Design & Αρχιτεκτονικη

Αυτό το νεοκλασικό των Εξαρχείων σώθηκε

Ζει τη δεύτερη ζωή του με επιμέλεια του αρχιτεκτονικού γραφείου Schema

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
111759-221428.jpg

Είναι πολλές οι φορές που περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας βλέπουμε κοσμήματα της αρχιτεκτονικής να μαραζώνουν, παρατημένα στο έλεος του χρόνου. Το βλέμμα σταματάει λυπημένα πάνω τους. «Είναι κρίμα», σκέφτεσαι, «πού πήγαν όλη αυτή η αίγλη τους, οι άνθρωποι που έζησαν εντός τους, τα χρώματα στα παντζούρια τους, τα ακροκέραμα που λείπουν από τη θέση τους;». Πόσες ιστορίες κρύβονται πίσω από τις κλεισμένες με λουκέτο, ξεθωριασμένες πόρτες; Υπάρχει άραγε κάποιος, κάπου, που θα ενδιαφερθεί για αυτά και θα τους δώσει πίσω την κλεμμένη τους πνοή;

image

Το 1870 τα Εξάρχεια διάνυαν την περίοδο της πρώτης τους ανοικοδόμησης. Ανάμεσα στα κτίρια που ανεγέρθηκαν τότε και το νεοκλασικό της ιστορίας μας, που έμελλε μάλιστα να γίνει η κατοικία του Καρόλου Κουν (ο μεγάλος θεατρικός σκηνοθέτης έζησε εδώ από τα μέσα του 1950 έως τα μέσα του 1960). Στα χρόνια που πέρασαν, το νεοκλασικό άλλαξε χέρια κι όψη, έγινε μέχρι κι εστιατόριο και έπειτα σταμάτησε να ζει. Κάποια στιγμή, μια οικογένεια αποφασίζει να το κάνει σπίτι της. Εμπιστεύεται λοιπόν το όνειρό της στο αρχιτεκτονικό γραφείο Schema κι όλα αλλάζουν. Αυτή η ιστορία έχει καλό τέλος.

image

image

Τα προβλήματα της ανακαίνισης για ένα τόσο παλιό και σε κακή κατάσταση σπίτι δεν ήταν λίγα. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν η έλλειψη φυσικού φωτός και οι μη λειτουργικοί του χώροι, που προσαρμοσμένοι στις ανάγκες μιας άλλης ζωής δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο αναλαμβάνει δράση. Χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό ύψος των νεοκλασικών για να δημιουργήσει πολλαπλά πατάρια (τόσο σε στάθμη κοντά στο έδαφος όσο και σε στάθμη κοντά στη στέγη) και περισσότερους λειτουργικούς χώρους. Έπειτα ήρθε το φως. Στην ξύλινη στέγη τοποθετούνται φεγγίτες και οι βαριές, συμπαγείς εσωτερικές πόρτες αντικαθιστούνται με γυάλινες. Πλέον το φυσικό φως διαχέεται ελεύθερο σε όλο το κτίριο και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

image

image

image

Η αρχική ταυτότητα του κτιρίου διατηρείται με την προσεκτική επιλογή των νέων υλικών και την επανάχρηση των παλαιών, που παραμένουν στη φυσική μορφή τους. Όλα τα καινούργια υλικά σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεισφέρουν στην ιστορικότητα του κτιρίου αντί να αποσπούν κομμάτια της. Το σημαντικότερο κομμάτι όμως μπήκε στο τέλος… Η οικογένεια που το κατοικεί συμπλήρωσε το τελευταίο στοιχείο που έλειπε: τη ζωντάνια.

Δεν είναι απροσδόκητα όμορφο να λάμπουν ξανά τα ωραία νεοκλασικά μας; Ομορφαίνει η γειτονιά, σιγά-σιγά η πόλη, και κάπως έτσι ομορφαίνει και η καθημερινότητά μας.

image

image

image

image

image

Γραφείο: schema architecture & engineering

Έργο: Staggered House – Ανακαίνιση Νεοκλασικής Κατοικίας

Περιοχή: Εξάρχεια, Αθήνα, Ελλάδα

Υπεύθυνος Αρχιτεκτονικών : Μαριάννα Αθανασιάδου

Αρχιτεκτονική ομάδα: Αγγελική Ζωγραφάκη

Στατικά: Χρήστος Σταυρογιάννης

Μηχανολογικά: ΑντώνηςΤόγκας

Κατασκευή: Σάββας Αθανασιάδης

Εμβαδόν: 180 τμ

Έτος Ολοκλήρωσης: 2015

Φωτογραφίες: Μαριάννα Αθανασιάδου

Info: Schema architecture& engineering, Βερανζέρου 5, Αθήνα, 210 3825270, www.schema-architecture.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.