Πολιτισμος

Κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης το μεσημέρι λόγω καύσωνα

Ποιες ώρες δεν θα επιτραπεί η πρόσβαση πολιτών

Newsroom
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καύσωνας: Κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης το μεσημέρι - Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Κλειστός θα παραμείνει τις μεσημβρινές ώρες ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγω του καύσωνα που αναμένεται να ανεβάσει τον υδράργυρο ακόμη και στους 43 βαθμούς Κελσίου. 

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη (12.6) ο αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης θα παραμείνει κλειστός από τις 12:00 έως τις 17:00, λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Όσοι έχουν εκδώσει εισιτήρια για το διάστημα 12.00 με 17.00, μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο μετά την επαναλειτουργία του στις 17.00, και στο διάστημα 17.00 με 20.00.

Καύσωνας: Τα μέτρα για σχολεία και Δημόσιο

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τετάρτη (12.6) τα σχολεία σε δήμους της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, μετά τις σχετικές αποφάσεις των δημάρχων λόγω του καύσωνα, που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 43 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, με τηλεργασία θα δουλέψουν σήμερα οι υπάλληλοι στο Δημόσιο, προκειμένου να αποφευχθεί η μετακίνησή της τους από και προς την υπηρεσία τους υπό πολύ υψηλές θερμοκρασίες. 

Καύσωνας: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα

Δημόσιοι βρεφικοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία κλείνουν για τις επόμενες δύο ημέρες λόγω καύσωνα, όπως ήδη έχουν ανακοινώσει δήμοι της Ελλάδας. Η αναστολή λειτουργίας δεν αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπου διεξάγονται οι ενδοσχολικές και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις. 

Ας δούμε αναλυτικά ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα: 

Δήμος Αθηναίων

Ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης (11.6) ότι την Τετάρτη (12/06) και την Πέμπτη (13/06) αναστέλλεται η λειτουργεία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν.

«Αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός του Δήμου Αθηναίων, για την Τετάρτη 12 Ιουνίου και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ενόψει του επικείμενου καύσωνα. Η κατάσταση για την Παρασκευή 14 Ιουνίου θα επανεκτιμηθεί την Πέμπτη ανάλογα».

Δήμος Επιδαύρου

Από τον Δήμο Επιδαύρου ανακοινώθηκε ότι την Τετάρτη και Πέμπτη θα είναι κλειστά καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, λόγω των συνθηκών καύσωνα και των έκτακτων δελτίων της Πολιτικής Προστασίας.

Ηράκλειο Αττικής

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 12 Ιουνίου όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά) του Δήμου Ηρακλείου Αττικής με απόφαση του δημάρχου. Η λειτουργία των σχολείων για το υπόλοιπο της εβδομάδας θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση ανάλογα με τα μετεωρολογικά δελτία.

Δήμος Μαρκοπούλου

Ο Δήμος Μαρκοπούλου ενημερώνει ότι, με απόφαση δημάρχου, τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία), λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τετάρτη 12 και μεθαύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Επιπλέον, με αντίστοιχη απόφαση δημάρχου, κλειστός θα είναι ο Δημοτικός Σταθμός στο Πόρτο Ράφτη αύριο Τετάρτη 12/6 λόγω βλάβης στο σύστημα κλιματισμού. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Κρωπίας

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή αναφέρει: Αποφασίζουμε τη διακοπή λειτουργίας λόγω καύσωνα, συνεπεία των ακραίων επικρατουσών ακραίων συνθηκών που θα επικρατήσουν αύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου των Σχολείων Α/θμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείων και Δημοτικών) και των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, δημόσιων και ιδιωτικών που λειτουργούν στα διοικητικά όρια του Δήμου Κρωπίας.

Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου

Η ανακοίνωση του δήμου αναφέρει: «Αναστέλλουμε τη λειτουργία των σχολείων Α/βάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά του δήμου μας την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Επισημαίνεται ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του Μοσχάτου-Ταύρου δεν θα λειτουργήσουν στις 13/6 για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, χωρίς να επηρεάζεται η δυνατότητα εργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού για θέματα σχολικά η διοικητικά.

Δήμος Ηλιούπολης Αττικής

Κατόπιν απόφασης του δημάρχου Στάθη Ψυρρόπουλου, ανακοινώνει ότι αύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές μονάδες (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία) εντός των διοικητικών ορίων του δήμου θα παραμείνουν κλειστά λόγω καύσωνα.

Η απόφαση αυτή κρίθηκε απαραίτητη τόσο για την προστασία των μαθητών όσο και των δασκάλων, λόγω των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην Αττική.

