Πολιτισμος

4 τελευταίες παραστάσεις για τις «Βάκχες» ανακοίνωσε το Εθνικό

Στις 29 Σεπτεμβρίου η τελευταία παράσταση της καλοκαιρινής σεζόν

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Οι Βάκχες στο «Σχολείον την Αθήνας» – Ειρήνη Παπά μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Οι Βάκχες του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, ολοκληρώνουν την καλοκαιρινή τους περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, με τέσσερις τελευταίες παραστάσεις, από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, στο «Σχολείον την Αθήνας» – Ειρήνη Παπά.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης της παράστασης «Βάκχες», Θάνος Παπακωνσταντίνου, στο σημείωμά του, «Ο θεός του θεάτρου, της ετερότητας, του διαμελισμού και της συγχώνευσης, της ευδαιμονίας και της καταστροφής, στήνει ένα παιχνίδι που ο Ευριπίδης θέλησε να τελειώσει με ένα διαμελισμένο σώμα που δεν θα μαζέψει κανείς». 

© Ελίνα Γιουνανλή

Βάκχες του Ευριπίδη- Η υπόθεση

Κεντρικός ήρωας είναι ο θεός Διόνυσος, που φτάνει στη Θήβα και δεν χαίρει της υποδοχής που του αρμόζει. Ο βασιλιάς Πενθέας και πρώτος του ξάδερφος, αρνείται να τον αντιμετωπίσει ως θεότητα και μάλιστα απαγορεύει τη διάδοση της νέας θρησκείας. Τότε ο Θεός Διόνυσος θυμώνει, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τον Πενθέα σε αφανισμό και μάλιστα από την ίδια του τη μητέρα.

Ο Ευριπίδης έγραψε τη συγκεκριμένη τραγωδία κατά την τρίτη δεκαετία του Πελοποννησιακού πολέμου, κατά το τελευταίο έτος της παραμονής του στη Μακεδονία όπου γνώρισε την διονυσιακή λατρεία.

Μια από της λίγες τραγωδίες που ασχολείται με τον θεό Διόνυσο, οι Βάκχες, θέτουν το ζήτημα της σύγκρουσης του θείου με το ανθρώπινο και τα όρια ανάμεσα στην ανθρώπινη αρετή και την αγριότητα. Για τον Ευριπίδη, όταν ο άνθρωπος καταλαμβάνεται από τα κτηνώδη ένστικτά του, όταν η βαρβαρότητα ξυπνά μέσα του με λύσσα, κάθε κοινωνική συνύπαρξη ακυρώνεται• ακόμα κι αν πρόκειται για τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας, τη σχέση μάνας-παιδιού.

Άλλωστε η βία είναι εκείνη που φέρνει ουσιαστικά το τέλος της πόλης-κράτους των Αθηνών. Και καθώς η τραγωδία καταπιάνεται με την ουσία της ανθρώπινης ταυτότητας -πολιτικής ή ατομικής, με το τέλος αυτής της τελευταίας, οι Βάκχες καθίστανται -από πολλές απόψεις- ένα δράμα για τον θάνατο της ίδιας της αρχαίας τραγωδίας.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Δραματουργική Επεξεργασία: Ιωάννα Ρεμεδιάκη
Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Σκύλλας
Χορογραφία: Νάντη Γώγουλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Mουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου - Δημήτρης Σκύλλας
Δραματολόγος παράστασης: Έρι Κύργια
Βοηθός Σκηνοθέτη: Φάνης Σακελλαρίου
Β´ Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Μπακατσέλος
Βοηθός Σκηνογράφου: Γιάννης Σέτζας
B΄ Βοηθός Σκηνογράφου: Ζωή Κελέση
Βοηθός Ενδυματολόγου: Πηνελόπη Χάνσεν
Β’ Βοηθός Ενδυματολόγου: Ερνέστα Χατζηλεμονίδου
Βοηθός Φωτίστριας: Ιφιγένεια Γιαννιού
Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Olga Faleichyk
Κατασκευή κεφαλιού Πενθέα: Roger Fischer

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Διόνυσος), Μαριάννα Δημητρίου (Τειρεσίας), Αλεξία Καλτσίκη (Αγαύη), Θέμης Πάνου (Κάδμος), Αργύρης Πανταζάρας (Πενθέας), Γιάννης Κόραβος, Διονύσης Πιφέας, Φώτης Στρατηγός (Αγγελιαφόροι)

Χορός: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Στελλίνα Βογιατζή, Χρυσιάννα Καραμέρη, Ελένη Κουτσιούμπα, Μαρία Κωνσταντά, Κλεοπάτρα Μάρκου, Ελένη Μολέσκη, Ειρήνη Μπούνταλη, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ιοκάστη-Αγαύη Παπανικολάου, Θάλεια Σταματέλου, Δανάη Τίκου

Μουσικοί: Θοδωρής Βαζάκας, Μαρία Δελή, Αλέξανδρος Ιωάννου, Γιάννης Καΐκης