Σαν σήμερα 13 Απριλίου ιδρύεται το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης - H ιστορία, οι συλλογές και το Met Gala
Με περισσότερους από 6.000.000 επισκέπτες ετησίως, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα πέντε μουσεία του κόσμου σε επισκέψεις. Δίπλα στο Central Park, το μεγαλύτερο μουσείο των ΗΠΑ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια με περισσότερα από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης του πλανήτη, που προέρχονται από αρκετές χώρες και ηπείρους. Ιδρύθηκε μία ημέρα σαν σήμερα πριν από 154 χρόνια, στις 13 Απριλίου το 1870 και αυτή είναι η ιστορία του.
Όταν το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης άνοιξε τις πύλες του για το κοινό
Οι πρώτες ρίζες του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης χρονολογούνται από το 1866 στο Παρίσι της Γαλλίας, όταν μια ομάδα Αμερικανών συμφώνησε να δημιουργήσει ένα «εθνικό ίδρυμα και γκαλερί τέχνης» για να φέρει την τέχνη και την καλλιτεχνική εκπαίδευση στον αμερικανικό λαό. Ο δικηγόρος John Jay, ο οποίος πρότεινε την ιδέα, προχώρησε γρήγορα στην υλοποίηση του σχεδίου μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Γαλλία. Υπό την προεδρία του Jay, το Union League Club στη Νέα Υόρκη συσπείρωσε πολιτικούς ηγέτες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, συλλέκτες έργων τέχνης και φιλάνθρωπους για τον σκοπό αυτό.
Στις 13 Απριλίου 1870, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ιδρύθηκε και άνοιξε για το κοινό στο κτίριο Dodworth στο 681 Fifth Avenue, κοντά στο σημερινό MOMA. Στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, το Μουσείο απέκτησε το πρώτο του αντικείμενο, μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο. Το 1871, 174 ευρωπαϊκοί πίνακες ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων έργα των Anthony van Dyck, Nicolas Poussin και Giovanni Battista Tiepolo, εισήλθαν στη συλλογή.
Το 1880 το ΜΕΤ μετακόμισε εκεί όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο Central Park. Η είσοδός του (5η Λεωφόρος) πήρε την τελική της μορφή το 1926.
Οι αρχιτέκτονες Calvert Vaux και Jacob Wrey Mould σχεδίασαν το αρχικό κτίριο σε γοτθικό ρυθμό Ruskinian, η δυτική πρόσοψη του οποίου είναι ακόμη ορατή στην πτέρυγα Robert Lehman. Το κτίριο έχει έκτοτε επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό και οι διάφορες προσθήκες -που χτίστηκαν ήδη από το 1888- περιβάλλουν πλέον πλήρως την αρχική δομή.
Ο Brian Cha, ένας πρώην ασκούμενος στο Τμήμα Σχεδιασμού του Μουσείου, δημιούργησε ένα μικρό animation σχετικά με τις πολλές αλλαγές που έγιναν στην αρχιτεκτονική με τα χρόνια MET.
Οι συλλογές του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης
Η συλλογή του Μουσείου συνέχισε να αυξάνεται καθ' όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου 19ου αιώνα. Η αγορά το 1874-76 της Συλλογής Cesnola της κυπριακής τέχνης -έργα που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού έως το τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου- βοήθησε να εδραιωθεί η φήμη του The Met ως σημαντικού αποθετηρίου κλασικών αρχαιοτήτων. Όταν ο Αμερικανός ζωγράφος John Kensett πέθανε το 1872, 38 από τους πίνακές του περιήλθαν στο Μουσείο, ενώ το 1889 το Μουσείο απέκτησε δύο έργα του Édouard Manet.
Η Beaux-Arts πρόσοψη του Μουσείου στην Πέμπτη Λεωφόρο και η Μεγάλη Αίθουσα, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα και ιδρυτή του Μουσείου Richard Morris Hunt, άνοιξε για το κοινό τον Δεκέμβριο του 1902. Η Evening Post ανέφερε ότι επιτέλους η Νέα Υόρκη είχε ένα νεοκλασικό παλάτι τέχνης, «ένα από τα καλύτερα στον κόσμο και το μόνο δημόσιο κτίριο των τελευταίων ετών που πλησιάζει σε αξιοπρέπεια και μεγαλοπρέπεια τα μουσεία του παλιού κόσμου».
Μέχρι τον 20ό αιώνα, το Μουσείο είχε γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τέχνης στον κόσμο. Το 1907, το Μουσείο απέκτησε ένα έργο του Auguste Renoir και το 1910, το Met ήταν το πρώτο δημόσιο ίδρυμα στον κόσμο που απέκτησε ένα έργο τέχνης του Henri Matisse. Το αγαλματίδιο του αρχαίου αιγυπτιακού ιπποπόταμου που αποτελεί σήμερα την ανεπίσημη μασκότ του Μουσείου, τον «William», εισήλθε στη συλλογή το 1917. Σήμερα, εκτίθενται σχεδόν όλα τα 26.000 αρχαία αιγυπτιακά αντικείμενα του Μουσείου, η μεγαλύτερη συλλογή αιγυπτιακής τέχνης εκτός Καΐρου.
Μέχρι το 1979, το Μουσείο κατείχε πέντε από τους λιγότερους από 35 γνωστούς πίνακες του Γιοχάνες Βερμέερ, και σήμερα οι 2.500 ευρωπαϊκοί πίνακες του The Met αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες συλλογές στον κόσμο. Η αμερικανική πτέρυγα στεγάζει πλέον την πιο ολοκληρωμένη συλλογή αμερικανικών έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και διακοσμητικών τεχνών στον κόσμο.
