Design & Αρχιτεκτονικη

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης για την εκλογή του στο Δήμο Αθηναίων

Εκατοντάδες βραβεύσεις με κτίρια βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Εκατοντάδες κτίρια σε Ελλάδα και Ευρώπη

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκατοντάδες βραβεύσεις με κτίρια βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Εκατοντάδες κτίρια σε Ελλάδα και Ευρώπη : από το ναό της Αγίας Τριάδας στη Φάτιμα της Πορτογαλίας μέχρι το αναμορφωμένο Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα. Παράλληλα ζωγραφίζει, γράφει, ταξιδεύει. Από την 1η Ιανουαρίου, όμως, ο κοσμοπολίτης, διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης πιάνει δουλειά στο νέο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά; Δέχτηκα να συμμετάσχω στο συνδυασμό του Γ. Καμίνη και η κίνησή μου είχε ένα χαρακτήρα συμβολικό. Ωστόσο, το αποτέλεσμα μου δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης και θα προσπαθήσω να συνεισφέρω στους τομείς που μπορώ, όσο μου επιτρέπει η κατάσταση της υγείας μου και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις μου.

Είστε προετοιμασμένος για διαφωνίες και δυσκολίες;  Φαντάζομαι ότι δεν θα είναι όλα ρόδινα. Ίδωμεν...

Προσφάτως επιμεληθήκατε την αναμόρφωση του Πεδίου του Άρεως. Ποιοι άλλοι δημόσιοι χώροι πιστεύετε ότι χρειάζονται άμεση ανάπλαση; Εκείνο στο οποίο αξίζει κανείς να σταθεί για την Αθήνα, και ειδικότερα το κέντρο, είναι η έλλειψη προσοχής και φροντίδας, από τους πολίτες κυρίως, για το δημόσιο χώρο. Έχουμε συνηθίσει να ζητάμε από το κράτος να καλύπτει όλες τις ελλείψεις της πόλης. Όμως και οι πολίτες με αίσθημα αλληλοσεβασμού και αγάπης προς την πόλη πρέπει να φροντίσουν για τα μικρά, καθημερινά «πράγματα». Μερικές φορές οι μικρές επεμβάσεις φέρνουν πιο άμεσα αποτελέσματα από τις μεγάλες που είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθούν – χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν χρειάζονται και μεγαλύτερα έργα.

Όλοι θέλουμε μια καλύτερη Αθήνα. Είναι εφικτό; Βιαζόμαστε να δούμε τις αλλαγές... Παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν τόσο στον τομέα των κτιρίων, όσο και σε επίπεδο κάτοψης της πόλης. Η φροντίδα για σκιάσεις σε ιδιωτικά κτίρια, κατοικίες ή γραφεία, όπως και σε δημόσια κτίρια (π.χ. το Δημαρχείο), οι φυτεύσεις εξωστών, δωμάτων, εισόδων κτιρίων-πρασιών, με μερική ίσως αντικατάσταση εκτεταμένων πλακοστρώσεων, σε συνδυασμό με ενοποιήσεις ή ακόμα και χωρίς αυτές, αλλά και φυτεύσεις σε ακάλυπτους και πίσω εξώστες θα αλλάξουν ουσιαστικά την εικόνα της πόλης. Σε επίπεδο κάτοψης, επεμβάσεις όπως οι αυξήσεις πεζοδρομήσεων αλλά κυρίως φυτεύσεων δρόμων που πεζοδρομούνται, η ελάττωση του ασφαλτοστρωμένου τμήματος του δρόμου προς όφελος του πρασίνου και του πεζού μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά –σε σύνολο– στο μικροκλίμα της πόλης και στο δροσισμό, και θα προσφέρουν ευκαιρίες για περπάτημα και αναψυχή, αποδίδοντας και πάλι την πόλη στους κατοίκους της και όχι στο αυτοκίνητο. Και φυσικά, όπως είπα και πριν, μετράει πολύ και η έγνοια από εμάς τους ίδιους τους πολίτες και ο σωστός έλεγχος από τις αρχές.