Πολιτισμος

Γλυπτά Παρθενώνα: Η Ελλάδα ωθείται να εγκαταλείψει τη διπλωματική οδό

Ο Indipendent γράφει ότι η Βρετανία κωλυσιεργεί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ελλάδα ωθείται να εγκαταλείψει τη διπλωματική οδό στη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία και θα επιδιώξει για πρώτη φορά να αναζητήσει το δίκιο της μέσω της νομικού οδού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent η άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα παρά το σχετικό αίτημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναγκάζει την Ελλάδα να στραφεί προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μάλιστα, το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι δικηγόροι βρετανικής νομικής ομάδας, ανάμεσά τους ο Τζόφρι Ρόμπερτσον και η Αμάλ Αλαμουντίν, ετοιμάζουν πολυσέλιδο φάκελο με όλες τις επιλογές της ελληνικής πλευράς. Πηγή, η οποία είχε συμβουλευτικό ρόλο σε διαδοχικές κυβερνήσεις της Ελλάδας, αποκαλύπτει ότι το μόνο πρόβλημα είναι να βρεθεί το Δικαστήριο, το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα να αναλάβει την υπόθεση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή μόλις ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο υπάρχει πιθανότητα από 75 έως 80% επιτυχίας της υπόθεσης υπέρ της Ελλάδας.

image

Από βρετανικής πλευράς αποκλείεται οποιαδήποτε ανακοίνωση πάνω στο θέμα κυρίως εξαιτίας των εκλογών στη χώρα τον Μάιο. Τη Δευτέρα αναμένεται να υποβληθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση για να δώσει άμεσα μια απάντηση στην Unesco.

Πάντως η διευθύντρια αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, Έλενα Κόρκα, αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα: «προς το παρόν βρισκόμαστε στο στάδιο των διαβουλεύσεων και δεν σκεφτόμαστε το επόμενο βήμα. Δεν έχουμε εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες και γι’ αυτό δεν πρέπει να προτρέχουμε». Ωστόσο, η κ. Κόρκα αναφερόμενη στη στάση «σιωπής» της Βρετανίας από το 2013 είπε ότι δεν «τόσο ευγενική».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης υπέρ της Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αυστραλία, Ντέιβιντ Χιλ, υποστηρίζει ότι αν η πρωτοβουλία της Unesco αποτύχει, τότε δεν υπάρχει άλλη προοπτική από τη νομική οδό. «Η στρατηγική της διπλωματίας και της πολιτικής δεν έχει οδηγήσει σε πρόοδο εδώ και 30 χρόνια», λέει χαρακτηριστικά. Ακόμα και στη Βρετανία το κλίμα είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. Δημοσκόπηση των Times τον Νοέμβριο έδειξε ότι τα δύο τρία των Βρετανών τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Φωτό: (ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)