Άλλες σημαντικές συλλογές που ανήκουν στο Μουσείο περιλαμβάνουν όπλα και πανοπλίες, τις τέχνες της Αφρικής, της Ωκεανίας και της Αμερικής, την αρχαία τέχνη της Εγγύς Ανατολής, την ασιατική τέχνη, την ενδυμασία, τα σχέδια και τα χαρακτικά, την ευρωπαϊκή γλυπτική και τις διακοσμητικές τέχνες, την ελληνική και τη ρωμαϊκή τέχνη, την ισλαμική τέχνη, τη μεσαιωνική τέχνη, τη σύγχρονη και μοντέρνα τέχνη, τα μουσικά όργανα, τις φωτογραφίες και τη συλλογή Robert Lehman.
Τις τελευταίες δεκαετίες, το The Met προσπάθησε να επεκτείνει τους ορίζοντές του πιέζοντας τα όρια των παραδοσιακά αναγνωρισμένων κατηγοριών τέχνης. Για το σκοπό αυτό, το Μουσείο έχει αποκτήσει εξαιρετικά έργα τέχνης από περιοχές και πολιτισμούς που προηγουμένως υποεκπροσωπούνταν τόσο σε όλο τον κόσμο όσο και σε ολόκληρη την Αμερική.
Η αυξανόμενη συλλογή της σύγχρονης τέχνης αγκαλιάζει την πολλαπλότητα σε πολιτισμούς και μέσα, που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της τέχνης από όλες τις εποχές και τους τόπους. Μαζί με τον σχετικό προγραμματισμό και το ψηφιακό περιεχόμενο, αυτές οι προσπάθειες εμπλουτίζουν την ικανότητα του The Met να παρουσιάζει την παγκόσμια οπτική κουλτούρα ως έναν ιστό διασταυρωμένων αφηγήσεων που λέγονται μέσω πολλαπλών φωνών.
Το ΜΕΤ είναι το μοναδικό σημαντικό μουσείο στον κόσμο που βασίζεται αποκλειστικά σε ένα καθαρό σύστημα εσόδων και δε λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής του από την κυβέρνηση. Εκτός από τον ρόλο του ως μουσείο και ερευνητικού ιδρύματος, έχει γίνει επίσης πολιτιστικό κέντρο και σύμβολο της πόλης της Νέας Υόρκης. Η εμβληματική του πρόσοψη, με τα σκαλιά και τις νεοκλασικές κολώνες, έχει παρουσιαστεί σε αμέτρητες ταινίες, από την ρομαντική κομεντί «When Harry Met Sally (1989) μέχρι τον The Great Gatsby (2013) τους Ocean’s 8 (2018) και το πρόσφατο Uncut Gems (2019) , αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις.
Met Gala: Από μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο πιο δημοφιλές fashion event
Το Met Gala αποτελεί το πιο δημοφιλές fashion event, μια βραδιά αφιερωμένη στην μόδα, με το πιο φαντασμαγορικό κόκκινο χαλί. Όλα ξεκίνησαν το 1948, όταν η εκδότρια μόδας Eleanor Lambert διοργάνωσε ένα φιλανθρωπικό δείπνο με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για το Costume Institute, το σημερινό ΜΕΤ. Η εκδήλωση πραγματοποιούταν συνήθως στο Waldorf της Αστόρια και σηματοδοτούσε την έναρξη της ετήσιας έκθεσης. Από τότε, το παρόν έδιναν μέλη της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης και σημαντικά πρόσωπα από την βιομηχανία της μόδας, ενώ το κόστος του εισιτηρίου ανερχόταν στα 50 δολάρια (πολύ μακριά από την σημερινή τιμή).
Ορόσημο για την ιστορία του Met Gala αποτέλεσε το 1972, όταν η πρώην εκδότρια της Vogue, Diana Vreeland, έγινε σύμβουλος και μετέτρεψε ένα απλό φιλανθρωπικό event στην πιο σημαντική κοινωνική εκδήλωση. Το 1973, ένα χρόνο μετά, το Met Gala απέκτησε το πρώτο του θέμα «The World of Balenciaga», αφιερωμένο στον Cristobal Balenciaga ο οποίος είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν.
Η Vreeland δεν έβαλε μόνο θέμα στην εκδήλωση, αλλά πρόσθεσε στην λίστα καλεσμένων και celebrities της εποχής όπως, Elizabeth Taylor, Elton John, Cher, Liza Minnelli, Halston, Jackie Kennedy Onassis και πολλούς άλλους. Παρέμεινε σύμβουλος μέχρι τον θάνατό της το 1989, ενώ από το ’78 μέχρι το ’95 ανέλαβε την προεδρία η Pat Buckley, γνωστή κυρία της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης.
Το 1995 μέχρι και σήμερα ανέλαβε καθήκοντα η «σιδηρά κυρία» της μόδας, Anna Wintour. Σεβόμενη την Vreeland, διατήρησε το μοντέλο να καλεί celebrities, αλλά άλλαξε την ημερομηνία της εκδήλωσης, από Δεκέμβρη σε κάθε Δευτέρα του Μαΐου.
Η τιμή του εισιτηρίου έχει φτάσει στο 30.000 δολάρια το άτομο, από 50 που ήταν το 1948, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο οκταψήφιο ποσό με σκοπό πάντα την υποστήριξη του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.