- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Οι ΜΟΒ Αρχιτέκτονες κέρδισαν πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό
Ο Βασίλης Μπασκόζος μάς εξηγεί τη βραβευμένη πρότασή τους
Tο περιοδικό AR (Architectural Review) είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά περιοδικά του κόσμου. Οπότε το να κερδίσεις ένα βραβείο σε διαγωνισμό του δεν είναι μικρή υπόθεση. Το σκεπτικό της επιτροπής για τη βράβευση της μελέτης του γραφείου «ΜΟΒ αρχιτέκτονες»: «Πρόκειται για μία γεμάτη φαντασία πρόταση, βασισμένη σε ενδελεχή ανάλυση που συναρθρώνει με έξυπνο τρόπο τους διαφορετικούς τύπους των κατοικιών και εξετάζει προσεκτικά όλα τα θέματα από την πρόσβαση έως τη διαμόρφωση του τοπίου». Ο Βασίλης Μπασκόζος του γραφείου «ΜΟΒ αρχιτέκτονες» εξήγησε το σκεπτικό της μελέτης.
«Το αρχιτεκτονικό μας γραφείο “ΜΟΒ αρχιτέκτονες” κέρδισε το “Architectural Review MIPIM Future Projects Award” στο διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε για 15η συνεχή χρονιά το διεθνές αρχιτεκτονικό περιοδικό AR (Architectural Review) – πιθανώς το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό περιοδικό στον κόσμο. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης MIPIM (The World΄s Property Market) και το βραβείο αφορούσε την κατηγορία “Residential”, όπου συμμετείχαμε με τη μελέτη “Liaisons”. Τη μελέτη αυτή την είχαμε υποβάλλει σε ένα διεθνή διαγωνισμό που είχαν προκηρύξει στην Κίνα και είχε να κάνει με την κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών δίπλα στο γειτονικό θεματικό πάρκο «Flower ocean». Οι ανθόκηποι που ευδοκιμούν στην περιοχή (Ruichang,) καθόλη τη διάρκεια του χρόνου λόγω του υποτροπικού κλίματος, του εύφορου εδάφους και της αφθονίας νερού, αποτέλεσαν την αφορμή για την απόδοση της έννοιας της “ανθοφορίας” σε χωρικές ποιότητες. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της μελέτης αφορούσε τη ζωή των κτιρίων μέσα στο χρόνο. Λάμβανε δηλαδή υπόψη τα χαρακτηριστικά της αειφορίας, ήθελε να διαμορφώσει ένα περιβάλλον κατοίκησης που θα ανταποκρίνεται σε λειτουργικά, οικολογικά και κοινωνικά ζητούμενα. Οι προτεινόμενες κατοικίες ήταν τελείως ανεξάρτητες από το ηλεκτρικό ρεύμα.
»Η μελέτη προέβλεπε ειδικά ηλιοπροστατευτικά συστήματα, σωστό προσανατολισμό στον άξονα βορρά νότου, είχε λάβει υπόψη της τον καιρό στην Κίνα ―για να αποφευχθεί ο βορριάς τον χειμώνα δημιουργήσαμε ένα γυάλινο πέτασμα―, μελετήσαμε πώς πέφτουν οι ακτίνες του ηλίου σε εκείνο το γεωγραφικό πλάτος και μήκος, υπήρχε εξασφάλιση φυσικού φωτισμού και αερισμού, σχεδιασμός σκίασης, εκμετάλλευση γεωθερμίας, αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συλλεκτών για ενεργειακή αυτονομία του έργου, κεντρική διαχείριση απορριμμάτων και συλλογή ανακυκλώσιμων, συλλογή ομβρίων υδάτων για πότισμα, βελτίωση μικροκλίματος μέσω φυτεύσεων κ.λπ.
