Πολιτισμος

25η Μαρτίου δωρεάν στα μουσεία

Ιντριγκαδόρικες διαδρομές στον χρόνο, στην τέχνη αλλά και στο πνεύμα της ημέρας στα μεγάλα μουσεία της πόλης

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 909
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουσείο Ακρόπολης
Μουσείο Ακρόπολης © Γιώργος Βιτσαρόπουλος

25η Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και την Εθνική Πινακοθήκη

Ξέμεινες στην πόλη; Ανήμερα της Εθνικής Επετείου τέσσερα μεγάλα μουσεία σε περιμένουν χωρίς εισιτήριο.

Ευκαιρία, λοιπόν, για μια διαδρομή στην ιστορία των μνημείων του Ιερού Βράχου, με οδηγό τους θησαυρούς της συλλογής του Μουσείου Ακρόπολης (09:00-17:00). Περιδιαβαίνοντας τις ολόφωτες σάλες του, θα ταξιδέψεις από την μυκηναϊκή εποχή έως το τέλος της αρχαιότητας και από τον οικισμό και τα ιερά που απλώνονταν στις πλαγιές του έως τον περίφημο ναό της θεάς Αθηνάς, θα κινηθείς ανάμεσα στις εκφραστικές μαρμάρινες Κόρες-αφιερώματα πολύτιμα των πιστών, θα θαυμάσεις τις αγέρωχες Καρυάτιδες και, φυσικά, τα μοναδικά αρχιτεκτονικά γλυπτά από τον διάκοσμο του Παρθενώνα. Σημειωτέον ότι η δωρεάν πρόσβαση δεν ισχύει για την περιοδική έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα».

Κωστής Δεσύλλας Προσωπογραφία του Οδυσσέα Ανδρούτσου, περ. 1870
Κωστής Δεσύλλας, Προσωπογραφία του Οδυσσέα Ανδρούτσου, περ. 1870. Μουσείο Μπενάκη

Αν, βέβαια, προτιμάς διαδρομές στο… πνεύμα της Εθνικής Επετείου, κράτα στα υπόψιν ότι ο τρίτος όροφος του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (13:00-18:00) ξανανοίγει εμπλουτισμένος με νέα εκθέματα για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, καλύπτοντας την περίοδο από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας έως τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα.

Ό,τι πρέπει αν υπάρχουν και πιτσιρίκια στην παρέα που θέλουν να αντικρύσουν τη σπάθα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, το μπουρλότο του Κωνσταντίνου Κανάρη, την πυξίδα του Ανδρέα Μιαούλη, το τηλεσκόπιο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και την πιστόλα του λόρδου Βύρωνα. Και όχι μόνο να δουν αλλά και να ρωτήσουν επιλεγμένα εκθέματα για την ιστορία τους! Χάρη στην πιλοτική/πειραματική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης με χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη MuseAI, τα εκθέματα αποκτούν «φωνή» και η επίσκεψη γίνεται διαδραστικό παιχνίδι γνώσης. Μάλιστα, οι απαντήσεις διαμορφώνονται ανάλογα με την ηλικία των επισκεπτών που απευθύνονται στο σύστημα.

Παράλληλα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «1821 Πριν και Μετά: Η γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας», το οποίο αναφέρεται στην επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που διοργάνωσε το Μουσείο.

Σηματολόγιο της ναυαρχίδας « Θεμιστοκλής » Υδατογραφία σε χαρτί
Σηματολόγιο της ναυαρχίδας « Θεμιστοκλής » Υδατογραφία σε χαρτί. Μουσείο Μπενάκη

Με ελεύθερη είσοδο μας περιμένει αυτή τη μέρα και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (10:00-16:00). Κι εδώ φυσικά η Ελληνική Επανάσταση έχει την τιμητική της στις προθήκες με τα όπλα και τις σημαίες των αγωνιστών. Γιατί άλλο να μιλάς στα παιδιά για ιστορικές προσωπικότητες κι άλλο να βλέπουν μπροστά τους ίχνη από την παρουσία τους: την περικεφαλαία και τον θώρακα του Κολοκοτρώνη, τα καριοφίλια του Καραϊσκάκη, ένα κομμάτι από τη βάρκα του Μιαούλη, τη μεταλλική λήκυθο που περιέχει την καρδιά του Κανάρη, σημαίες των Ψαρών και των Σπετσών από την Επανάσταση, πίνακες με τις μάχες σύμφωνα με τις περιγραφές του Μακρυγιάννη. Στην έξυπνη προθήκη με τα όπλα του Αγώνα θα μπορείς να μάθεις και για την χρήση και την περιποίησή τους.

Έργα τέχνης που συνομιλούν με την ημέρα, και όχι μόνο, διαθέτει φυσικά και η Εθνική Πινακοθήκη (12:00-20:00, έκδοση δελτίων ελευθέρας εισόδου έως τις 19:00). Η είσοδος τη Δευτέρα θα είναι ελεύθερη για τη μόνιμη συλλογή στον πρώτο όροφο –όπου βρίσκονται και τα έργα ιστορικής ζωγραφικής με θέμα την Ελληνική Επανάσταση–, την αίθουσα Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης στο -2, αλλά και τις περιοδικές εκθέσεις «Αστυγραφία. Η ζωή της πόλης της δεκαετίες 1950-1970» και το αφιέρωμα στη δουλειά της Ρένας Παπασπύρου «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης*».

Κι για όσους προτιμήσουν να μείνουν και αργότερα, στις 20:00 ο Νίκος Ξυδάκης θα παρουσιάσει την παράσταση με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός “Προς τον κύριον Γεώργιο Δε Ρώσση”», ένα μουσικό ποιητικό σχεδίασμα με τη συνοδεία εννιαμελούς ορχήστρας, πάνω στην ποίηση του Σολωμού (εκδήλωση με εισιτήριο).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.