Design & Αρχιτεκτονικη

Το σπίτι του μέλλοντος βρίσκεται στον Βόλο (εικόνες)

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315142-233214.jpg

Μπορείς να φανταστείς ένα σπίτι που θα ζεσταίνεται το χειμώνα και θα είναι δροσερό το καλοκαίρι με μόλις €1 ανά τετραγωνικό το χρόνο; Στο οποίο εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας θα υπάρχουν υψηλό επίπεδο ηχομόνωσης, χαμηλό κόστος συντήρησης του κτιρίου και μεγαλύτερος χρόνος ζωής του;

image

Δύο Έλληνες πολιτικοί μηχανικοί, ο Στέφανος Χατζούλης και η Χριστίνα Γεωργιάδη, το φαντάστηκαν. Και μετά το έκαναν πράξη. Η εταιρεία τους «X-G lap+ development» είναι η πρώτη που έφερε τις παθητικές κατοικίες στην Ελλάδα, αυτές που η μόνωσή τους είναι τελείως διαφορετική από τα σημερινά δεδομένα, εκμεταλλευόμενη τη ροή του αέρα.

image

image

Εξωτερικά δεν διαφέρουν σε τίποτα με οποιοδήποτε άλλο κοινό σπίτι. Εσωτερικά όμως η πρωτοπόρα κατασκευή τους εξασφαλίζει μηδενικής δαπάνες θέρμανσης και ψύξης για όλο τον χρόνο. Για παράδειγμα, ένα τζάκι ή ένα κλιματιστικό τοίχου είναι αρκετό για να ζεστάνει μια κατοικία 200 τ.μ, ενώ στην περίπτωση που το σπίτι διαθέτει ήδη λεβητοστάσιο με δεξαμενή πετρελαίου τριών τόνων, το πετρέλαιο θα τέλειωνε μετά από… 25 χρόνια!

Πώς γίνεται αυτό; Οι παθητικές κατοικίες έχουν μηδενική ενεργειακή εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η ενέργεια παράγεται από το ίδιο το κτίριο, τα υλικά και τις τεχνολογίες που το συνθέτουν. Έτσι έχουμε μια εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει το 90%.

image

image

Παγκοσμίως, έχουν κατασκευαστεί περίπου 100.000 τέτοια σπίτια. Μόνο 850 από αυτά όμως πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν λάβει τις διεθνείς πιστοποιήσεις που εκδίδει το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο «Passive House Institute». Ανάμεσά τους βρίσκεται και η ελληνική κατασκευή που έφτιαξαν στο Βόλο ο Στέφανος Χατζούλης και η Χριστίνα Γεωργιάδη.

image

Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών μονοκατοικιών στην Αγριά Βόλου. Στους πρόποδες του Πηλίου, περιτριγυρισμένες από ελαιώνες, οι παθητικές κατοικίες αντικρίζουν τη θάλασσα και το βουνό των Κενταύρων. Όσο ειδυλλιακά γραφικό μοιάζει το σκηνικό απ’ έξω, άλλο τόσο θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας μέσα. Το κτίριο, που λειτουργεί χωρίς θέρμανση, παρέχει στους κατοίκους του άριστη ποιότητα διαβίωσης σύμφωνα με διεθνή πρότυπα αλλά και χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Να προσθέσουμε, ότι οι ενεργειακές επιδόσεις της κατασκευής έχουν ελεγχθεί σε διάστημα που ξεπερνά τα δύο χρόνια.

image

image

image

image

*Οι κατοικίες στην Αγριά Βόλου είναι προσβάσιμες σε όποιον θέλει να τις επισκεφθεί και να μάθει περισσότερα για την υλοποίηση αντίστοιχων κτιρίων.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κλεοπάτρα Βαίτση

Στατική μελέτη: Χριστίνα Γεωργιάδη

Μηχανολογικά: Γιάννης Χατζηγεωργίου

Μελέτη PHPP (passive house): Στέφανος Χατζούλης

Υπολογισμοί θερμογεφυρών: Γιώργος Καπέτας

Κατασκευή: X-G lab+ development

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.