Design & Αρχιτεκτονικη

Ένα σπίτι που λατρεύει τα κόμικς

Το απροσδόκητο ταιριάζει με το ετερόκλητο αρκεί να σε εκφράζει

114825-643505.jpg
Ναταλία Δούκα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2699-20988.jpg

Πες μας δυο λόγια για το σπίτι. Είναι καινούργια ή παλιά κατασκευή, σε ποια περιοχή βρίσκεται και γιατί;

Είναι ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. κι ενώ έχει χτιστεί τη δεκαετία του ’70 ο σχεδιασμός και η διαρρύθμιση των χώρων έχουν αρκετά σύγχρονη όψη. Βρίσκεται στα σύνορα του Χαλανδρίου με το Ψυχικό, εδώ έχω μεγαλώσει, την περιοχή την ξέρω σαν την τσέπη μου και την αγαπώ. Κι ακόμη, εδώ μπορώ να απολαμβάνω τα προνόμια του προαστίου –ηρεμία, ανθρώπινοι ρυθμοί γειτονιάς–, ενώ παράλληλα μπορώ σε λίγα μόνο λεπτά να βρεθώ στο κέντρο της Αθήνας.

Στο σπίτι ενός λάτρη των Σούπερ Ηρώων

Έκανες ουσιαστικές παρεμβάσεις στο σπίτι ή το άφησες όπως ήταν, γιατί έτσι κι αλλιώς σου άρεσε;

Όταν μπήκα βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση και δεδομένου ότι το σπίτι δεν είναι δικό μου, δεν μπορούσα και δεν ήθελα να κάνω ριζικές αλλαγές. Η σημαντικότερη επέμβαση που έκανα ήταν στο χώρο της κουζίνας, όπου κάλυψα τα παλιά πλακάκια με ένα ειδικό πλαστικό υλικό για να φαίνονται καινούργια. Επίσης, κάλυψα τις επιφάνειες μεταξύ του πάγκου και των ντουλαπιών με μια ταπετσαρία με μπαμπού. Τα σπίτια του ’70, αν και παλιές κατασκευές, έχουν μεγάλους χώρους, είναι πιο λειτουργικά από τα σημερινά και, όπως και να το κάνεις, έχουν μια πιο ενδιαφέρουσα «προσωπικότητα».

Στο σπίτι ενός λάτρη των Σούπερ Ηρώων

Έχεις αξιοποιήσει όλες τις επιφάνειες των τοίχων. Έντονα χρώματα, ταπετσαρίες κ.λπ. Είσαι οπαδός του fusion ή απλά δεν αντέχεις τη μονοτονία;

Έχω επέμβει ουσιαστικά σε όλες τις επιφάνειες των τοίχων. Αλλού βάφον τας, αλλού βάζοντας αυτοκόλλητα sticks, αλλού πολλά καδράκια σε όμορφες κορνίζες, αλλού αγαπημένα έργα τέχνης. Σε ένα μονότονο χώρο δεν θα μπορούσα να ζήσω, γιατί απλά δεν θα ήμουν εγώ.

Στο σπίτι ενός λάτρη των Σούπερ Ηρώων

Φέρνεις πράγματα από ταξίδια στο εξωτερικό;

Τα περισσότερα αντικείμενα που βλέπω έξω μπορώ πια να τα βρω και στην Ελλάδα, οπότε όλα μου τα ταξίδια είναι εξαιρετικά αφιερωμένα σε παραστάσεις, γκαλερί και… clubbing. Παρόλ’ αυτά, υπάρχουν διάφορα μέσα στο σπίτι φερμένα απέξω, όπως το ανθρωπάκι από πλαστικό της Michelin που έχω πάρει από το Παρίσι, την αγαπημένη μου πόλη.

Στο σπίτι ενός λάτρη των Σούπερ Ηρώων

Το σπίτι είναι γεμάτο κόμικ, Πίτερ Παν, Τεν-Τεν, Σούπερμαν. Είναι για σένα αντικείμενα-φετίχ ή απλά σε γοητεύει η φαν αισθητική τους;

Είμαι τρελαμένος με τους super heroes και φανατικός των “Star Wars”. Μικρός ήθελα να ήμουν ο Σούπερμαν, διάβαζα μετά μανίας κόμικ, Τεν-Τεν και άλλα... Ε, ναι, είναι αντικείμενα-φετίχ.

