Design & Αρχιτεκτονικη

Vintage shopping

Δύο ειδικοί στο θέμα, ο Ανδρέας Αντωνίου και ο Δημήτρης Δημητρίου, ιδιοκτήτες του MOFU, απαντούν στις ερωτήσεις  του HOME για ένα σωστό vintage shopping.

Home Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δύο ειδικοί στο θέμα, ο Ανδρέας Αντωνίου και ο Δημήτρης Δημητρίου, ιδιοκτήτες του MOFU, απαντούν στις ερωτήσεις  του HOME για ένα σωστό vintage shopping.

Πώς ξέρουμε αν ένα αντικείμενο που πωλείται ως vintage είναι πράγματι παλιό; Οι βασικές γνώσεις design βοηθούν να προσδιορίσει κανείς αν είναι αυθεντικό ή αναπαραγωγή. Επιπλέον, τα επώνυμα αντικείμενα φέρουν την υπογραφή του σχεδιαστή και το λογότυπο της εταιρείας παραγωγής.

Αξίζει να αγοράσει κανείς κάποιο vintage αντικείμενο που επανεκδίδεται; Γιατί όχι; Πολλές εταιρείες διαθέτουν δικαιώματα επανέκδοσης. Όμως για τους λάτρεις του vintage και τους συλλέκτες, η πατίνα του χρόνου μετράει. Όσο πιο κοντά στην αρχική παραγωγή είναι ένα αντικείμενο, τόσο το καλύτερο.

Πώς ξέρουμε ποια θα είναι η αξία του στο μέλλον; Αυτή καθορίζεται ιδίως από τη σπανιότητά του, το μέγεθος της παραγωγής και την εξέλιξη του σχεδιαστή. Για παράδειγμα η πολυθρόνα Wassili του Marcel Βreuer (1928) έχει αξία ­ 30-4.000.000, ενώ η καινούργια ­ 15.000.

Είναι προτιμότερο να αγοράζει κανείς σε δημοπρασίες ή γκαλερί; Σε γνωστούς οίκους δημοπρασιών ειδικοί εγγυώνται την αυθεντικότητα. Στις γκαλερί οι τιμές είναι καλύτερες, αλλά πρέπει κανείς να είναι πιο προσεκτικός.

Ρισκάρει όποιος αγοράζει από το Internet; Οι τιμές είναι πιο προσιτές, αλλά μπορεί το αντικείμενο να έχει φθορές. Aν φθαρεί κατά τη μεταφορά, οι ζημιές συνήθως βαραίνουν τον παραλήπτη.

Info: MOFU Σαρρή 28, Ψυρρή, 210 3311.922