Design & Αρχιτεκτονικη

Τα φοιτητικά σπίτια είναι τα καλύτερα

Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι η στιγμή που περίμενες όλη σου τη ζωή. Εσύ στο δικό σου σπίτι. Κανένας να σε σκουντάει για να ξυπνήσεις, κανένας να σε ρωτάει τι ώρα γύρισες και με ποιον αλήτευες, κανένας να ανησυχεί αν έφαγες το «φρουτάκι» σου. Αλλά και κανένας να σου καθαρίζει το σπίτι, κανένας να σου μαγειρεύει, κανένας να σε φροντίζει. Κι η μπλούζα που θες να βάλεις στο πάρτι πάντα άπλυτη. Θα το λατρέψεις.

Πώς βρίσκω σπίτι;

Ξεκινάμε από τα βασικά. Εκτός από τις χιλιάδες αγγελίες που θα δεις στο internet (www.spitogatos.gr και www.xe.gr τα πιο γνωστά site για να ξεκινήσεις τις αναζητήσεις), καλό θα ήταν να κάνεις μια βόλτα στην περιοχή που σε ενδιαφέρει και να τσεκάρεις τα «Ενοικιάζεται». Επίσης, μπορείς πάντα να επισκεφθείς ένα μεσίτη για να γλιτώσεις κόπο και χρόνο, αλλά και για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Όσον αφορά την καινούργια σου γειτονιά τώρα, είναι καλύτερα να βρίσκεται κάπου κεντρικά. Όχι μόνο γιατί στο κέντρο βρίσκονται οι περισσότερες σχολές, αλλά και γιατί εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης. Σινεμά, συναυλίες, μπαράκια, φοιτητικά στέκια, όλα συμβαίνουν κάτω από το παράθυρό σου. Πολλοί είναι αυτοί που συμβουλεύουν να νοικιάσεις σε λίγο πιο απομακρυσμένες περιοχές (π.χ. Παγκράτι, Ιλίσια, Καλλιθέα κλπ) για να μη βρίσκεσαι μέσα στη βαβούρα, αλλά μόλις ένα «τσακ» (με το μετρό) μακριά της. Εγώ πάλι πιστεύω ότι ιδανική περιοχή είναι αυτή από όπου μπορείς να πας με τα πόδια στα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντός σου.

Τι πρέπει να προσέξω;

Τα ενοίκια έχουν πέσει σε τέτοιο βαθμό που πια μπορείς να βρεις επιπλωμένη γκαρσονιέρα από €150. Εννοείται ότι με τόσο ελκυστικές τιμές, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξεις:

Α. Η ασφάλεια είναι το Α και το Ω. Η πόρτα κλειδώνει καλά; Έχει πατζούρια; Νιώθεις ασφαλής εδώ; Αυτό είναι το πιο σημαντικό στο σπίτι σου.

Β. Φως. Ναι ωραίο το πάμφθηνο σπιτάκι στον πρώτο όροφο, αλλά οι πολυκατοικίες του κέντρου είναι πολύ…αγαπημένες μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι έτσι όπως είναι κολλημένες η μία πάνω στην άλλη, μεσοτοιχία στη μεσοτοιχία, κλεισμένες από άλλες πολυκατοικίες πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά, μια ηλιαχτίδα στα κάτω διαμερίσματα είναι σπάνιο φαινόμενο. Κανείς δεν θέλει μια κουζίνα που έχει φως 12 με 2 το μεσημέρι, πόσο μάλλον εσύ που αυτές τις ώρες κοιμάσαι.

Γ. Κοινόχρηστα. Βρήκες το τέλειο σπίτι, στην τέλεια τιμή. Μέχρι που ήρθαν τα πρώτα κοινόχρηστα και απαιτούν τον προϋπολογισμό της εβδομάδας. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Να ρωτάς πάντα για τα κοινόχρηστα ενός σπιτιού, να το σκεφτείς τρεις φορές αν είναι πολύ υψηλά, αλλά και να ψυλλιάζεσαι αν είναι υπερβολικά χαμηλά…Έχει θέρμανση; Γίνεται καθαρισμός της πολυκατοικίας; Απολύμανση; Συντήρηση στο ασανσέρ; (οι ερωτήσεις που λογικά πρέπει να σου έρθουν στο μυαλό).

Δ. Επίπλωση. Όταν λέμε επιπλωμένο, εννοούμε να έχει τα βασικά: ηλεκτρικές συσκευές και τα απολύτως απαραίτητα έπιπλα. Όπου βλέπεις σπίτια να νοικιάζονται ως επιπλωμένα και να λειτουργούν ως αποθήκη του ιδιοκτήτη, κάνε μεταβολή και εξαφανίσου. Το σπίτι σου πρέπει να έχει το δικό σου γούστο, όχι τη συλλογή από εγκυκλοπαίδειες του 1967, που ο καλός σου σπιτονοικοκύρης δεν ήξερε πού να βάλει.

Tip: Όταν βρεις το σπίτι που είναι για εσένα θα το καταλάβεις. Θα σου αρέσουν τα πάντα σε αυτό, και αυτά που δεν θα σου αρέσουν, δεν θα σε ενοχλούν και τόσο. Αν δεν είσαι σίγουρος, δεν είναι το σπίτι σου.


Εικονογράφηση: Sotos Anagnos