Πολιτισμος

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Το BOLERO του Αντώνη Φωνιαδάκη και της Μαίρης Κατράντζου

Φέτος το Cycladic Young Patrons Summer Weekend γιόρτασε τη συμπλήρωση των δέκα ετών από την ίδρυσή του

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντώνης Φωνιαδάκης και Μαίρη Κατράντζου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Αντώνης Φωνιαδάκης και Μαίρη Κατράντζου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης © Kostas Samonas

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Μαίρη Κατράντζου και Αντώνης Φωνιαδάκης με το BOLERO στο φετινό 10ο Cycladic Young Patrons Summer Weekend

Η σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου και ο χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης με τη χορογραφία BOLERO, ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του φετινού 10ου Cycladic Young Patrons Summer Weekend που πραγματοποιήθηκε 12-14 Ιουλίου στην Αντίπαρο. Το Cycladic Young Patrons Summer Weekend είναι μία εκδήλωση για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης έως 45 ετών που πραγματοποιείται ετησίως σε διαφορετικό νησί των Κυκλάδων, με στόχο την ανάδειξη και προβολή του μέσα από ένα πρόγραμμα αρχαιολογικών και πολιτιστικών δράσεων.

Μαίρη Κατράντζου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Μαίρη Κατράντζου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης © Vasiliki Verousi

Κάθε χρόνο το μουσείο επιλέγει ένα νησί των Κυκλάδων για ένα διήμερο του Ιουλίου και με αφορμή αυτό, προσκαλεί δημιουργούς από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς τομείς σε αποκλειστικές συνεργασίες, αναδεικνύοντας έτσι κάθε έκφανση της σύγχρονης τέχνης. Καθώς φέτος το Cycladic Young Patrons Summer Weekend γιόρτασε τη συμπλήρωση των δέκα ετών από την ίδρυσή του, οι Cycladic Young Patrons επέστρεψαν στην Αντίπαρο, το νησί που είχε φιλοξενήσει το πρώτο Summer Weekend για ένα ξεχωριστό επετειακό τριήμερο γεμάτο αποκλειστικές δράσεις.

Φέτος το Τμήμα Φίλων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ανέθεσε στη διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου να δημιουργήσει την εικαστική ταυτότητα του Cycladic Young Patrons Summer Weekend, εμπνευσμένη από το νησί της Αντιπάρου και το ιερό νησί του Δεσποτικού. Η εικαστική ταυτότητα χρησιμοποιήθηκε στην πρόσκληση, σε tote bag που έλαβαν αποκλειστικά οι συμμετέχοντες του weekend και σε φυλλάδιο με το πρόγραμμα του διημέρου.

Μαίρη Κατράντζου
Μαίρη Κατράντζου © Museum of Cycladic Art

Παράλληλα προσκάλεσε τον διεθνώς καταξιωμένο χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη σε μία μοναδική παρουσίαση της χορογραφίας του BOLERO που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και την καλλιτεχνική του διευθύντρια Λίντα Καπετανέα. Το έργο BOLERO παρουσιάστηκε πέρσι στην Καλαμάτα και σε τέσσερις ακόμη πόλεις της Πελοποννήσου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2023 με την υποστήριξη του Fluxlaboratory Athens. Στη χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη, πέντε χορεύτριες τοποθετημένες πάνω στην παλλόμενη μεμβράνη πέντε τραμπολίνων ισορροπούν στην αστάθεια της κάθετης κίνησης, ακολουθώντας τον λιτό και εμμονικά επαναλαμβανόμενο ρυθμό της μουσικής του Maurice Ravel.

Bolero
Bolero © Kostas Samonas

Στην Αντίπαρο, η συναρπαστική χορογραφία που κέρδισε πέρσι τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, είχε άλλη μια πρωτοτυπία: Παρουσιάστηκε μέσα στο φέρυ μπόουτ Πάρου-Αντιπάρου (παντόφλα), μια ιδέα και εκτέλεση του Τμήματος Φίλων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Εκτός από τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη που ήταν παρών το διήμερο, οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης ήταν ο Αναστάσιος Σοφρωνίου στα κοστούμια και οι χορεύτριες Μαργαρίτα Τοντισάκη, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Άρτεμις Σταμούλη, Φωτεινή Μουχτούρη και Εύη Οικονόμου ενώ η οργάνωση της παραγωγής ήταν της Good Heart Productions.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, εκτός από την κορυφαία στιγμή της παρουσίασης της χορογραφίας BOLERO, οι Young Patrons είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Δεσποτικό από τον Γιάννο Κουράγιο, Διευθυντή συστηματικής ανασκαφής του αναστηλωτικού προγράμματος Δεσποτικού. Το καθιερωμένο Summer Party πραγματοποιήθηκε στη θρυλική Disco La Luna και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με brunch και εργαστήριο παρασκευής ψωμιού στο The Rooster Farmhouse.

Αντώνης Φωνιαδάκης
Αντώνης Φωνιαδάκης © Museum of Cycladic Art

Κάθε χρόνο τέλος, με αφορμή το Cycladic Young Patrons Summer Weekend, το Μουσείο δημιουργεί, μόνο για τους συμμετέχοντες, μια έκδοση για το εκάστοτε νησί. Φέτος, η επετειακή έκδοση Circles περιελάμβανε κείμενα αρχαιολογικού, πολιτιστικού, κοινωνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος στα οποία συνεισέφεραν διακεκριμένοι συντάκτες όπως οι Γιάννος Κουράγιος, Δρ. Κορνήλια Νταϊφά, Δρ. Erica Angliker, Δρ. Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου, Δρ. Ιωάννης Φάππας, Δρ. Παναγιώτης Ιωσήφ, Αντώνης Φωνιαδάκης, Μαίρη Κατράντζου, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Ζωή Παρασίδη, Eυτυχία Στεφανίδη, η Οικογένεια Διονύσιου Σιμόπουλου και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο. Την έκδοση επιμελήθηκε η Δεληγίνα Πρίφτη, από το Τμήμα Φίλων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Disco La Luna Party
Disco La Luna Party © Museum of Cycladic Art

Λίγα λόγια για τους Cycladic Young Patrons

Οι Young Patrons του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι οι Φίλοι του Μουσείου έως 45 ετών. Μεταξύ των προνομίων που απολαμβάνουν με την ετήσια συνδρομή τους περιλαμβάνονται εκδρομές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, VIP προσκλήσεις σε art fairs σε όλο τον κόσμο, ιδιωτικές ξεναγήσεις σε μουσεία και χώρους πολιτισμού, δημιουργικά σεμινάρια και εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και οικογένειες, έκπτωση στο Cycladic Shop και Cycladic Café και άλλα events. Κάθε συνδρομή στηρίζει το έργο του μουσείου, καθώς συνεισφέρει στην παραγωγή των περιοδικών εκθέσεων, στη συντήρηση των μόνιμων συλλογών και στην υλοποίηση προγραμμάτων για παιδιά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Περισσότερα για τους Cycladic Young Patrons εδώ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4 - 106 74, Αθήνα

Τ. (+30) 210 7228321-3
cycladic.gr
Facebook
Instagram
LinkedIn

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.