Θεατρο - Οπερα

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» στο ΚΘΒΕ: οι πρώτες φωτογραφίες

Η θεατρική παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου

Νίκη - Μαρία Κοσκινά
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ έπειτα από 18 χρόνια, ανεβάζοντας το εμβληματικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» 

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος συνεργάζεται φέτος με το ΚΘΒΕ, έπειτα από 18 χρόνια ανεβάζοντας ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»/ Η θαυμαστή και αξιοθρήνητη τραγωδία θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μετάφραση Διονύση Καψάλη και σε σκηνοθεσία, χορογραφία και σκηνογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου. 

© Mike Rafail

Το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», ένα από τα πιο διάσημα θεατρικά έργα όλων των εποχών, γράφτηκε το 1595 και αποτελεί έναν ύμνο στον έρωτα στην απόλυτη και την πιο ρομαντική του αποκάλυψη. Έναν έρωτα που κινείται πέρα από κανόνες, προσπαθεί να ξεπεράσει τεράστια εμπόδια ενώ ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.  Σε έναν κόσμο μίσους, εχθρότητας, καταναγκασμών και συμβάσεων, ο έρωτας δυο νέων ξεπροβάλει ως επαναστατική πράξη. Μια πράξη που εκφράζεται ως το απόλυτο και ως εκ τούτου οδηγείται αναπόφευκτα προς τον θάνατο, καθώς δεν φαίνεται να υποκύπτει -και επομένως να φθείρεται- στις συμβασεις που ορίζουν τα ανθρώπινα μέτρα. 

© Mike Rafail

Κωνσταντίνος Ρήγος: Η σκηνοθετική του ματιά στον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα»

Η παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου επιχειρεί να αναδείξει όλα τα ζωτικά θέματα που θίγει ο Σαίξπηρ, όπως η ανισοτιμία στον έρωτα, η πίστη, η τιμή και η υπόληψη, οι ρόλοι της οικογένειας και της κοινωνίας, το χάσμα των γενεών, η δύναμη της εξουσίας, η σκιά του θανάτου... Παράλληλα, με την έντονη χρήση της μουσικής και της χορογραφημένης κίνησης αλλά και την εναλλαγή ρυθμών και διαθέσεων, «φωτίζει» με τον δικό του τρόπο -με την ευρηματικότητα και τη «φρέσκια» ματιά του- αυτήν την παράξενη χώρα όπου κατοικούν ο Ρωμαίος κι η Ιουλιέτα. Ένα ζευγάρι νέων βρίσκεται σε κόντρα με την παράδοση και επαναστατεί, θυμίζοντάς μας ότι ήμασταν κι εμείς κάποτε παιδιά αλλά μεγαλώνοντας αλλάζουμε. 

Σκηνοθετικό σημείωμα
Ξημέρωμα στη Βερόνα. Μια πόλη πρώην όμορφη που έσφυζε από ζωή, τώρα κρατάει την ανάσα της υπό το βάρος μιας δυστοπικής έχθρας· ένα αυτοκίνητο εγκαταλελειμμένο, μέσα του καταφεύγει ελλείψει δάσους ο Ρωμαίος για να συναντηθεί με την ψυχή του· το δωμάτιο της Ιουλιέτας, φρούριο που αιωρείται απόρθητο, σκιά που πέφτει απειλητική σ’ όλη την πόλη· έφηβοι χωρίς χαρά, στριμωγμένοι ανάμεσα στα πρέπει και στο τι δεν είναι ανεκτό, επιδιώκουνε μόνο τη βία… Και ξαφνικά, έρωτας με την πρώτη ματιά. Ξαφνικά το όνομα δεν έχει σημασία. Ξαφνικά η αγάπη ένα λουλούδι που ανθίζει πεισματικά μέσα στο χάος. Το χάος: δύο συμμορίες, δυο αντίπαλες οικογένειες, δύο συναισθήματα, το μίσος κι η αγάπη, χτυπιούνται μέχρι θανάτου.
Μια κωμωδία καταστάσεων, ένα τρυφερό ρομάντζο, ένα τέλεια οργανωμένο πλάνο, όλα εξελίσσονται στην πιο μαύρη τραγωδία. Η αγάπη νίκησε, αλλά πια δεν έχει καμία σημασία…
Κωνσταντίνος Ρήγος

© Mike Rafail

Ρωμαίος και Ιουλιέτα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου: οι συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία-Χορογραφία- Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Συνεργάτης Σκηνογράφος- Αρχιτέκτονας: Μαίρη Τσαγκάρη
Ενδυματολόγος: Διδώ Γκόγκου
Μουσική: Γιάννης Τσεμπερλίδης
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Άγγελος Παναγόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης
Βοηθός χορογράφου: Αναστασία Κελέση
Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου
Φωτογραφίες: Mike Rafail | Thatlongblackcloud

*Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Αναστασία Μαρκέλλα Νεαμονίτη

© Mike Rafail

INFO
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμύνης 2)
Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00
Πρεμιέρα: Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στις 21:00

Κατάλληλο για άτομα άνω των 16 ετών