Σαν σήμερα, η επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα
Τέσσερις ημέρες πριν τη Χούντα
Σαν σήμερα 17 Απριλίου 1967: Η επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα
Μόλις 4 ημέρες πριν τη Χούντα, σαν σήμερα στις 17 Απριλίου 1967, οι Rolling Stones φτάνουν στην Ελλάδα και πραγματοποιούν μία επεισοδιακή συναυλία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Είναι η πρώτη επίσκεψη του συγκροτήματος στην Αθήνα και μία από τις πρώτες ροκ συναυλίες που απολαμβάνουν χιλιάδες νεολαίοι. Μόλις η είδηση για την άφιξη του συγκροτήματος στην Ελλάδα έγινε γνωστή, οι αστυνομικές αρχές άρχισαν να οργανώνουν το σχέδιο τους προκειμένου να μην επιτραπούν «έκτροπα», όχι μόνο στον χώρο της συναυλίας, αλλά και στο ξενοδοχείο «Χίλτον» όπου θα διέμεναν οι Brian Jones, Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman και Charlie Watts.
Σαν σήμερα 17 Απριλίου 1967: Η πρώτη και επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα
Και ενώ η συναυλία των Rolling Stones αναμένεται πώς και πώς, υπάρχουν φωνές που στρέφονται κατά των «κακών παιδιών» της ροκ και ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο, με την ΕΛ.ΑΣ. να είναι έτοιμη για προσαγωγές με το παραμικρό που θα αντιληφθεί να συμβαίνει στη συναυλία. Όπως και εγένετο, γιατί μπορεί η συναυλία να ξεκίνησε στην ώρα της και όλα να έβαιναν καλώς, όμως, τα πράγματα άλλαξαν, όταν η αστυνομικές αρχές αντιλήφθηκαν τα ... «κομμουνιστικά» κόκκινα γαρύφαλλα. Οι Rolling Stones φυγαδεύτηκαν και η συναυλία στην πράξη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Όπως αναφέρει το Σαν Σήμερα, στη συναυλία των Rolling Stones εμφανίστηκαν κατά οι Loubogg, MGC, Idols, Τάσος Παπασταμάτης, Δάκης και We Five. Στις 9:30 μ.μ. οι Στόουνς ανέβηκαν στη σκηνή και άρχισαν τη συναυλία τους με το Last Time. Οι θεατές ξεπερνούσαν τους 10.000 και οι αστυνομικοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο και γύρω από τη σκηνή, έχοντας σαφείς εντολές να συλλαμβάνουν όποιον παρεκτρεπόταν. Οι Rolling Stones συνεχίζουν τη συναυλία τους με τα τραγούδια Lady Jane, 19th Nervous Breakdown, Ruby Tuesday και Let’s spend the night together.
Ο Νίκος Μαστοράκης για την επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones και τα κόκκινα γαρύφαλλα
Ο Νίκος Μαστοράκης, ο άνθρωπος που έφερε τους Rolling Stones στην Ελλάδα, θα γράψει αρκετές δεκαετίες μετά για το παρασκήνιο της επεισοδιακής, πρώτης συναυλίας τους στην Αθήνα.
«Ήταν η μέρα που η Ελλάδα γνώρισε από κοντά τους Rolling Stones. Ανάμεσα στις φωτογραφίες και ο Αστυνομικός Διευθυντής Τασιγιώργος, παρών στη συναυλία και υπεύθυνος για το άδοξο και επεισοδιακό τέλος της. Μέχρι σήμερα, το όνομά του έγινε... "Τσιληχρήστος" από τους αυτοσχέδιους ιστορικούς της ποπ και την αναπαραγωγή λαθών σε δεκάδες blogs. Ήταν 17 Απριλίου 1967. Η πρώτη μεγάλη συναυλία Rock στην Ελλάδα. Σε μια εποχή που μεσουρανούσαν, 4 χρόνια μετά το ξεκίνημα τους, οι ROLLING STONES ήρθαν στην Αθήνα. Τους φέρνει η Μ+Μ -εταιρεία του Νικου Μαστοράκη. Κάποιους μήνες πριν, ήταν να φέρει τους BEATLES. Άλλα το υπερβολικό ποσό που ζήτησαν συν το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη, ήδη, σταματούσαν τις ζωντανές συναυλίες, απέτρεψε την once in a lifetime συναυλία... Οι ROLLING STONES, ζήτησαν και πήραν $20.000. Τότε 600.000 δρχ. Ακόμα, $5.000 στοίχησε η μικρομεγαφωνική εγκατάσταση. Κόστη για σκηνικά και φωτιστικά εφφέ ήταν ανύπαρκτα έως και αδιανόητα. Οι STONES, θα καθίσουν για πρώτη φορά ίσως, σε απλές Βιενέζικες καρέκλες καφενείου. Το εισιτήριο είχε καθορισθεί στις 60-120 δρχ. και 500 για λίγες ειδικές θέσεις μπροστά απο την εξέδρα. Ακριβό, αλλά όχι απαγορευτικό.
Η συναυλία είχε καθαρισθεί για τις 7.30 μμ εκείνου του ανοιξιάτικου απογεύματος. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Τελικά, έγινε στο γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Το μεσημέρι έβρεξε. Η προσέλευση μικρότερη της, λογικά, αναμενόμενης. Το γήπεδο μισογεμάτο. Η συναυλία ήταν πολύ μπροστά για την εποχή της και για ένα κοινό χωρίς ιδιαίτερη μουσική παιδεία... Στην Μ+Μ δημιουργείται ένα παθητικό $10.000.
