Design & Αρχιτεκτονικη

Οι ΜΟΒ Αρχιτέκτονες κέρδισαν πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό

 
Ο Βασίλης Μπασκόζος μάς εξηγεί τη βραβευμένη πρότασή τους

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
126564-284761.jpg

Tο περιοδικό AR (Architectural Review) είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά περιοδικά του κόσμου. Οπότε το να κερδίσεις ένα βραβείο σε διαγωνισμό του δεν είναι μικρή υπόθεση. Το σκεπτικό της επιτροπής για τη βράβευση της μελέτης του γραφείου «ΜΟΒ αρχιτέκτονες»: «Πρόκειται για μία γεμάτη φαντασία πρόταση, βασισμένη σε ενδελεχή ανάλυση που συναρθρώνει με έξυπνο τρόπο τους διαφορετικούς τύπους των κατοικιών και εξετάζει προσεκτικά όλα τα θέματα από την πρόσβαση έως τη διαμόρφωση του τοπίου». Ο Βασίλης Μπασκόζος του γραφείου «ΜΟΒ αρχιτέκτονες» εξήγησε το σκεπτικό της μελέτης.

 

«Το αρχιτεκτονικό μας γραφείο “ΜΟΒ αρχιτέκτονες” κέρδισε το “Architectural Review MIPIM Future Projects Award” στο διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε για 15η συνεχή χρονιά το διεθνές αρχιτεκτονικό περιοδικό AR (Architectural Review) – πιθανώς το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό περιοδικό στον κόσμο. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης MIPIM (The World΄s Property Market) και το βραβείο αφορούσε την κατηγορία “Residential”, όπου συμμετείχαμε με τη μελέτη “Liaisons”. Τη μελέτη αυτή την είχαμε υποβάλλει σε ένα διεθνή διαγωνισμό που είχαν προκηρύξει στην Κίνα και είχε να κάνει με την κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών δίπλα στο γειτονικό θεματικό πάρκο «Flower ocean». Οι ανθόκηποι που ευδοκιμούν στην περιοχή (Ruichang,) καθόλη τη διάρκεια του χρόνου λόγω του υποτροπικού κλίματος, του εύφορου εδάφους και της αφθονίας νερού, αποτέλεσαν την αφορμή για την απόδοση της έννοιας της “ανθοφορίας” σε χωρικές ποιότητες. 
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της μελέτης αφορούσε τη ζωή των κτιρίων μέσα στο χρόνο. Λάμβανε δηλαδή υπόψη τα χαρακτηριστικά της αειφορίας, ήθελε να διαμορφώσει ένα περιβάλλον κατοίκησης που θα ανταποκρίνεται σε λειτουργικά, οικολογικά και κοινωνικά ζητούμενα. Οι προτεινόμενες κατοικίες ήταν τελείως ανεξάρτητες από το ηλεκτρικό ρεύμα.

image

image

»Η μελέτη προέβλεπε ειδικά ηλιοπροστατευτικά συστήματα, σωστό προσανατολισμό στον άξονα βορρά νότου, είχε λάβει υπόψη της τον καιρό στην Κίνα ―για να αποφευχθεί ο βορριάς τον χειμώνα δημιουργήσαμε ένα γυάλινο πέτασμα―, μελετήσαμε πώς πέφτουν οι ακτίνες του ηλίου σε εκείνο το γεωγραφικό πλάτος και μήκος, υπήρχε εξασφάλιση φυσικού φωτισμού και αερισμού, σχεδιασμός σκίασης, εκμετάλλευση γεωθερμίας, αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συλλεκτών για ενεργειακή αυτονομία του έργου, κεντρική διαχείριση απορριμμάτων και συλλογή ανακυκλώσιμων, συλλογή ομβρίων υδάτων για πότισμα, βελτίωση μικροκλίματος μέσω φυτεύσεων κ.λπ.

»Το “Liaisons” σημαίνει σχέσεις. Οι μυστικές σχέσεις, εν προκειμένω, που δημιουργούνται μεταξύ των λουλουδιών και του συγκροτήματος κατοικιών. Μεταφέραμε τα χρώματα των λουλουδιών τόσο στη διαμόρφωση του εδάφους όσο και κτίρια. Διαλέξαμε 6 χρώματα από τα λουλούδια και κυρίως το χρώμα τσιν, ένα ιδιαίτερο πράσινο που χρησιμοποιούν οι κινέζοι αγγειοπλάστες, μαζί με τις αποχρώσεις του. Τα χρώματα μεταφέρονται κυριολεκτικά στα κτίρια μέσα από το πλέγμα των διαδρόμων. Το νερό, κυρίαρχο στοιχείο της περιοχής (λίμνες και ποτάμια), αποτελεί επίσης βασικό πόλο της διαμόρφωσης των υπαιθρίων χώρων του οικοδομικού τετραγώνου στο ισόγειο και τον α’ όροφο.

image

image

»Η μελέτη δεν εγκρίθηκε ― είναι μια πονεμένη ιστορία η συμμετοχή σε κινέζικο διαγωνισμό. Αλλά ευτυχώς η ζωή της δεν σταμάτησε εκεί. Μ’ αυτή τη μελέτη συμμετείχαμε στο διαγωνισμό του περιοδικού που αφορούσε μελλοντικά πρότζεκτ, ανεξαρτήτως αν πραγματοποιηθούν ή όχι. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία απ’όλον τον κόσμο. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις Κάννες, από τον αρχισυντάκτη των περιοδικών AR, AJ (Architects Journal) και διευθυντή του WAF (World Architecture Festival) κ. Paul Finch. Με την ίδια μελέτη θα συμμετέχουμε και στο “World Architecture Festival”, το μεγαλύτερο φεστιβάλ αρχιτεκτονικής, που διοργανώνει πάλι το ίδιο περιοδικό στο Βερολίνο τον Νοέμβριο».

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Ομάδα μελέτης: Βασίλης Μπασκόζος, Δαρεία Τσαγκαράκη. Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Βασιλική Δασκαλάκη, Δήμητρα Γρηγορίου, Χριστίνα Λάζου, Κίμων Λουίζης, Μαρία Κόλλια, Λάμπης Τοζάϊ, Αναστασία Σχοινοχωρίτη, Νικόλαος – Ίκαρος Μπασκόζος, Χάρης Μπασκόζος.

Σύμβουλος για τον φέροντα οργανισμό: Γιάννης Μαρνέρης

Σύμβουλος Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων: Περικλής Γουρδουπάρης

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.