Πολιτισμος

Δύο εκθέσεις από τη Σχολή Βακαλό

Τα εργαστήρια ζωγραφικής και σκηνογραφίας της Σχολής παρουσιάζουν τα έργα τους

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8976-30834.jpg

Έκθεση αποφοίτων Εργαστηρίου Ζωγραφικής Κολλεγίου Βακαλό

Στις 18 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Κολλεγίου Βακαλό η έκθεση των αποφοίτων του μονοετούς Εργαστηρίου Ζωγραφικής. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής και μικτής τεχνικής, καθώς και σχέδια, του ακαδημαϊκού έτους 2009-10.

Οι απόφοιτοι που εκθέτουν είναι οι Π. Αλεξοπούλου, Ά. Βανέζη, Α. Γιακουμάκης, Α. Δημητριάδου, Μ. Καράμπελα, Ν. Κυπριανού, Τ. Κωνσταντινίδου, Μ.-Ε. Περιστάνογλου, Δ. Πούλου, Α. Σαλιάρης, Α. Σταυράκη, Κ. Τσεσμετζή, Σ. Φαλιάγκα.

Το μονοετές Εργαστήριο Ζωγραφικής του Κολλεγίου Βακαλό δέχεται σπουδαστές ανεξαρτήτως ηλικίας και εκπαιδευτικού επιπέδου, και έχει στόχο την εξοικείωση με την εικαστική τέχνη, τις μεθόδους και τα υλικά της, καθώς και την ανάπτυξη της ικανότητας χειρισμού των ποικίλων τρόπων της εικαστικής έκφρασης. Στο Εργαστήριο διδάσκουν γνωστοί ζωγράφοι με πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία στο Κολλέγιο Βακαλό.

Εγκαίνια: 18 Οκτωβρίου, 20:30

Διάρκεια έκθεσης: 18/10-5/11/2010 (Δευτέρα έως και Παρασκευή)

Ώρες λειτουργίας: 10:00-21:00

Κολλέγιο Βακαλό, Λάμπρου Κατσώνη 26, Λυκαβηττός

Τηλ.: 210-6442514, fax: 210-6444840

info@vakalo.gr   -   www.vakalo.gr

Με αφορμή μια παράσταση -Έντεκα σκηνογραφικές μελέτες

Η έκθεση "Με αφορμή μια παράσταση: Έντεκα σκηνογραφικές μελέτες", μια συμπαραγωγή του Κολλεγίου Βακαλό Art&Design και του θεατρικού οργανισμού "Αγγέλων Βήμα", που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον εκθεσιακό χώρο του Κολλεγίου από το Νοέμβριο του 2009 ως τον Απρίλιο του 2010, μεταφέρεται στη γκαλερί του θεατρικού οργανισμού από τις 6 Οκτωβρίου 2010.

Έντεκα πρόσφατοι απόφοιτοι του εργαστηρίου σκηνογραφίας και της ειδικότητας της αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου του Κολλεγίου Βακαλό, ορισμένοι από τους οποίους είναι ήδη επαγγελματίες σκηνογράφοι, καταθέτουν τις σκηνογραφικές τους σκέψεις, σχεδιάζοντας σκηνικά και κοστούμια για το έργο του Eric Westphal "Εσύ και τα σύννεφά σου", το οποίο ανέβηκε στο θέατρο "Αγγέλων Βήμα" στις 11/12/2009.

Οι μελέτες 

Οι μελέτες περιλαμβάνουν προσχεδιακό υλικό, τελικά σχέδια και τρισδιάστατες μακέτες, και διεξάχθηκαν σε πραγματικές εργαστηριακές συνθήκες, πάνω στην ίδια τη σκηνή του θεάτρου. Την επίβλεψη και καθοδήγηση είχαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης, και ο υπεύθυνος του εργαστηρίου σκηνογραφίας του Κολλεγίου Βακαλό, σκηνογράφος Ανδρέας Σαραντόπουλος.

Η σχέση της Σχολής Βακαλό με το χώρο και το αντικείμενο της σκηνογραφίας είναι μια σχέση καταστατική, ιστορική. Όχι απλώς γιατί η σκηνογραφία ανήκει έτσι κι αλλιώς στο πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών, αλλά πολύ περισσότερο, και ουσιαστικά, γιατί ένας από τους ιδρυτές της, ο Γιώργος Βακαλό, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους Έλληνες σκηνογράφους – ένας δημιουργός που χάραξε δρόμους στο θεατρικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας.

Η σκηνογραφία ξεκίνησε να διδάσκεται στη Σχολή Βακαλό από το 1958, με δάσκαλο τον ίδιο τον Γ. Βακαλό, τον οποίο ακολούθησαν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες και δάσκαλοι Έ. Δρίνη, Δ. Ζαρίφης, Π. Ζουμπουλάκης, Π. Μαντούδης, και τα τελευταία χρόνια ο Ανδρέας Σαραντόπουλος. Στη διαδρομή των πενήντα και πλέον ετών που ιστορεί η Σχολή, πολλοί απόφοιτοί της σταδιοδρόμησαν ως σκηνογράφοι, όπως οι Δ. Ζαρίφης, Α. Σαραντόπουλος, Γ. Κόκκος, Γ. Πάτσας, Γ. Ασημακόπουλος, Μ. Παντελιδάκης, Μ. Κόκκου, Ν. Στεφάνου, Ε. Μανωλοπούλου, Ν. Κληρονόμος, Μ. Καταροπούλου, Α. Αρσένη, Δ. Βολίδη και Α. Κουτσουδάκη.

Ενταγμένη σε αυτή τη μακρόχρονη σχέση της σχολής με τη σκηνογραφία, η έκθεση "Με αφορμή μια παράσταση: Έντεκα σκηνογραφικές μελέτες” έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συνεργασιών της Σχολής με γνωστές θεατρικές σκηνές, σκηνοθέτες και σκηνογράφους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι προτάσεις των: Δάφνη Αντωνίου, Άννα Βήχου, Λένα Γκάντζου, Βασίλη Κατσαράκη, Ανδριανή Κορκώνη, Έλλη Λιδωρικιώτη, Φωτεινή Μουτάφη, Ιωάννα Ξαγοράρη, Χριστίνα Πανοπούλου, Τόλη Τατόλα, Ουρανία Τραχανά.

Θέατρο Αγγέλων Βήμα 

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 104 31 

Αθήνα

Εγκαίνια: Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 ώρα: 21:00

Διάρκεια: 6-24 Οκτωβρίου 2010

Τηλέφωνα επικοινωνίας:  210 5242211-13 

Email info@aggelonvima.gr

www.aggelonvima.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.