Πολιτισμος

Ο παλιός ΑΣΤΟΡ επιστρέφει με νέο «πρόσωπο»

Αποκτά ζωή ένας ακόμη ιστορικός κινηματογράφος της Αθήνας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας νέος χώρος πολιτισμού ετοιμάζεται πυρετωδώς στο κέντρο της Αθήνας και σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Πρόκειται για την κινηματογραφική αίθουσα Άστορ, μια από τις παλαιότερες στην πόλη μας, στο νούμερο 28 της οδού Σταδίου (είσοδος από τη στοά Κοραή), σε ένα κτίριο με μακρά ιστορία, συνδεδεμένο άρρηκτα με την 7η τέχνη, καθώς λειτουργεί από το 1947, ενώ στον ίδιο χώρο στεγάζονταν κινηματογραφικές αίθουσες ήδη από το 1908.

Πρόσφατα ανακαινισμένο, το ολοκαίνουργιο Άστορ θα λειτουργήσει υπό τη νέα διεύθυνση της εταιρείας διανομής Weird Wave και με ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου. Με πολυαναμενόμενες ταινίες πρώτης προβολής από τον πάντοτε εκλεκτικό κατάλογο της Weird Wave, και όχι μόνο, πάντα όμως με το στίγμα του ανεξάρτητου σινεμά που ανανεώνει τις κινηματογραφικές μας αφηγήσεις. Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, από καταξιωμένους δημιουργούς αλλά και νέα ταλέντα που αξίζει να γνωρίσετε, επιλεγμένες αυστηρά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ διεθνώς.

image

Δυο λόγια για την ιστορία του Άστορ:

- Η ονομασία του κινηματογράφου προέρχεται από τον Τζον Τζέικομπ Άστορ (1763-1848), που ήταν ο πρώτος πολυεκατομμυριούχος και ο δημιουργός του πρώτου τραστ στις ΗΠΑ. Η λέξη ήταν τότε συνώνυμη της χλιδής.

- Το σινεμά ανοίγει τις πόρτες του στις 24 Οκτωβρίου του 1947, με τη σπουδαία κινηματογραφική διασκευή του Ντέιβιντ Λιν στις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Ντίκενς, προβολή υπό την αιγίδα της βρετανικής πρεσβείας, η οποία τότε στεγαζόταν στους πάνω ορόφους του ίδιου κτιρίου.

- Στην ίδια θέση είχαν προϋπάρξει αρχικά οι κινηματογράφοι «Παλλάς» (1908-1920, πιθανότατα η πρώτη που χτίστηκε στην πόλη αποκλειστικά για σινεμά) και αργότερα το «Σινε Νιούς» (1940-1947), ενώ ενδιαμέσως ο χώρος λειτούργησε και ως σταθμός αυτοκινήτων (1921), ιταλικός στρατιωτικός κινηματογράφος και στρατιωτική αποθήκη (1942-1943).

(Τα ιστορικά στοιχεία προέρχονται από τη μελέτη του Δημήτρη Φύσσα, «Τα Σινεμά της Αθήνας 1896-2013 – Ιστορίες του Αστικού Τοπίου» Αθήνα, 2013).