Design & Αρχιτεκτονικη

Συνέντευξη με μία διακοσμήτρια

H Τίνα Ιωαννίδου φτιάχνει «όνειρα που μπορείς να κατοικήσεις»

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112086-221978.jpg

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που είναι ικανοί να μεταμορφώσουν τη ζωή σου. Είναι ο τρόπος τους να δείχνουν μια άλλη οπτική των πραγμάτων. Η Τίνα δεν μεταμορφώνει ζωές, μεταμορφώνει όμως χώρους.

Η τελευταία της δουλειά στην αίθουσα χορού «Fever» μας ενθουσίασε. Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, προσεγμένες πινελιές, φιγούρες χορευτών που σε προκαλούν να χορέψεις αυτό τον χορό μαζί τους. Ο χώρος αποπνέει πάθος, ένταση, μαγεία και δεν έχει καμία σχέση με το άχαρο πριν. Η Τίνα κατάφερε να το μετατρέψει σε κάτι άλλο.

image

Τη γνωρίσαμε στο όμορφο μαγαζάκι της, γνωστό σε όλο το Χολαργό. Η «Hacienda» είναι ένας μικρός, πολυμορφικός χώρος με art de la table, αντικείμενα για το σπίτι, μικροέπιπλα, αλλά και ρούχα, μαντήλια, τσάντες, χειροποίητα κοσμήματα, ωραία δώρα για τους ανθρώπους που αγαπάς. Το όνομά του σημαίνει ράντσο, σπίτι δηλαδή που τα έχει όλα. Σε αυτό το «σπίτι» λοιπόν, το γεμάτο από την απαράμιλλα θετική ενέργεια της Τίνας και τα διάφορα αντικείμενα που θες να χαζεύεις με τις ώρες, τη ρωτήσαμε για την τελευταία δουλειά της. Συμβουλές για διακόσμηση και το μυστικό για το ιδανικό σπίτι.

image

Πού έχεις σπουδάσει;

Ξεκίνησα να σπουδάζω στο Eindhoven της Ολλανδίας και τελείωσα στην Αγγλία.

Ποιον σχεδιαστή ξεχωρίζεις και γιατί;

Αγαπώ και τους 3 σχεδιαστές…του αιώνα μας (Philippe Starck, Stefano Giovannoni, Karim Rashid) που θα μείνουν στην ιστορία του Design μιας και έβαλαν στην καθημερινότητά μας την παιδικότητα. Την απενεχοποίησαν και την επιβράβευσαν. Έτσι μπήκε η χαρά στο σπίτι.

Έχεις διακοσμήσει πολλά σπίτια με πολύ ωραία αποτελέσματα. Ποιο είναι το μυστικό σου; Πώς αφουγκράζεσαι τις ανάγκες κάθε ενοίκου;

Το μυστικό είναι ότι το γουστάρω πολύ. Όταν ξεκινάω ένα project παρατηρώ πώς ζουν οι ένοικοι, πώς θα ήθελαν να ζούσαν, σε ποια εποχή, σε τι στιλ, πού είναι το όνειρό τους. Και προσπαθώ να αποτυπώσω την προσωπικότητά τους στο δικό τους σπίτι. Αυτό είναι το κλειδί.

image

Έχεις επιμεληθεί και αρκετούς χώρους διασκέδασης. Τι διαφορά έχει ένας δημόσιος χώρος από έναν ιδιωτικό; Ποιους από αυτούς ξεχωρίζεις σαν δουλειά; Γιατί;

Σε ένα δημόσιο χώρο, είτε είναι ιατρείο, κομμωτήριο, σχολή χορού ή μπαρ, πρέπει να δημιουργήσεις στιλ και άνεση τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες. Ενώ στον ιδιωτικό χώρο έχεις λεπτομερή ανάλυση της ζωής των ενοίκων και πρέπει εκτός του στιλ και της άνεσης, να τους ξεκουράσεις. Δεν ξεχωρίζω κανένα χώρο στη δουλειά, το τέλειο για εμένα είναι ότι όλα είναι διαφορετικά.

Πώς προέκυψε η δουλειά σου στο Fever; Πες μας λίγα λόγια για αυτό.

Στο Fever έκανα χορό. Ήμουν από τις πρώτες μαθήτριες. Έχω ζήσει το χώρο με έντονες στιγμές χαράς μάθησης, συνεργασίες σε χορογραφίες, παρασκηνιακές αντιθέσεις. Έμαθα να χορεύω βαλς, ρούμπα, τσα τσα, σάλσα, φοξ τροτ. Μπήκα στη μαγεία του χορού –ακόμα το κάνω- και βγήκα από την καθημερινότητα, τη ρουτίνα. Αγάπησα τον χώρο και το concept ήρθε σαν μια έκρηξη συναισθημάτων: χαρά, συγκίνηση, πάθος, διασκέδαση. Άλλωστε πρόκειται για τη μεγαλύτερη πίστα χορού στην Αθήνα για να μάθεις, να συγκινηθείς, να ευχαριστηθείς. Το πρώτο που σκέφτηκα, ήταν να ζωγραφίσω τοίχους και μέσα από αυτούς να πετάγονται χορευτές street dancers, tango dancers, salsa modern. Τους υπόλοιπους τους κάλυψα με ύφασμα και χρυσό βοτσαλάκι, υλικό που έρχεται από την Ουκρανία.

image

Από ποιον έχουν φιλοτεχνηθεί οι ωραίες αυτές τοιχογραφίες στο Fever;

Street Artist insane51, ο Στάθης, ζωγράφος καταπληκτικός.

Συνεργάζεσαι συχνά με street artists;

Μου αρέσει να μπαίνει η τέχνη στους χώρους. Τέχνη σημαίνει φως για τον άνθρωπο, απεγκλωβισμός από τα δεδομένα.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να μεταμορφώνεις τους τοίχους σε καμβά;

Το Πάθος…

Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στη δουλειά σου;

Το χαμόγελο των πελατών μου όταν τους παραδίδω τη δουλειά.

Τι σε εμπνέει;

Η ενέργεια του χώρου.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συνδυασμός χρωμάτων;

Λατρεύω το χρώμα. Δεν υπάρχει συνδυασμός, υπάρχει φως. Το φως δίνει τον καλύτερο συνδυασμό.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που προσέχεις όταν μπαίνεις σε ένα χώρο;

Το κιτς.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;

Νεότερη! (γέλια)

Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που έχεις ακούσει για τη δουλειά σου;

Ότι είναι διαχρονική.

Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που δίνεις σε κάποιον που θέλει να αλλάξει το χώρο του;

Να σκεφτεί το όνειρό του και να προσπαθήσει να το κατοικήσει. Με τη βοήθεια φυσικά ενός διακοσμητή, που όσο και να ακούγεται πολυτέλεια, είναι κέρδος χρημάτων.

Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας της διακόσμησης;

Απλές, λιτές και όχι φλύαρες γραμμές.

Τι είναι αυτό που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το σπίτι μας;

Η προσωπικότητά μας.

Ιδανικό σπίτι είναι…

…αυτό που έχει την ψυχή μας.


Πριν:

image

Μετά:

image


Πριν:

image

Μετά:

image


Πριν:

image

Μετά:

image


Πριν:

image

Μετά:

image


Info: Τίνα Ιωαννίδου, 210 6542319, 6945065794, hacienda@acci.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.