Στο σπίτι ενός λάτρη των Σούπερ Ηρώων

Υπάρχουν αντικείμενα-έπιπλα που κατασκεύασες ή σχεδίασες ο ίδιος;

Καμιά φορά σχεδιάζω ειδικές κατασκευές, όπως το λευκό ράφι από γυψοσανίδα στη γωνία του σαλονιού. Κατά τα λοιπά, προτιμάω τα έτοιμα. Το βλέπεις, σ’ αρέσει, το πήρες…

Στο σπίτι ενός λάτρη των Σούπερ Ηρώων

Ποιο είναι το προσωπικό σου στιλ στη διακόσμηση; Τι απεχθάνεσαι και τι αγαπάς περισσότερο;

Μ’ αρέσει το απροσδόκητο και το ταίριασμα ετερόκλητων τάσεων. Απεχθάνομαι την ακαταστασία μου, αλλά ζω μαζί της και τελικά έχω μάθει και να την αγαπάω! Φροντίζω, πάντως, τα σπίτια μου να έχουν πολλούς αποθηκευτικούς χώρους – είναι η λύση για ανθρώπους σαν κι εμένα.

Στο σπίτι ενός λάτρη των Σούπερ Ηρώων

Αν το σπίτι σου ήταν σκηνικό ταινίας, ποια θα ήταν αυτή; Κι αν ήταν τραγούδι;

Μ’ αρέσουν τρελά οι σκελετοί, οι νεκροκεφαλές, τα γεράκια – το gothic, φαίνεται, εκφράζει τη σκοτεινή μου πλευρά. Γι’ αυτό, αν ήταν ταινία θα ήθελα να ήταν σίγουρα του Τιμ Μπάρτον... κι αν ήταν τραγούδι θα ήταν το “Being Boring” των Pet Shop Boys.

Στο σπίτι ενός λάτρη των Σούπερ Ηρώων

Ποιο αντικείμενο του σπιτιού σου εκφράζει καλύτερα την προσωπικότητά σου;

H disco-μπάλα που κρέμεται πάνω από την τραπεζαρία μου. Είναι σφαιρική, είναι λαμπερή, δεν σταματάει ποτέ να γυρνάει… σαν κι εμένα.

Ποιο είναι το επόμενο αντικείμενο-έπιπλο που θα ήθελες να αποκτήσεις; Από πού αγοράζεις πράγματα για το σπίτι;

Η βιβλιοθήκη Crash του σχεδιαστή Rainer Mutsch. Είναι σαν να έχει σπάσει, ή σαν να είναι ατελής, και μένα μ’ αρέσουν οι ατέλειες στα πράγματα αλλά και στους ανθρώπους. Οι μεγάλες φίρμες με αφήνουν παγερά αδιάφορο, προτιμώ πράγματα σε προσιτές τιμές που μπορώ να τα αλλάζω συχνά, να τα χαίρομαι χωρίς να ανησυχώ για τις φθορές, να μη φοβάμαι μη μου σπάσουν. Γι’ αυτό ψωνίζω πράγματα από το Μοναστηράκι μέχρι το ΙΚΕΑ!

Στο σπίτι ενός λάτρη των Σούπερ Ηρώων

Τι δημιουργεί ατμόσφαιρα σε ένα σπίτι;

Οι άνθρωποι και οι προσωπικότητες. Όσο κι αν στολίσεις ένα σπίτι, χρειάζεται η ανθρώπινη αύρα για να πάρει πνοή.

WHO IS WHO

Στο σπίτι ενός λάτρη των Σούπερ Ηρώων

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε το Τμήμα Διακόσμησης της Σχολής Βακαλό και έκανε σεμινάρια Διακόσμησης και Τέχνης στη Bαρκελώνη. Ασχολείται επαγγελματικά με τη διακόσμηση βιτρινών σε μεγάλες εταιρείες ρούχων και συγχρόνως αναλαμβάνει τη διακόσμηση σπιτιών, καταστημάτων, επαγγελματικών χώρων και bars. Μεγάλη του αγάπη είναι η ζωγραφική, όπου έχει αποσπάσει κι ένα βραβείο (Alba Galleria Ferrara). Οι αδυναμίες του είναι η Φούντι και η Κόκα, τα δύο του σκυλιά!

ΖΩΗ ΜΕ ΣΤΙΛ

Μικρές φιλικές συμβουλές από τον Ηλία Γαβριήλ

• Σ’ ένα παλιό σπίτι σεβόμαστε την πατίνα του χρόνου - αλλάζουμε πάντα τα λειτουργικά: μπάνιο, κουζίνα, πλακάκια, υδραυλικά.

• Ένα μικρό παραβάν στην κουζίνα απομονώνει εστίες και νεροχύτη και δημιουργεί χώρο για μια μικρή καθημερινή τραπεζαρία.

• Ένας τοίχος βαμμένος διαφορετικά από τους άλλους και σε έντονο χρώμα προσθέτει «δράμα» στο χώρο.

• Όχι όλα μαζί. Με τον τοίχο, που λέγαμε, συνδυάζονται έπιπλα σε γήινους τόνους για πιο safe αποτελέσματα.

• Να συμβουλεύεστε περιοδικά deco... ή να με προσλάβετε!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.