Design & Αρχιτεκτονικη

I love Athens: Οι καντίνες της Αθήνας

Σήμερα που η Αθήνα έχει γίνει Ευρώπη, εμείς θα τρώμε ακόμη χειμώνα-καλοκαίρι τα «βρόμικα» στο πόδι;

Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 20
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαρία Κοκκίνου - Ανδρέας Κούρκουλας. Συνεργάτης: Ν. Παπλωματάς

Fun Coil Ψύξη - φωτισμός - μουσική - ποτό

-Ντανιασμένες δεξαμενές «υγρών καυσίμων»

-Φωτισμένο στον υποφωτισμένο, υπό κατάρρευση χώρο του κέντρου

-Ψυκτική μηχανή που δροσίζει το χώρο (παίρνει ενέργεια από φωτοβολταϊκά στην οροφή)

-Barman - D.J. Dizzy Gillespie με φουστανέλα

Σήμερα που η Αθήνα έχει γίνει Ευρώπη, εμείς θα τρώμε ακόμη χειμώνα-καλοκαίρι τα «βρόμικα» στο πόδι; Θέλουμε κάπου να σταθούμε για να στείλουμε τα sms μας. Θέλουμε κάπου να ακουμπήσουμε το laptop να μπούμε μια στιγμή στο facebook. Θέλουμε κάπου ν’ ακουμπήσουμε και οι ίδιοι, γιατί είναι ξημερώματα και πίνουμε από τις δέκα - θέλουμε επίπεδο! Αυτοκινούμενες ή τροχήλατες, θέλουμε καντίνες-σημεία συνάντησης της παρέας, μικρούς «σταθμούς» στο ταξίδι μας μέσα στην πόλη. 7 αρχιτεκτονικά γραφεία προβλέπουν τις  κινήσεις μας και σχεδιάζουν τις καντίνες της αυριανής Αθήνας.

Τι λέει ο νόμος

Η ισχύουσα υγειονομική διάταξη προβλέπει ότι καντίνες είναι μόνο τα αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα οχήματα, κατάλληλα διασκευασμένα σε μικρά καταστήματα με ελάχιστο εμβαδόν τα 5 τ.μ., που σταθμεύουν σε χώρους όπου επιτρέπουν οι Δημοτικές, Αστυνομικές, Τουριστικές ή άλλες διατάξεις. Δεν συνιστούν καντίνες, ούτε έχουν σχέση με αυτές, στεγασμένα σε κτίρια καταστήματα, όπως λ.χ. αναψυκτήρια, περίπτερα, παγωτοπωλεία, μικρά κυλικεία μεγάρων, σχολείων, αεροδρομίων, σταθμών κ.λπ.

Ξεχωρίζουν...

Καντίνα με θέα. Βλέπει θάλασσα και το θωρηκτό Αβέρωφ. Θα τη βρεις στον Φλοίσβο και θα φας κυρίως αλλαντικά.

Οδός Καντίνας: Κάθε Κυριακή έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Εθνική Οδός Καντίνας: Μια ολόκληρη γειτονιά αμέσως μετά τα διόδια των Μαλγάρων. Καντίνες με χρωματιστά φωτάκια ταβέρνας και τραπεζοκαθίσματα. Προσοχή, όμως, στα κουνούπια των Μαλγάρων.

Η κιτρινόμαυρη... Οι φανατικοί τη λένε και «προσκύνημα»! Στη Χαμοστέρνας, για το νοστιμότερο βραστό λουκάνικο σε τεράστιο ψωμάκι – και με λαχταριστή μαγιονέζα.

Η εκλεπτυσμένη

Σταθερή αξία από το 1989. Η καντίνα στην πλατεία Μαβίλη με το καλύτερο hot dog και το πιο αφράτο ψωμάκι. Ο ιδιοκτήτης της ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος σε κυλικείο και αργότερα απέκτησε το δικό του καρότσι με σουβλάκια.

Όπου Πράκτικερ... καντίνα

Έξω από το Πράκτικερ στην Πειραιώς: λιτό λουκάνικο, λάχανο, μουστάρδα, κέτσαπ και σπέσιαλ κόκκινη σάλτα  Στη Μεταμόρφωση, λίγο πιο πάνω από το Πράκτικερ καντίνα για κεμπάπ ή καλαμάκι με τυροσαλάτα ή μαγιονέζα.

