Πολιτισμος

Μιχάλης Ανδριανάκης: Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος και επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων στην Κρήτη

Ο δάσκαλος της Βυζαντινολογίας και ενεργός πολίτης που μοχθούσε για τη σωτηρία των μνημείων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μιχάλης Ανδριανάκης: Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος
Μιχάλης Ανδριανάκης: Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος © Facebook

Μιχάλης Ανδριανάκης: Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος - Ο δάσκαλος της Βυζαντινολογίας και ενεργός πολίτης που μοχθούσε για τη σωτηρία των μνημείων

Έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Κυριακής (21.07), μετά από νοσηλεία τριών εβδομάδων στη Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου Χανίων, ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης.

Με καταγωγή από τον Αποκόρωνα Χανίων, ο Μιχάλης Ανδριανάκης είχε διατελέσει επί σειρά ετών προϊστάμενος της εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Πέρασε τη ζωή του διδάσκοντας την αγάπη και τον σεβασμό στα μνημεία του τόπου μας και όλης της Κρήτης. Ήταν μία σημαντική πνευματική προσωπικότητα των Χανίων και πολύ αγαπητός στην τοπική κοινωνία με αξιοσημείωτο έργο σε ολόκληρη την Κρήτη.

Συγγραφέας, αρθρογράφος, πρόεδρος και μέλος επιστημονικών επιτροπών, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα, αποκατάσταση διατήρηση και ανάδειξη βυζαντινών, μεταβυζαντινών Μνημείων στα Χανιά και σε ολόκληρη την Κρήτη. Θεωρούνταν από πολλούς δάσκαλος και η αιτία που γνώρισαν την αξία της μνημειακής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Διετελεσε αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού (1975-2000) και διευθυντής της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (2000-2011). Ήταν επίσης Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση των Βυζαντινών και Ενετικών Φρουρίων στην Κρήτη (2004-2013) και μετά τη συνταξιοδότησή του είχε αναγορευθεί σε επίτιμο διευθυντή της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Πέραν της αρχαιολογίας, ο Μιχάλης Ανδριανάκης είχε δείξει το ενδιαφέρον του για τον τόπο από τη θέση του νομαρχιακού συμβούλου την περίοδο 1995 – 1998 και είχε χρηματίσει επίσης πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων.

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του μεγάλου δασκάλου της Βυζαντινής Αρχαιολογίας έκανε γνωστή η δημοσιογράφος Νέλλη Κατσαμά μέσα από το προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Αυτή κι αν είναι κεραμίδα.Μόλις το πληροφορήθηκα με ένα μήνυμα. "Έφυγε ο μεγάλος δάσκαλος Μιχάλης Ανδριανάκης". Ο...

Posted by Nelly Katsama on Sunday, July 21, 2024

Μιχάλης Ανδριανάκης: Ο αγώνας του για την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης

Παρά τα θέματα υγείας που αντιμετώπιζε παρέμενε ενεργός σε προσκλήσεις των κοινωνικών κινημάτων αλλά και σε θέματα που αφορούν την πολιτιστική και μνημειακή κληρονομιά των Χανίων και της Κρήτης. Εργάστηκε επί σειρά ετών για την αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης και δημοσίευσε έργα για αυτά, όπως το τελευταίο βιβλίο του «Χανιά: Μνηµεία και Μνήµη» που παρουσιάστηκε πριν από έναν μήνα, στις 10 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

«Όλοι εμείς, οι κληρονόμοι αυτού του πλούτου, που δεν τον διαχειριστήκαμε πάντα με τον καλύτερο τρόπο, έχουμε υποχρέωση και να γνωρίζουμε και να προστατεύουμε τα μνημεία του παρελθόντος. Και πάνω στα θέματα αυτά, δεν θα σταματήσω να μιλώ», έγραφε ευχαριστώντας τον κόσμο που παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του, αφήνοντάς μας μια σημαντική παρακαταθήκη.