Επισημαίνεται ότι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηλιούπολης θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών δεν είναι υποχρεωτική.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Δήμος Βριλησσίων

Αύριο Τετάρτη 12/6 αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων στον Δήμο Βριλησσίων λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σε όσα σχολεία έχουν προγραμματιστεί εορτές λήξης της σχολικής χρονιάς τις απογευματινές ώρες θα διεξαχθούν κανονικά. Την Πέμπτη 13/6 τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον Δήμο Βριλησσίων θα είναι κλειστά λόγω της τοπικής εορτής-αργίας της Αναλήψεως του Κυρίου.

Για την Παρασκευή 14/6 η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών.

Δήμος Αμαρουσίου

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης στον Δήμο Αμαρουσίου για την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με απόφαση του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, καθώς οι συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών που επίκεινται πρόκειται να καταστήσουν δυσχερή την έλευση και την παραμονή των μαθητών/τριών στους σχολικούς χώρους.

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων για το υπόλοιπο της εβδομάδας θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση, ανάλογα με τα μετεωρολογικά δελτία.

Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού

Κατόπιν απόφασης του Δημάρχου Χαράλαμπου Μπονάτσου και λόγω του καύσωνα που επικρατεί, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου. 

Η αναστολή αφορά ΚΑΙ τα ιδιωτικά σχολεία.

Ανοιχτές θα παραμείνουν όλες οι μονάδες Προσχολικής Αγωγής (δημόσιοι και ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί). 

Δήμος Χαϊδαρίου

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου ανακοίνωσε πως οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά σε κλιματιζόμενους χώρους. Τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία την Τετάρτη 13.6 και Πέμπτη 14.6 θα παραμείνουν κλειστά.

Δήμος Περάματος

Με απόφαση του δημάρχου Περάματος, λόγω έκτακτων υψηλών θερμοκρασιών τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα ολοκλήρωσαν τα μαθήματα στις 11:30, ενώ για αύριο Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά για την πρωινή βάρδια. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Ωρωπού

Τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ωρωπού, την Τετάρτη 12 Ιουνίου και την Πέμπτη 13 Ιουνίου θα λειτουργήσουν από την έναρξη του ωραρίου έως και τις 11.30 π.μ.

Δήμος Ερμιονίδας

Λόγω της αναμενόμενης επέλασης του κύματος καύσωνα και έπειτα από συνεννόηση με τον διευθυντή της Α/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας την Τρίτη 11 Ιουνίου, όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία) δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Δήμος Λιβαδειάς

Από τις 11:30 σήμερα θα είναι επίσης κλειστά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στη Λιβαδειά για Τετάρτη και Πέμπτη.

Δήμος Τρικκαίων

Ο Δήμος Τρικκαίων λαμβάνει μέτρα για τον επερχόμενο καύσωνα και την προστασία πολιτών, παιδιών, εκπαιδευτικών, αποφασίζοντας ότι τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) θα λειτουργούν μέχρι τις 11:30, κατά το τριήμερο 11, 12, 13 Ιουνίου. Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων. Τα ΚΔΑΠ «ΣΤΑΘΜΟΣ», «ΦΡΟΥΡΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ» παραμένουν κλειστά και την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» η α΄ βάρδια θα λειτουργεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώ δε θα λειτουργήσει η β΄ βάρδια, το ίδιο διάστημα (11, 12, 13 Ιουνίου).

Δήμος Μετεώρων

Σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου μειώνονται οι σχολικές ώρες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου αυστηρά μέχρι τις 11:30, και μετά τα σχολεία κλείνουν.

Δήμος Χαλκιδέων

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού) και την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Επισημαίνουμε ότι οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π ΜεΑ του Δήμου Χαλκιδέων θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική.

Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας

Κλειστά σχολεία και την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου λόγω καύσωνα και στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας. Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας ενημέρωσε ότι διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του παιδικού σταθμού του Μαντουδίου για το τριήμερο Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου λόγω του επερχόμενου καύσωνα.

Δήμος Ερέτριας

Με απόφαση του δημάρχου Ερέτριας ανακοινώθηκαν κλειστά σχολεία για τον καύσωνα και την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

Τη διακοπή μαθημάτων και το κλείσιμο των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών και την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων. Ο Βρεφικός και ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου καθώς και το Κ.Δ.Α.Π.Με.Α θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική.

Δήμος Λαμιέων

Με απόφαση του Δημάρχου Λαμιέων, μετά από επικοινωνία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, τροποποιείται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαμιέων, καθώς και όλων των βρεφικών και παιδικών σταθμών αρμοδιότητας του Δήμου Λαμιέων, και την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου ως προς την ώρα αποχώρησης, η οποία ορίζεται στις 11:30 π.μ.