Στον κινηματογράφο

Η Καντίνα σε σκηνοθεσία Σταύρου Καπλανίδη και σε σενάριο Σταύρου Τσιώλη (2010). «Μια κωμωδία για την κρίση. Μια καντίνα στημένη στην

άκρη ενός παλιού παραλιακού εθνικού δρόμου».

Καντίνα στο Facebook

“Jolly Rogers” στην παραλία το Ναυάγιο (Ποταμός Επανωμής). Δηλώνει ότι είναι η πιο must καντίνα του νομού Θεσσαλονίκης!!! www.facebook.com/pages/...JOLLY-ROGERS/117139628335580


AREA Architecture Research Athens Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος. Συνεργάτης: Μιχάλης Αναστασίου

7 αρχιτεκτονικά γραφεία σχεδιάζουν τις καντίνες της αυριανής Αθήνας

Οδηγώ και σε σκέφτομαι...

Με τόσα νέα αυτοκίνητα να βγαίνουν στους δρόμους κάθε μέρα, σύντομα δεν θα χρειάζεται κάποια  έκτακτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα. Καθημερινά οι ώρες που οι Αθηναίοι θα περνούν εγκλωβισμένοι μέσα στο αυτοκίνητο, περιμένοντας στωικά να φτάσουν στον προορισμό τους, θα αυξάνονται. Αφιερωμένες σε όσους αμετανόητους δεν εγκαταλείπουν  το ΙΧ τους, οι νέες υπαίθριες καντίνες του Δήμου είναι εδώ, τοποθετημένες σε σημεία με συχνό μποτιλιάρισμα, και αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν τους ακινητοποιημένους ταξιδιώτες σε εξωτικές γεύσεις!  Αντί για το σύνηθες πλύσιμο των τζαμιών, στο φανάρι περιμένουν τους οδηγούς φαλάφελ και χούμους από Λίβανο, τσιζ ναν και δροσιστικό μάνγκο λάσι από Ινδία, τσάπλι κεμπάπ από Αφγανιστάν και γιατί όχι ελληνικότατο σουβλάκι...


ISV Αρχιτέκτονες Μπάμπης Ιωάννου, Τάσος Σωτηρόπουλος, Αλέξανδρος Van Gilder. Συνεργάτης: Yuki Νικητάκη.

7 αρχιτεκτονικά γραφεία σχεδιάζουν τις καντίνες της αυριανής Αθήνας

MODULAR BOXES

1) Μια ορθογωνική μονάδα, αναφορά στο καλαθάκι τροφίμων που κρατάγαμε μικροί στο σχολείο, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με διαφορετικούς τρόπους, κατακόρυφα ή οριζόντια, δημιουργώντας ενδιάμεσους χώρους. Σ’ αυτούς μπορεί να βρεθεί μια μικρή μπάρα παρασκευής φαγητού, ένας χώρος καθιστικού, ζαρντινιέρες με φυτά. Υλικό: ανακυκλωμένο ξύλο. Συνεργάτες: Δημήτρης Παναγιώτου, Κώστας Καλαιτζάκης, Ντανιέλα Στάνκοβιτς.

2) Μικρή καντίνα που προσφέρει ζεστό φαγητό και ποτό. Διαθέτει λίγα καθίσματα μπροστά από ένα μικρό πάγκο σερβιρίσματος. Πίσω, αλλά σε άμεση επαφή, βρίσκεται ο χώρος προετοιμασίας του φαγητού. Η κατασκευή αποτελείται από ξύλινα πανέλα με διακοσμητικά στοιχεία/περσίδες σε διάφορα σχήματα και με τη διάταξή τους ορίζουν τις λειτουργίες της καντίνας. Ταυτόχρονα μετατρέπουν την κατασκευή σε «τοπόσημο» μέσα από ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς και δημιουργούν έναν ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στο αστικό περιβάλλον και το μικρό, προσωρινό, ιδιωτικό χώρο ανάμεσα σε αυτόν που προσφέρει το φαγητό και σε αυτόν που το δέχεται.


R.C.TECH + Spiliotakos Architects Γιάννης Δουρίδας - Ιάσων Σπηλιωτάκος

7 αρχιτεκτονικά γραφεία σχεδιάζουν τις καντίνες της αυριανής Αθήνας

Στης πλατείας τα βοτσαλάκια…

Τι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα να είναι μια καντίνα; Μια ημι-παράνομη, αυτο-μεταφερόμενη κατασκευή που παρασιτικά «κάθεται» σε μια γωνιά της πόλης. Τι θα γινόταν όμως αν ήταν ακριβώς το αντίθετο; Μια σχετικά μόνιμη κατασκευή στη μέση μιας πλατείας που η οργανική της μορφή παραπέμπει σε ένα ριγμένο βότσαλο; Μια κατασκευή που έχει πλαστεί από τον αστικό ιστό της Αθήνας και αποτελεί πλέον τοπόσημο και όχι μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό.


