Design & Αρχιτεκτονικη

Τα αντικείμενα έχουν ψυχή

115110-648618.jpg
Αλεξάνδρα Βασιλείου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2066-17719.jpg

Οι δημιουργίες της Λένας Τζιώρα γεννούν συναισθήματα, ξυπνούν αναμνήσεις, είναι έξυπνες, ευχάριστες και διαχρονικές. Σαν τους καλύτερους φίλους μας.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αλλά γρήγορα υπέκυψε στη γοητεία του ντιζάιν. Στην Αθήνα, όπου ζει τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει σκεφτεί τις καλύτερες ιδέες της. Για τη Λένα Τζιώρα όλα στο ντιζάιν ξεκινάνε από ένα γρίφο. Μια ευρηματική ιδέα που χαρακτηρίζει το σχεδιασμό μιας ολόκληρης σειράς. Τραπέζια με φόρμες ψαριών που αλληλοεμπλέκονται ανά δύο ή και ανά τέσσερα στην ίδια απόχρωση ή με χρωματικούς συνδυασμούς. Γραφεία και ραφιέρες σε σχήμα Π που συναρμολογούνται σαν παιδικά παιχνίδια lego ή σε σχήμα S. Ντουλάπες με διαφανείς πόρτες που φωτίζονται εσωτερικά, προϊόν της συνεργασίας της με τη γερμανική εταιρεία LED. Κρεβάτια και κομοδίνα με κόκκινα δοκάρια και αναφορές στην κλασική ελληνική δομή, που βραβεύτηκαν από τον Δήμο Αθηναίων. Παραδοσιακά τραπεζάκια καφενείου με μεταξοτυπίες και θαλασσινά σχέδια, κεραμικά πιάτα με μοτίβο τον αχινό. Έπιπλα και αντικείμενα φιλικά και χαρούμενα με ξεκάθαρα διεθνή προσανατολισμό,που έκαναν το ντεμπούτο τους σε διεθνείς εκθέσεις στο Τόκυο και τη Φρανκφούρτη και εξασφάλισαν στη δημιουργό τους διεθνή απήχηση.

Σπούδασες αρχιτεκτονική αλλά τελικά σε κέρδισε το ντιζάιν. Πώς έγινε αυτό; Άρχισα να σχεδιάζω έπιπλα για πελάτες ως αρχιτέκτονας. Άλλωστε, ο αρχιτέκτονας είναι ντιζάινερ και μπορεί να σχεδιάζει μέχρι και τα πόμολα ενός σπιτιού. Για μένα, η αρχιτεκτονική είναι συνυφασμένη με το ντιζάιν επίπλου και έχω την τύχη να μπορώ να κάνω και τα δυο ταυτόχρονα.

Πόσο επηρεάζεται ο σχεδιασμός επίπλων από την αρχιτεκτονική σου ιδιότητα; Τα σχέδια που κάνω για τα έπιπλα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αρχιτεκτονική σκέψη. Απλώς τα αντικείμενα είναι σε άλλη κλίμακα. Για μένα, ο σχεδιασμός ενός αντικειμένου εμπλουτίζει την αρχιτεκτονική και αντιστρόφως. Τώρα διδάσκω ένα μάθημα αρχιτεκτονικής στο  American University of Athens που έχει σαν θέμα ακριβώς αυτή τη σχέση, πώς μπορούμε δηλαδή από τη μελέτη ενός μικρού αντικειμένου όπως το έπιπλο να φτιάξουμε ένα κτιριολογικό πρόγραμμα.

Τι σημαίνει έπιπλο για σένα; Τα έπιπλα είναι αντικείμενα με τα οποία ζούμε και οργανώνουμε την καθημερινότητα. Εκφράζουν την προσωπικότητα του καθένα, τον συντροφεύουν, στολίζουν το χώρο και περνάνε από γενιά σε γενιά. Όταν είναι καλά σχεδιασμένα δίνουν χαρά και ομορφιά, ξυπνάνε συναισθήματα, αναμνήσεις, σκέψεις, και είναι διαχρονικά.

