Πολιτισμος

Συνέδριο για τη Μυρσίνη Ζορμπά στη Ρώμη

Το αρχείο της πρώην υπουργού Πολιτισμού δωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο της ιταλικής πρωτεύουσας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μυρσίνη Ζορμπά: Συνέδριο αφιερωμένο στην πρώην υπουργό Πολιτισμού στη Ρώμη - Το σχέδιο για ψηφιοποίηση του αρχείου της.
Το αρχείο της Μυρσίνης Ζορμπά που δωρίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης παρουσιάζεται σε ημερίδα στο κοινό © Nikos Libertas/SOOC

Μυρσίνη Ζορμπά: Συνέδριο αφιερωμένο στην πρώην υπουργό Πολιτισμού στη Ρώμη - Το σχέδιο για ψηφιοποίηση του αρχείου της.

Το αρχείο της Μυρσίνης Ζορμπά που δωρίστηκε μαζί με την προσωπική βιβλιοθήκη της στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, παρουσιάζεται στο κοινό αύριο, σε ημερίδα με τίτλο «Πολιτισμικοί διαμεσολαβητές της Ιταλίας στη μακρά δεκαετία του 1960. Συνέδριο αφιερωμένο στη Μυρσίνη Ζορμπά».

Συνέδριο στη Ρώμη για τη Μυρσίνη Ζορμπά

Η ημερίδα που θα διεξαχθεί στην Πρυτανεία, περιλαμβάνει τρία μέρη. Το πρωί, μετά τους επίσημους χαιρετισμούς οι καθηγητές του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, Χρ. Μπιντούδης και Φρ. Ζακόνε θα παρουσιάσουν το αρχείο και τη δωρεά Μυρσίνη Ζορμπά.

Το δεύτερο μέρος αφορά ομιλίες σχετικά με τη Μυρσίνη Ζορμπά. Οι καθηγητές Αντ. Μπιατζίνι και Αντ. Λιάκος θα αναφερθούν στις σπουδές της στη Φιλοσοφία του Δικαίου, ο πρώτος, και στη διανοητική πορεία της, ο δεύτερος. Η Σόνια Αντονίνι θα αναφερθεί στα πρώτα χρόνια της στη Ρώμη, το 1973. Η παρουσίαση του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου είναι η μετάφραση του Γκράμσι στα ελληνικά, στα χρόνια της δικτατορίας. Ο Κ. Κορνέτης θα αναφερθεί στη δημιουργία της προσωπικότητας της Μυρσίνης Ζορμπά μέσα από τη δικτατορία και τη μεταπολίτευση, η Λ. Τσιριμώκου στην εκδοτική της δραστηριότητα της στον «Οδυσσέα», η Μ. Βλάχου και η Ιω. Λαλιώτου στην πολιτισμική θεωρία και πολιτική, στις θεωρητικές και πρακτικές της παρεμβάσεις.

Το τρίτο μέρος αφορά τη διάδοση της σκέψης του Γκράμσι στον κόσμο. Ο Σ. Τζίγκαρι θα μιλήσει για τις αγγλικές μεταφράσεις του έργου του, ο Γκ. Λιγκουόρι για τις εκδόσεις και τη σχετική συζήτηση στη Βραζιλία, η Ελ. Ριτοντάλε για το Περού και ο Μ. Γκαμπιλόνγκι για τις σχέσεις ανάμεσα στην ιταλική και τη γαλλική αριστερά στην εποχή του 1960 και του 1970.

Το Πανεπιστήμιο της Ρώμης αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη δωρεά του αρχείου της Ελληνίδας διανοούμενης και πολιτικού προγραμματίζει την ψηφιοποίηση του αρχείου της, με προτεραιότητα στα κείμενά της και τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας με ελεύθερη πρόσβαση.

Ήδη στην ιστοσελίδα αυτή, έχει αναρτηθεί ολόκληρο το συνέδριο για τη Μυρσίνη Ζορμπά στην Αθήνα, στις 27 και 27 Απριλίου στην Εθνική Πινακοθήκη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθύμης Φιλίππου & Αγγελική Παπούλια, "Ετυμολογίες"
Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: «Ετυμολογίες» κόντρα στα δεδομένα

Τι κάνουν ο βραβευμένος σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Τους ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσουν τις «Ετυμολογίες», αυτή τη διαφορετική παράσταση-«ημερίδα»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.