Design & Αρχιτεκτονικη

I love Athens: Εργοτάξιο θεαμάτων

Oι πρώην βιομηχανικοί χώροι δεν αντιγράφονται.

Γιώτα Αργυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 06
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Oι πρώην βιομηχανικοί χώροι δεν αντιγράφονται. Τα αυθεντικά βιομηχανικά κτίρια έχουν ζυμωθεί μαζί με την ιστορία τους και οι φθαρμένοι τοίχοι, τα παλιά παράθυρα και η αύρα τους χτίζουν τη μοναδικότητά τους. Αυτός ο λόγος, μαζί με τον ενιαίο χώρο και την αισθητική τους, τους κάνουν από τους πιο κατάλληλους χώρους για καλλιτεχνική στέγη.

Εργοτάξιο θεαμάτων

Εργοτάξιο θεαμάτων

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Πρώην εργοστάσιο επίπλων και νυν θεατρική σκηνή. Αποτελεί τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του ’70. Όταν σταμάτησε να ονομάζεται εργοστάσιο Τσαούσογλου, πέρασε στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας και μέρος των χώρων τότε δόθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Τώρα είναι ένας από βασικούς χώρους των παραστάσεων του Φεστιβάλ και συμβάλλει στην αποκέντρωση των θεάτρων που συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο. Τεράστιο κτίριο χιλιάδων τετραγωνικών, με δυνατότητα να παίζονται ταυτόχρονα δύο διαφορετικές παραστάσεις, με αχανές γκαράζ. Οι ψηλοί του τοίχοι και τα βιοτεχνικά παράθυρα δίνουν τη στάμπα του αυθεντικού industrial design. Τα κτίριά του έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα το βρεις στον Ταύρο, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με την Καλών Τεχνών.


Εργοτάξιο θεαμάτων

Εργοτάξιο θεαμάτων

ΣΧΟΛΕΙΟΝ

Το μεγαλύτερο μέρος του χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Το πρώην εργοστάσιο της Sanitas καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνo με λιθόκτιστα κτίρια, ξύλινες στέγες και σκεπές από κεραμίδια. Έχει δύο βασικούς χώρους, που φιλοξενούν τα τελευταία καλοκαίρια τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών: την κεντρική σκηνή του και ένα ημικυκλικό θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου. Ανάμεσα στους δύο αυτούς χώρους υπάρχει μία πλακόστρωτη αυλή με δέντρα, όπου τριγυρίζουν οι θεατές μέχρι να μπουν στις παραστάσεις. Το συγκρότημα έχει πάρει το όνομά του από την ηθοποιό Ειρήνη Παπά, στην οποία έχει παραχωρηθεί για να το λειτουργήσει ως Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος και Ακροάματος, που ονομάστηκε «Το Σχολείον της Αθήνας». Το υπόλοιπο συγκρότημα βρίσκεται σε εξέλιξη αποκατάστασης με λιθόκτιστα κτίρια και έναν ακάλυπτο γεμάτο δέντρα. Το Σχολείον βρίσκεται στο Μοσχάτο, στην οδό Πειραιώς 52.