Δήμος Θηβαίων

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Δήμος Αφίκλειας - Ελάτειας

Στον Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας, η αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου τροποποιείται ως εξής: 11:30 π.μ. από όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, 11:30 π.μ. από τα Νηπιαγωγεία Αμφίκλειας και Ελάτειας, 12:00 μ. από το Νηπιαγωγείο Κάτω Τιθορέας και 12:00 μ.μ. από όλους τους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

Δήμος Νάουσας

Με απόφαση του δημάρχου του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Νίκου Κουτσογιάννη, την Τετάρτη 12 Ιουνίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία) και το ΕΕΕΕΚ Νάουσας θα κλείσουν στις 12 το μεσημέρι λόγω του επερχόμενου καύσωνα που πλήττει την χώρα και τον Δήμο Νάουσας.

Δήμος Πατρέων

Σύμφωνα με απόφαση της αντιδημάρχου Παιδείας και Αυτεπιστασίας Κατερίνας Σίμου, τα σχολικά συγκροτήματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πατρέων θα παραμείνουν κλειστά το διήμερο 12 και 13 Ιουνίου, λόγω επικράτησης πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην ευρύτερη περιοχή του δήμου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Με απόφαση του δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων του δήμου, στη δυτική Θεσσαλονίκη, για την Τετάρτη και την Πέμπτη, 12 και 13 Ιουνίου, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, ο καύσωνας καθιστά δυσχερή την πρόσβαση και την παραμονή των μικρών μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

Στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου αποφασίστηκε όλα τα δημοτικά σχολεία να λειτουργήσουν αύριο και την Πέμπτη έως τις 11:30 το πρωί, ενώ τα ολοήμερα δεν θα λειτουργήσουν.

Δήμος Λαγκαδά

Στον δήμο Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, η δήμαρχος Νίκη Ανδρεάδου αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, για την Τετάρτη 12 Ιουνίου, από τις 11 το πρωί και έως το πέρας του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος εξαιτίας του καύσωνα.

Δήμος Βέροιας

Στον δήμο Βέροιας τροποποιείται το ωράριο των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η ώρα αποχώρησης των μαθητών από τις αίθουσες ορίζεται για την Τετάρτη και την Πέμπτη, 12 και 13 Ιουνίου, στις 11:30 το πρωί.

Δήμος Σερρών

Στον δήμο Σερρών αναστέλλεται έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η λειτουργία της ολοήμερης βάρδιας των νηπιαγωγείων, δημοτικών, ειδικού νηπιαγωγείου και ειδικού δημοτικού. Αναφορικά με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠμεΑ ο δήμος επισημαίνει ότι θα λειτουργήσουν κανονικά, μιας και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική λόγω μη υποχρεωτικότητας της εκπαίδευσης αυτής.

Δήμος Σιντικής και Δήμος Ηράκλειας

Επιπλέον, έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στους δήμους Σιντικής και Ηράκλειας του νομού Σερρών.

Με τηλεργασία στο Δημόσιο λόγω καύσωνα

Εφαρμογή τηλεργασίας προβλέπεται, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τις ημέρες του καύσωνα, από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, και για τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Την ίδια στιγμή επισημαίνεται ότι προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) σχετικά με το επερχόμενο κύμα καύσωνα και κατόπιν συσκέψεως με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου. (Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και Πέμπτη 13 Ιουνίου)

Ειδικότερα, για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ο καύσωνας είναι εδώ - Πού θα φτάσει ο υδράργυρος σήμερα Τετάρτη 

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τις υψηλότερες τιμές να αναμένονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα καταγραφούν σήμερα Τετάρτη (12.6) σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 4, στα νότια θαλάσσια 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα είναι νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους κυρίως στην ανατολική Στερεά τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 με 39 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

 

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 με 37 στα νησιά Ιονίου και στα ηπειρωτικά έως 38 με 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 και τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου.

 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 37 και στην Κρήτη έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου.

 

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε τέσσερις Περιφέρειες

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, προβλέπεται κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 4 για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο

-Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.

-Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.

-Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

-Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.

-Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

-Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος

-Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.

-Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.

-Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.

-Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.

-Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

-Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.

-Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.

-Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.

-Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.

-Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

-Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.

-Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.

-Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.

-Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.

-Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

-Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

  • την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
  • την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

-Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

-Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

-Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

-Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.

-Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.

-Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.

-Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.

-Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.

-Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

-Μόλις περάσει η πυρκαγιά

-Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.

-Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας

-Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

-Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνετε στο σπίτι:

- Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
- Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
- Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
- Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
- Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
- Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
- Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
- Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.

Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.