Πολιτισμος

Νέο Τμήμα για τη Βυζαντινή και Ορθόδοξη περίοδο ανοίγει στο Μουσείο Λούβρου

Το 9ο τμήμα του Μουσείου, όπου μεγάλο ρόλο θα παίζει η Ελλάδα, θα ανοίξει στο 2027

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Μουσείο Λούβρου ανοίγει μια νέα πτέρυγα αφιερωμένη στη Βυζαντινή και Χριστιαντική ορθόδοξη τέχνη
© pixabay

Μουσείο Λούβρου: ανακοινώθηκε η κατασκευή νέου τμήματος, αφιερωμένου στο Βυζάντιο και την ορθόδοξη περίοδο

Το Μουσείο Λούβρου στο Παρίσι έχει προγραμματίσει να ανοίξει ένα νέο τμήμα, αφιερωμένο στη Βυζαντινή και Ορθόδοξη ελληνική περίοδο, τον Μάρτιο του 2027, όπως ανακοινώθηκε από τον διευθυντή του Μουσείου, Laurence des Cars. Ένα μουσείο, όπου δεσπόζουν ελληνικά εκθέματα, όπως η εμβληματική Νίκη της Σαμοθράκης, θα αφιερώσει μια νέα πτέρυγα στη βυζαντινή και χριστιανική τέχνη, όπου η Ελλάδα έχει καθοριστικό ρόλο. 

Μουσείο Λούβρου: τι θα περιλαμβάνει το νέο τμήμα

Το νέο τμήμα θα περιλαμβάνει 20.000 εκθέματα βυζαντινής τέχνης πάνω σε θρησκευτικά ή κοινωνικά θέματα. Σε μια ανεπίσημη συνάντηση που είχε ο Des Cars στο σπίτι του Ελληνα Πρόξενου στη Γαλλία, ειπώθηκε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα έχει κεντρικό ρόλο στη συγκεκριμένη πτέρυγα του Μουσείου Λούβρου. Ο επιμελητής του τμήματος θα είναι ο Maximilien Durand.

Άλλωστε η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία έχει ξεκινήσει ήδη από το 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, όταν το Λούβρο παρουσίασε μια έκθεση αφιερωμένη στη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας.  Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί με αφορμή την κατασκευή αυτής της νέας πτέρυγας του μουσείου για την Βυζαντινή και Χριστιανική Τέχνη.

Τι αντικείμενα θα συγκεντρώσει το νέο τμήμα; Εκθέματα από τον 3ο αιώνα μ.Χ. μέχρι και το 1923, έτος που υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάνης. Παράλληλα, η έκθεση θα καλύψει περιοχές από τη σημερινή Αιθιοπία μέχρι τη Ρωσία, από τον Καύκασο μέχρι τη Μεσοποταμία και από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή, καθώς η Ελλάδα διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο σε διάφορες εποχές σε όλες αυτές τις περιοχές.

Πρόκειται για το 9ο τμήμα του Μουσείου, που στοχεύει όχι μόνο να φέρει ακόμη περισσότερους επισκέπτες από όλον τον κόσμο αλλά και να τους μυήσει στον Βυζαντινό πολιτισμό, κυρίως μέσα από τη γνωριμία με τις βυζαντινές εικόνες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.