- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Lime Studio
Ένας Έλληνας κι ένας Ελβετο-ιάπωνας με έδρα το Μπέργκαμο διακτινίζουν τις ιδέες και το design τους παντού στον κόσμο
Πάνος Βασιλείου, Όσκαρ Τάνγκε. Συνομήλικοι 29 ετών. Ο Πάνος γεννήθηκε στη Λευκωσία και ήρθε στη Θεσσαλονίκη στα 16 του, όπου τελείωσε το Λύκειο Μετεώρων. Ο Όσκαρ γεννήθηκε στη Βαρκελώνη και είναι μισός Ελβετός και μισός Ιάπωνας. Γνωρίστηκαν σε βρετανικό έδαφος κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών τους σπουδών στο Nottingham Trend University. Αντικείμενο σπουδών: Furniture & Product Design. Η απόφασή τους να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν το Lime Studio ελήφθη το 2005, έτος που εκπονούσαν την πρακτική τους εργασία. Μετά την αποφοίτησή τους, επιδόθηκαν με εντατικούς ρυθμούς στον σχεδιασμό και στη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς κι εκθέσεις. Σε Λονδίνο (2007), Τόκιο (2008), Μιλάνο (2009), τα απλά, κομψά και καινοτόμα αντικείμενά τους κέρδισαν την αναγνώριση από το κοινό αλλά και από μεγάλους κατασκευαστές όπως οι Cappellini, Swedese, CB2 , Levantina. Το 2008, και αφού είχαν προηγηθεί αρκετές παγκόσμιες βραβεύσεις και διακρίσεις, το Lime Studio ανακηρύχτηκε από την αγγλική έκδοση του «Elle Decoration» ως ένα από τα τρία Best New British Brands.
Από το 2009 και μετά από 6 χρόνια σπουδών, εργασιακού πυρετού και βρετανικού… κρύου, το σχεδιαστικό ντουέτο μεταδημότευσε στη Βαρκελώνη. «Αποφασίσαμε ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή και μια πιο άμεση σχέση με τη Μεσόγειο, μιας που και οι δύο μεγαλώσαμε εκεί», εξηγούσε τότε την απόφασή τους ο Πάνος. Πλέον έχουν μετακομίσει στην ιταλική εξοχή και συγκεκριμένα στο Μπέργκαμο.
Από φράχτες και παγκάκια μέχρι πολυθρόνες και τραπέζια, οι δημιουργίες τους διακρίνονται για τη λειτουργικότητα και τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα. Ποια η σχεδιαστική φιλοσοφία τους; «Σχεδιάζουμε αντικείμενα που απευθύνονται στους γύρω μας, αντικείμενα που χρησιμοποιούνται. Τα σχέδιά μας προκύπτουν μέσα από συζητήσεις, πειραματισμό και παρατήρηση του γύρω περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, παρατηρώντας τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, πολλές φορές σκεφτόμαστε ποιο θα μπορούσε να βελτιωθεί ή να παρουσιαστεί με διαφορετικό τρόπο. Σχεδιάζοντας κάτι καινούργιο, επιδιώκουμε να προκύψει ένα αντικείμενο που θα κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Βασικότερος σκοπός μας: η καλύτερη ποιότητα της καθημερινότητάς μας».
Η οικονομική κρίση απασχολεί ιδιαιτέρως τον Πάνο και τον Όσκαρ. «Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας κατασκευαστικά τις προτάσεις μας, επιλέγουμε μια σχεδιαστική πλεύση ανάλογη με τα νέα οικονομικά δεδομένα. Τα αντικείμενά μας είναι απλά στην κατασκευή τους, δεν απαιτούν πολύπλοκες μεθόδους παραγωγής και έχουν διαχρονική αισθητική. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να παραμείνουν σε ένα περιβάλλον για πολλά χρόνια. Πιστεύουμε ότι με έξυπνη σχεδίαση, απλά μέσα παραγωγής και επιλεγμένα υλικά μπορεί να παραχθούν αντικείμενα υψηλής αισθητικής αξίας και ποιότητας χωρίς υψηλό κόστος».
Κάποιες εταιρίες τις προσεγγίζουν οι ίδιοι, καθώς πιστεύουν πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις συνεργασίας. Κάποιες άλλες προσεγγίζουν το Lime Studio για τους ίδιους λόγους. Ποια ήταν η σημαντικότερη έως τώρα συνεργασία τους; «Οι συνεργασίες μας με το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αράτα Ισοζάκι, από τις οποίες πάντα προκύπτουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Αν και δεν δουλέψαμε στο κτήριο του Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, συνεργαστήκαμε στη σχεδίαση του Εθνικού Μουσείου στο Κάιρο της Αιγύπτου. Επίσης, σημαντικές θεωρούμε τις μακροχρόνιες συνομιλίες με τον κύριο Τζούλιο Καπελίνι που λειτουργεί σαν μέντοράς μας, με στόχο μια επικείμενη συνεργασία».
Ως επιρροές και πηγές έμπνευσης ονομάζουν κάποιες μεγάλες προσωπικότητες του design: Charles & Ray Eames, Bouroullec Brothers, Alberto Meda, Ross Lovegrove. «Μπορεί κατά διαστήματα να μας εντυπωσιάζουν διάφορα προϊόντα, όμως κάποιοι δημιουργοί πάντα έχουν τον τρόπο να μας εμπνέουν. Παρ’ όλα αυτά, πηγή έμπνευσης είναι το οτιδήποτε: το περιβάλλον γύρω μας, η πόλη, πράγματα που έχουμε στην κατοχή μας και, γενικά, ό,τι προκαλεί αίσθηση στη σχεδιαστική μας αντίληψη».