φωτό: Πλατεία Δικαιοσύνης]

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.