 

Πολλά από τα έπιπλά σου μπορεί κανείς να τα συναρμολογεί σαν παιγνίδια lego. Πώς κατέληξες σ’ αυτή την ιδέα του έπιπλου-παζλ; Όλα ξεκίνησαν   από την αναζήτηση ενός νέου τρόπου προσέγγισης της κατασκευής του ξύλινου επίπλου. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από μικρο-αρχιτεκτονήματα, που συναρμολογούνται από επιμέρους στοιχεία και συνδυάζονται όπως ακριβώς ένα παιδικό παιχνίδι.

Ποιο είναι το πιο εύστοχο πράγμα που έχεις ακούσει ποτέ για σένα; Ίσως ότι υπάρχει μια ειλικρίνεια στη δουλειά μου.

Πόσο σε επηρεάζουν οι διεθνείς τάσεις του ντιζάιν; Παρακολουθώ τις τάσεις, αλλά πολύ επιφανειακά. Το ντιζάιν έχει γίνει στην εποχή μας θέμα “lifestyle”. Δεν θα ήθελα να πέσω σ’ αυτή την παγίδα. Εξάλλου δεν είμαι καθόλου καταναλωτικό άτομο. Πιστεύω στην πρωτοποριακή δουλειά και όχι στις τάσεις.

Πόσο δύσκολο είναι για μια Ελληνίδα ντιζάινερ να κάνει καριέρα στο εξωτερικό; Θα ήθελα να αντιστρέψω  την ερώτηση. Στο εξωτερικό, ως Ελληνίδα και ως γυναίκα, είναι πολύ εύκολο να κάνω συνεννοήσεις, μέχρι και διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά στη δουλειά μου. Αντίθετα, στην Ελλάδα είναι πολύ κλειστά τα κυκλώματα, οι καταναλωτές δεν έχουν αποκτήσει ακόμη αυτονομία και κρίση στις επιλογές τους και επιπλέον είναι μια ανδροκρατούμενη χώρα. Όλα αυτά με δυσκολεύουν να επικεντρωθώ στη δουλειά μου, σιγά σιγά όμως πιστεύω ότι οι δυσκολίες αυτές θα ξεπεραστούν.

Τι σχεδιάζει σήμερα η νέα σου εταιρεία LG+P;  Πρόσφατα, με το συνεργάτη μου Ρένο Νεόφυτου υπογράψαμε με μια πολύ δυναμική ελληνική εταιρεία με βάση την Ινδονησία για παραγωγή και διανομή των σχεδίων στη διεθνή αγορά. Επίσης υπογράψαμε με μια νορβηγική εταιρεία για παραγωγή στην Κίνα και διανομή στις σκανδιναβικές χώρες. Τέλος, μια εταιρεία στην Κίνα που εισάγει έπιπλα από Ευρωπαίους σχεδιαστές έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας. Στην Ελλάδα επιλεγμένα έπιπλα της LG+P βρίσκονται στο κατάστημα της εταιρείας Divano (Λ. Κηφισίας 22, Μαρούσι, 210 6813.122).

Σε ποια ιδέα βασίζεται η νέα σου σειρά; Έχει ως βασική ιδέα το πλέξιμο ή την ύφανση. Τα έπιπλα αποτελούνται από συναρμολογημένα κομμάτια ξύλου ή κόντρα πλακέ, ώστε να δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο. Το αποτέλεσμα είναι τόσο απλό όσο και περίπλοκο. Όπως το υφαντό, κάθε κομμάτι λέει μια ιστορία.

Αν σου ζητούσε ένα μουσείο ντιζάιν να εκθέσεις ένα μόνο δείγμα της δουλειάς σου, ποιο θα επέλεγες; Ίσως το κρεβάτι Άρτεμις, που βραβεύτηκε σ’ ένα διαγωνισμό του Δήμου Αθηναίων. Είναι πολύ απλό, σχεδόν μίνιμαλ, αλλά και πολύ κλασικό και ελληνικό στη δομή του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.