»Το “Liaisons” σημαίνει σχέσεις. Οι μυστικές σχέσεις, εν προκειμένω, που δημιουργούνται μεταξύ των λουλουδιών και του συγκροτήματος κατοικιών. Μεταφέραμε τα χρώματα των λουλουδιών τόσο στη διαμόρφωση του εδάφους όσο και κτίρια. Διαλέξαμε 6 χρώματα από τα λουλούδια και κυρίως το χρώμα τσιν, ένα ιδιαίτερο πράσινο που χρησιμοποιούν οι κινέζοι αγγειοπλάστες, μαζί με τις αποχρώσεις του. Τα χρώματα μεταφέρονται κυριολεκτικά στα κτίρια μέσα από το πλέγμα των διαδρόμων. Το νερό, κυρίαρχο στοιχείο της περιοχής (λίμνες και ποτάμια), αποτελεί επίσης βασικό πόλο της διαμόρφωσης των υπαιθρίων χώρων του οικοδομικού τετραγώνου στο ισόγειο και τον α’ όροφο.
»Η μελέτη δεν εγκρίθηκε ― είναι μια πονεμένη ιστορία η συμμετοχή σε κινέζικο διαγωνισμό. Αλλά ευτυχώς η ζωή της δεν σταμάτησε εκεί. Μ’ αυτή τη μελέτη συμμετείχαμε στο διαγωνισμό του περιοδικού που αφορούσε μελλοντικά πρότζεκτ, ανεξαρτήτως αν πραγματοποιηθούν ή όχι. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία απ’όλον τον κόσμο. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις Κάννες, από τον αρχισυντάκτη των περιοδικών AR, AJ (Architects Journal) και διευθυντή του WAF (World Architecture Festival) κ. Paul Finch. Με την ίδια μελέτη θα συμμετέχουμε και στο “World Architecture Festival”, το μεγαλύτερο φεστιβάλ αρχιτεκτονικής, που διοργανώνει πάλι το ίδιο περιοδικό στο Βερολίνο τον Νοέμβριο».
Ομάδα μελέτης: Βασίλης Μπασκόζος, Δαρεία Τσαγκαράκη. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Βασιλική Δασκαλάκη, Δήμητρα Γρηγορίου, Χριστίνα Λάζου, Κίμων Λουίζης, Μαρία Κόλλια, Λάμπης Τοζάϊ, Αναστασία Σχοινοχωρίτη, Νικόλαος – Ίκαρος Μπασκόζος, Χάρης Μπασκόζος.
Σύμβουλος για τον φέροντα οργανισμό: Γιάννης Μαρνέρης
Σύμβουλος Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων: Περικλής Γουρδουπάρης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καθημερινότητα της πόλης αλλάζει, μαζί και η ζωή μας
Μιλήσαμε με τον αρχιτέκτονα και δημιουργό του επαναστατικού project
Άλλαξε το ντεκόρ στο σπίτι σου ΤΩΡΑ με αντίτιμο που θα σε ενθουσιάσει
Γιατί ένα κίνημα που γεννήθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα είναι σήμερα πιο επίκαιρο παρά ποτέ;
Επισκεφθήκαμε το παραθαλάσσιο Living-Well Boutique City Hotel 4 αστέρων που ξεχωρίσαμε για το design και την αρχιτεκτονική του
Μια συζήτηση με τους αρχιτέκτονες Στέλλα και Πιέρο Πιερή, με αφορμή την έκθεση 2nd Nature στο Ωδείο Αθηνών
Παραμονές των δημοτικών εκλογών
Παρασκευή 8 έως Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
Εκεί που δεν πας μόνο για να ψωνίσεις αλλά κυρίως για να δεις τα εμβληματικά σχέδια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής
Η εν λόγω ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως στην αλλαγή του αρχιτεκτονικού στυλ κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ
Υπήρξε μεταξύ άλλων επίσημη κατοικία της βασίλισσας
Οικολογικά ξύλινα σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξύλινα γκαράζ και αποθήκες
Το όραμα, οι ενστάσεις, η ιστορία και η φθορά ενός πραγματικού αρχιτεκτονικού κοσμήματος
Mε αφορμή την 15η επέτειο λειτουργίας
Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας που διανύει σχεδόν 4 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στον χώρο της κατασκευής ακινήτων
Θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου
Αφιερωμένα στα νέα αθλήματα και το πρωτοποριακό πνεύμα της διοργανώτριας πόλης
Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit
«Είναι δυνατόν να κάνεις αρχιτεκτονική και να μην είσαι ασκητής;»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.