Λίνα Μενδώνη: Στιβαρός αρχαιολόγος, με πολυσχιδές έργο στην έρευνα, τη συγγραφή και το πεδίο

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συλληπητήριο μήνυμά της για την απώλεια του σπουδαίου αρχαιολόγου ανέφερε: «Με μεγάλη oδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια του επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη. Ο Μιχάλης υπήρξε έγκριτος επιστήμονας, αφοσιωμένος δημόσιος λειτουργός, ενεργός πολίτης και, για μένα προσωπικά, άριστος συνεργάτης και φίλος. Στιβαρός αρχαιολόγος, με πολυσχιδές έργο στην έρευνα, τη συγγραφή και το πεδίο, ο Μιχάλης Ανδριανάκης αφιερώθηκε στην προστασία και την ανάδειξη των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης.

Στη μακρόχρονη θητεία του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, επιστέγασμα της οποίας υπήρξε η διεύθυνση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αλλά και, στη συνέχεια, ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης, είχε μοναδική συμβολή στην προστασία, αναστήλωση και προβολή των ενετικών φρουρίων της Κρήτης, αλλά και του κτηριακού αποθέματος της παλιάς πόλης των Χανίων. Στον Μιχάλη οφείλεται το σχέδιο ανάδειξης των μοναδικών οχυρώσεων των Χανίων, η εφαρμογή του οποίου δίνει άλλη διάσταση στην εικόνα της πόλης, αναδεικνύοντας τον τεράστιο πλούτο της. Στην τελευταία μας επικοινωνία, πριν μερικές εβδομάδες, μου μιλούσε, για το πως κατά τη γνώμη του, πρέπει να αναδειχθεί το Ιτζεδίν.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης ήταν ένας ανήσυχος πολίτης, με τεκμηριωμένες απόψεις, με τις οποίες μπορεί να μη συμφωνούσαμε πάντα, αλλά οφείλαμε να αντικρούσουμε με εξ ίσου ισχυρά επιχειρήματα. Υπερασπιζόταν την αναγκαιότητα της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και δεν δίσταζε να εκφράζει δημόσια τις απόψεις του. Ο Μιχάλης Ανδριανάκης έφυγε πρόωρα, είχε ακόμη να δώσει πολλά. Στην οικογένειά του, απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».

Νίκος Καλογερής: Μαχητής για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Μιχάλη Ανδριανάκη εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο οποίος αναφέρει:

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας. Άνθρωποι που με το έργο τους σμιλεύουν το χρόνο, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στον τόπο τους, οδηγός ζωής για την Κοινότητα που είχε την καλή τύχη να είναι μέλη της.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είναι ένας τέτοιος άνθρωπος. Σπουδαίος Αρχαιολόγος, ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας, μαχητής για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν έπαψε, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, να συμμετάσχει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Χανίων. Πριν ένα μήνα, παρουσιάσαμε το βιβλίο του, «Χανιά: Μνημεία και Μνήμη», στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Και λίγες μέρες μετά, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργανώσαμε στη Μνήμη του Μπιάτζιο Τζουλιάνι, διοικητή της ενετικής φρουράς στο Νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, στα Θοδωρού και στο Πνευματικό Κέντρο, όπου ήταν και ομιλητής.

Η πρόωρη εκδημία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, στα Χανιά, σε ολόκληρη την Κρήτη. Το έργο του παραμένει πάντα ζωντανό, μέσα από τις θέσεις που υπηρέτησε, τα Μνημεία που συντήρησε και αναστύλωσε, μέσα από την πλούσια βιβλιογραφία που μας άφησε παρακαταθήκη.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Καλό Ταξίδι Φίλε Μιχάλη».

Με πληροφορίες από agonaskritis και neakriti

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;
Πού θα ξενυχτήσεις με φόντο την πανσέληνο;

Με ταινίες, πάρτι, παιχνίδια μυστηρίου, λέσχη ανάγνωσης καιγιόγκα ή μήπως με άριες και θέα στην Ακρόπολη; Την Κυριακή που έχει ολόγιομο φεγγάρι, στο ΚΠΙΣΝ και το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτάσειςυπάρχουν (και δωρεάν)

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.