Workshop Διονύσης Σοτοβίκης + Kίρκη Μαριολοπούλου. Συνεργάτης: Στυλιανός Αξιωτάκης

7 αρχιτεκτονικά γραφεία σχεδιάζουν τις καντίνες της αυριανής Αθήνας

Μυρωδικές αντανακλάσεις

Στην καντίνα αυτή μπορεί κάποιος να ξαποστάσει στην οροφή της μέσα στην πολύβουη πόλη, αλλά και η πόλη μπορεί να «ξαποστάσει» πάνω στην όψη της καντίνας. Αυτό που μένει είναι η μυρωδιά του φαγητού που σε καλεί για μια μικρή στάση.


architectones02 Πέννυ Λουκάκου + Τζίνα Σωτηροπούλου, αρχιτέκτονες

7 αρχιτεκτονικά γραφεία σχεδιάζουν τις καντίνες της αυριανής Αθήνας

ΚΑΝΤΙΝΑ Νο 5 - Πλατεία Παπαδιαμάντη - Τζιτζιφιές

Πιστεύουμε πως καθημερινά αντικείμενα τα οποία έχουν χάσει την αίγλη του παρελθόντος μπορούν να μετασχηματιστούν, να βγουν από τον οριοθετημένο ρόλο τους και να λειτουργήσουν σ' ένα διαφορετικό πλαίσιο,  ως  readymade, αλλάζοντας χρήση με μικρές και καίριες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Διατηρούμε την ιστορική μνήμη της πόλης μεταμορφώνοντας ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα παλιά και συλλεκτικά πια αθηναϊκά τρόλεϊ σε μια ευφάνταστη καντίνα, επαναπροσδιορίζοντας χωρικά την αρχετυπική της εικόνα. Το τρόλεϊ-καντίνα διατηρεί το πορτοκαλί –σήμα κατατεθέν– χρώμα του, ενώ αφαιρείται η πλαϊνή του όψη με την προσθήκη ενός πάγκου από ανακυκλωμένα υαλοστάσια. Επιπλέον, συντηρούνται μερικά από τα δερμάτινα καθίσματα εν είδει ημιυπαίθριας τραπεζαρίας, ενώ οι συνδαιτυμόνες μπορούν να απολαύσουν ένα υπέροχο hot dog, μια λαχταριστή σαλάτα ή ένα δροσερό χυμό εν κινήσει στον κλασικό άξονα του 5, πλατεία Παπαδιαμάντη-Τζιτζιφιές.


MOMaRCH Λένα Μουλοπούλου - Έφη Μάντζαρη

image

Κινητή καντίνα Jenga

Η ιδέα περιστρέφεται στην ιδιότητα της καντίνας να είναι κινητή. Γίνεται χρήση του ποδήλατου και της ανθρώπινη ενέργειας. Έμπνευση, μέσα από τις φωτογραφίες του Alain Delorme, αποτέλεσαν οι σύγχρονοι Κινέζοι αχθοφόροι, που με σχεδόν μαγικό τρόπο στοιβάζουν- εναποθέτουν τα προϊόντα το ένα πάνω στο άλλο. Ταυτόχρονα τα ανθρώπινα σώματα αποτελούν τα ίδια το παιχνίδι ισορροπίας Jenga, όπου σώμα και πρόσθετο βάρος (προϊόντα) βρίσκονται σε διαρκή δράση. Αυτή η ενέργεια απελευθερώνεται και οι κινούμενες καντίνες αποτελούν σημεία με ιδιαίτερη δυναμική στην πόλη. Επίσης, εδώ έχουμε και μια εκούσια ακύρωση του περιγράμματος του κουτιού που αποτελούσε, και συνεχίζει να αποτελεί σχεδόν σε όλες της τις μορφές της, η καντίνα. Επειδή η μορφολόγηση του εξωτερικού περιβλήματος αποτελεί την ίδια ιδέα σε παραλλαγές, επιχειρήθηκε η αποδόμηση του κουτιού κρατώντας και αναδεικνύοντας μόνον το περιεχόμενο υπό την μορφή στίχων και εικόνων. Οι κινητές καντίνες  μπορούν να αποτελούν γεγονότα στη ζωή της πόλης.