Design & Αρχιτεκτονικη

«Αφετηρίες». Από πού ξεκινά η έμπνευση;

45 νέοι αρχιτέκτονες παρουσιάζουν έργα από όλο τον κόσμο

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Gerrit Pietveld, Mies van der Rohe, Alvaro Siza, Toyo Ito, Τάκης Ζενέτος. Όλοι τους είναι τεράστια ονόματα στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Τα έργα τους όμως δεν θα είχαν στην πραγματικότητα μεγάλη σημασία, εάν δεν άφηναν κληροδότημα στις επόμενες γενιές αρχιτεκτόνων.

image

Πώς όμως αντιλαμβάνονται οι νέοι αρχιτέκτονες τα έργα αυτά; Πώς εμπνέονται από τα μεγάλα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα και, τελικά, τι δημιουργούν; Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει απαντήσεις η ημερίδα «Αφετηρίες», που πραγματοποιείται αυτό το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη.

image

Στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου αρχίζει ένας μαραθώνιος διάλογος με τη διεθνή αρχιτεκτονική. 45 Έλληνες αρχιτέκτονες, όλοι τους κάτω των 45 ετών, παρουσιάζουν έργα από όλο τον κόσμο δείχνοντας ταυτόχρονα την «αφετηρία» της δικής τους έμπνευσης και δημιουργίας. Κτήρια από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, ακόμη και ουτοπικά κτίρια. Από ιδιωτικές κατοικίες, κτήρια γραφείων, βιβλιοθήκες, δημόσια κτίρια και μουσεία μέχρι κήπους, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα, εργοστάσια, εμπορικά καταστήματα και μνημεία. Κτίρια που από τις αρχές του 1900 μέχρι σήμερα στέκονται αφορμή για να ανοίξει ο διάλογος.

image

Η ημερίδα γίνεται φέτος για τρίτη χρονιά από το αρχιτεκτονικό περιοδικό Δομές και τη διαδικτυακή βιβλιοθήκη έργων ελληνικής αρχιτεκτονικής Δομές Index. Απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές εσωτερικού χώρου και τοπίου, φοιτητές, καλλιτέχνες, πολιτικούς μηχανικούς ή σε όσους ασχολούνται με την αρχιτεκτονική και το design και έχει ελεύθερη είσοδο. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλους τους συμμετέχοντες και τα έργα που θα παρουσιαστούν εδώ.

Info: Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), Σάββατο 24 Οκτωβρίου, έναρξη: 10.30, είσοδος ελεύθερη