Design & Αρχιτεκτονικη

Κτίρια σε κίνδυνο

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός της Monumenta αναδεικνύει τον αρχιτεκτονικό πλούτο της Ελλάδας

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το μοναδικό διώροφο σπίτι στη γειτονιά μου είναι ένα γωνιακό. Θυμάμαι που παλιά ζούσε εκεί ο κυρ Γιάννης, ένας τύπος ατημέλητος που δεν είχε κουβέντες με κανέναν, παρά μόνο με τα παιδιά. Ο κυρ Γιάννης κυκλοφορούσε πάντα με μια μπλε ολόσωμη φόρμα μηχανικού κι έκανε συνέχεια δουλειές στο σπίτι. Πότε φρόντιζε τα λουλούδια στον κήπο, πότε σοβάντιζε τους τοίχους, πότε μαστόρευε εκείνα τα παλιά ξύλινα παραθυρόφυλλα. Κι όποτε περνούσαμε και του φωνάζαμε «γεια σου κυρ Γιάννη», γύρναγε και μας απάνταγε «γεια χαρά, παιδιά!».

Κανείς δεν ήξερε αν είχε ποτέ παντρευτεί, αν είχε παιδιά, αν είχε συγγενείς. Κανέναν δεν είχαμε δει να τον επισκέπτεται. Και από όταν πέθανε, πριν από περίπου δέκα χρόνια, κανέναν δεν είδαμε να ξαναμπαίνει σε αυτό το περιποιημένο άλλοτε σπίτι, που τώρα μοιάζει μόνο και θλιμμένο.

Το σπίτι του κυρ Γιάννη σκέφτηκα διαβάζοντας την ανακοίνωση της Monumenta, για τον διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Κτίρια σε κίνδυνο στην Ελλάδα», ο οποίος άρχισε από τις 4 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 Οκτωβρίου. Δε νομίζω κι εκείνος να είχε πρόβλημα. Σα να τον βλέπω μπροστά μου και να μου λέει «ναι, με μεγάλη μου χαρά».

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός, όπως λέει η Monumenta, έχει σκοπό την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού πλούτου της Ελλάδας και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα κτίρια μπορεί να είναι αλλοιωμένα και ερειπωμένα, που κατοικούνται ή όχι, αρκεί να έχουν χτιστεί έως το 1970. Επίσης, κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει μέχρι πέντε φωτογραφίες ως εξής: δύο γενικές του κτιρίου, που να φαίνεται ολόκληρο, δύο λεπτομέρειες του κτιρίου και μία με ελεύθερο θέμα (ασπρόμαυρη, αφαιρετική, νυχτερινή κ.λπ.). Περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από τις δραστηριότητες της αρχιτεκτονικής ομάδας Monumenta, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της: www.monumenta.org