Δημοφιλή ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής ανοίγουν τη συναυλία - τον όρο supporting groups, δεν τον ξέραμε τότε... Οι Lubogg, MGC, Idols, ο Τάσος Παπασταμάτης, ο Δάκης, οι We Five, o Guidone και η ορχήστρα του.
Και η ονειρική στιγμή πλησιάζει... οι Rolling Stones στη σκηνή. Με τον Brian Jones, σε μιά απο τις τελευταίες του ζωντανές εμφανίσεις. Τα κομμάτια που ακούμε είναι...
The last time, Paint it black, 19th nervous breakdown, Lady Jane, Get off of my cloud, Ruby Tuesday, Let's spend the night together, Under my thumb, Going Home και Satisfaction.
Η συναυλία ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ...
Ο Mick Jagger, κάποια στιγμή δίνει εντολή σε άτομο της ακολουθίας του, να πετάξει στο κοινό τα λουλούδια της τεράστιας ανθοδέσμης που είχε προσφέρει η Μιούζικ Μποξ. Τα λουλούδια όμως ήταν γαρύφαλλα και μάλιστα κόκκινα... Και αυτό το χρώμα, τότε, έφερνε αλλεργία. Κάποιος αστυφύλακας νομίζει ότι τα λουλούδια εκλάπησαν και πάει να δημιουργηθεί αταξία... πέφτει επάνω του... ακλουθούν και άλλοι... πολλοί... και η συναυλία σταματά! Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται. Και ο ηλεκτρισμός αυτός μεταφέρεται και εκτός γηπέδου. Δεν γίνονται έκτροπα, βέβαια, κάτι που θα ήταν αδιανόητο για την εποχή εκείνη, εξ' αλλού. Πλήρης και αναγκαστική εκτόνωση του ηλεκτρισμού θα έλθει 4 ημέρες αργότερα. Στις 21 Απριλίου του 1967! Οι STONES έφυγαν την επόμενη ήμερα. Εκτός από τον Bill Wyman που έκανε μίνι διακοπές μέχρι τις 23 Απριλίου... Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να αρχίσουν να έρχονται αξιόλογα ονόματα και πάλι, στην Ελλάδα...
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι μοναδικές -δεν υπάρχουν άλλες- και σχεδόν αδημοσίευτες. Λόγω της 21ης Απριλίου που ακολούθησε, το σημαντικό γεγονός πέρασε στο ντούκου, από εφημερίδες και περιοδικά. Οι ROLLING STONES, θα ξαναέλθουν στην Ελλάδα, 31 χρόνια αργότερα. Τον Σεπτέμβριο του 1998!»
Η επόμενη συναυλία των Rolling Stones στην Ελλάδα «άργησε» 31 χρόνια
Μπορεί η επόμενη συναυλία των Rolling Stones στην Ελλάδα να «άργησε» 31 χρόνια, όμως, ο ενθουσιασμός του ελληνικού κοινού ήταν απίστευτος και εκφράστηκε όχι απλά με τα εισιτήρια που «κόπηκαν», αλλά και με την κάλυψη του μουσικού γεγονότος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
«Καλησπέρα Αθήνα. Είμαστε και πάλι στην Ελλάδα», είπε ο Mick Jagger στα ελληνικά και ακολούθησε φρενίτιδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια θεατρικά μπορείτε να δείτε τις μέρες των γιορτών στην Αθήνα
Η ανάρτηση της 31χρονης αμερικανίδας τραγουδίστριας
«Ο Θεός είναι αληθινός. Ο Θεός είναι αγάπη», δηλώνει ο 69χρονος ηθοποιός
Ατομικές ή συλλογικές, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που «κρατάμε» από το έτος που φεύγει
Τα σημάδια από την καλλιτεχνική του πορεία θα μείνουν...
2 βιβλία για να διαβάσουμε τις ημέρες των γιορτών
Εκεί με υποδέχεται εκείνη η σπηλαιώδης ανοικονόμητη φωνή που ανοίγει και πάει εκεί όπου καμιά άλλη λαϊκή φωνή δεν κατάφερε να φτάσει
Η συνεισφορά του γάλλου οικονομολόγου στον δημόσιο διάλογο περί ανισοτήτων από το 2014 μέχρι σήμερα
Ο Παναγιώτης Σκληρός μας ταξιδεύει στη Λευκάδατων δεκαετιών του ’50, του ’60 και του ’70 μέσα από τα βιβλία «Μικρές λευκαδίτικες ιστορίες» και «Η Αλτάνη και άλλες Λευκαδίτικες ιστορίες»
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2024
Δείτε φωτογραφίες της με τον Μίκη, που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιόητας
Θα κάνει πρεμιέρα στο NBC στις 27 Ιανουαρίου
Ένα αφήγημα «για τα πάθη του σώματος και τις ανάγκες της ψυχής»
Το μοναδικό αναγεννησιακό θέαμα που ψιθυρίζει ιστορίες εξουσίας και τέχνης κόστισε 11 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθεί
Μία μοναδική ευκαιρία 6μηνης διαμονής στο Βερολίνο
Νέες πληροφορίες για το πρότζεκτ έγιναν επιτέλους γνωστές
Μια εντυπωσιακή και υψηλής ποιότητας έκδοση, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που μας μεταφέρει στον κόσμο του βυζαντινού και μεταβυζαντινού υφάσματος
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη του «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» στο θέατρο Αργώ
Τα αποτελέσματα της δικής σας ψηφοφορίας θα δημοσιευτούν τη νέα χρονιά!
Τι θα δούμε στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.