Πολιτισμος

Εκδήλωση για τους ελληνικούς μύθους στις τέχνες και στα γράμματα στη Σορβόννη

Διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκδήλωση για τους ελληνικούς μύθους στις τέχνες και στα γράμματα στη Σορβόννη
το αμφιθεατρο Richelieu του πανεπιστημίου της Σορβόννης © Polyvios Amemoyannis / Hans Lucas

Παρίσι: Εκδήλωση για τους ελληνικούς μύθους στη Σορβόννη - Διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι

Κατάμεστο το αμφιθέατρο Richelieu του ιστορικού πανεπιστημίου της Σορβόννης, το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, για την εκδήλωση «L'héritage des mythes» με θέμα τους αρχαίους ελληνικούς μύθους στις τέχνες και τα γράμματα, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και τον πολιτιστικό οργανισμό Delphys. 

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Γραμματολογίας και μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας Pierre Brunel, ο διευθυντής του Τμήματος Μουσικής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας Mathias Auclair, ο διδάκτορας Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης, συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού και εκπρόσωπος του ΕΙΠ στο Παρίσι Γιώργος Αρχιμανδρίτης, καθώς και η Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Sandrine Dumas.

Εκδήλωση για τους ελληνικούς μύθους στις τέχνες και στα γράμματα στη Σορβόννη
Η Sandrine Dumas © Polyvios Amemoyannis / Hans Lucas

Τα αντικείμενα προς συζήτηση της ξεψωριστής βραδιάς στο αμφιθέατρο Richelieu 

Η βραδιά περιλάμβανε συζήτηση ανάμεσα στον Pierre Brunel, τον Mathias Auclair και τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη πάνω στα χαρακτηριστικά εκείνα των μύθων που τους επιτρέπουν να επανεμφανίζονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε διαφορετικά ιστορικά, κοινωνικά και αισθητικά πλαίσια, τον τρόπο με τον οποίον η κάθε εποχή προσεγγίζει τους μύθους, από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, την σχέση των μύθων με την ψυχανάλυση, καθώς και με πολλές μορφές τέχνης όπως το μυθιστόρημα, την ποίηση, το θέατρο, την όπερα, τον χορό, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το κόμικ κά.

Μεταξύ άλλων, διαβάστηκαν αποσπάσματα από την Ηλέκτρα του Hugo von Hofmannsthal και τον Θησέα του André Gide, ενώ ακούστηκε αρχειακό υλικό από συζήτηση του Γιώργου Αρχιμανδρίτη με τον Claude Picasso πάνω στην ιδιαίτερη σχέση του πατέρα του, Pablo Picasso, με τον ελληνικό πολιτισμό και ειδικότερα με τον μύθο του Μινώταυρου. Η εκδήλωση έκλεισε με θεατρικό αναλόγιο από την Sandrine Dumas, η οποία διάβασε την ποιητική πρόζα Αντιγόνη από τις Φωτιές της Marguerite Yourcenar (1936).

Στη βραδιά παρευρέθηκε o Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτριος Ζεβελάκης, η Paloma Picasso, κόρη του διάσημου ζωγράφου, η σκηνοθέτιδα Julie Gavras, η γκαλερίστα Basia Embirikos και πολλές άλλες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της Γαλλίας.

Εκδήλωση για τους ελληνικούς μύθους στις τέχνες και στα γράμματα στη Σορβόννη
Η σκηνοθετιδα Julie Gavras © Polyvios Amemoyannis / Hans Lucas

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευθύμης Φιλίππου & Αγγελική Παπούλια, "Ετυμολογίες"
Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια: «Ετυμολογίες» κόντρα στα δεδομένα

Τι κάνουν ο βραβευμένος σεναριογράφος και η καταξιωμένη ηθοποιός στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής; Τους ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσουν τις «Ετυμολογίες», αυτή τη διαφορετική παράσταση-«ημερίδα»

Ανέστης Αζάς, "Τα σκυλιά"
Ανέστης Αζάς: Όταν «Τα σκυλιά» ψάχνουν το δίκιο τους

Ένας τετράποδος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός άλλου σκύλου. Η βία και η μη απόδοση δικαιοσύνης βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας παράστασης του γνωστού σκηνοθέτη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.