Πολιτισμος

Το Αρχείο Καβάφη απέκτησε μόνιμο σπίτι στην καρδιά της Αθήνας - Εικόνες των σπουδαίων εκθεμάτων του

Περιήγηση στο κτίριο που φιλοξενεί το λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή

Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αρχείο Καβάφη: Ένα μόνιμο «σπίτι» για το αρχείο του ποιητή εγκαινιάζει στην Αθήνα το Ίδρυμα Ωνάση - Άνοιξε τις πόρτες του παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μια νέα στέγη για το αρχείο του Κ. Π. Καβάφη εγκαινιάζει το Ίδρυμα Ωνάση στην καρδιά της Αθήνας, από όπου θα εκπέμπεται η διαρκής ευαισθησία της διαχρονικής του ποίησης.

Εκατόν εξήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Κ. Π. Καβάφης αποκτά μια νέα «στέγη» © Cavafy Archive/Stelios Tzetzias

Στο κτίριο επί της οδού Φρυνίχου 16 στην Πλάκα, που άνοιξε τις πόρτες του την Τρίτη, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, φιλοξενείται το λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο του ποιητή, 966 βιβλία που περιλαμβάνονταν στη βιβλιοθήκη του, αλλά και μια συλλογή προσωπικών αντικειμένων και έργων τέχνης, με αναφορές στον ίδιο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινιάζει το Αρχείο Καβάφη στην Πλάκα © Θοδωρής Μανωλόπουλος

«Εκατόν εξήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Κ. Π. Καβάφης αποκτά μια νέα "στέγη". Στόχος μας δεν είναι να γίνει ένα "μουσείο" Καβάφη, αλλά ένας βιωματικός χώρος όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να πάρει μια εικόνα του πνευματικού και υλικού βίου του ποιητή, όσο βέβαια είναι αυτό εφικτό και χωρίς ψεύτικους εντυπωσιασμούς», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.

Το Αρχείο Καβάφη φιλοξενεί το λογοτεχνικό και το προσωπικό αρχείο του ποιητή © Θοδωρής Μανωλόπουλος

Το αρχείο Καβάφη αποτελείται από 2.000 και πλέον τεκμήρια, στα οποία περιλαμβάνονται χειρόγραφα ποιημάτων, αυτοσχέδιες έντυπες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά έργα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του Αλεξανδρινού ποιητή, καθώς και το προσωπικό αρχείο του, με μια πλούσια συλλογή αλληλογραφίας, κειμένων και φωτογραφιών.

Το κτίριο της οδού Φρυνίχου 16 στην Πλάκα ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό © Θοδωρής Μανωλόπουλος

Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το αρχείο Καβάφη στα τέλη του 2012, διασφαλίζοντας έτσι την παραμονή του στην Ελλάδα και αποτρέποντας τον ενδεχόμενο κατακερματισμό του. Το 2019 ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση, η ταξινόμηση και η πλήρης τεκμηρίωση του συνόλου των περιεχομένων του, στα ελληνικά και τα αγγλικά, και η ψηφιακή συλλογή του αρχείου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα cavafy.onassis.org, καθιστώντας το προσβάσιμο σε όλους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγείται στο Αρχείο Καβάφη © Θοδωρής Μανωλόπουλος

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη ανάπτυξης του έργου, Μαριάννα Χριστοφή, σκοπός της νέας «στέγης» στην οδό Φρυνίχου, ήταν η δημιουργία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου για τα γραπτά και τα βιβλία του ποιητή, τα προσωπικά του αντικείμενα και έπιπλα, πλαισιωμένα από έργα τέχνης που μας δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε εις βάθος την ολοένα αυξανόμενη επίδρασή του σε καλλιτέχνες από την εποχή του μέχρι και σήμερα, αλλά και για να καταστεί και το φυσικό -πέρα από το ψηφιακό- αρχείο του ποιητή προσβάσιμο σε ερευνητές και κοινό.

Τα γυαλιά του ποιητή © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Αρχείο Καβάφη: Τρεις αίθουσες για το κοινό

Ο νέος χώρος του Αρχείου Καβάφη, την αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου υπογράφει το Flux-office της Εύας Μανιδάκη και του Θανάση Δεμίρη, στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1910 και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες για το κοινό: μία αίθουσα με τα προσωπικά αντικείμενα του Κ. Π. Καβάφη, μία αίθουσα αφιερωμένη στην Αθήνα του Καβάφη και το Αναγνωστήριο. Το αρχείο και η βιβλιοθήκη του φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατά τη συνήθη πρακτική των αρχείων, εντός του νέου κτιρίου.

Η πίπα του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

«Δεν επιδιώξαμε να κάνουμε μια αναπαράσταση της οικίας Καβάφη, υιοθετήσαμε μιαν άλλη προσέγγιση μέσα από την κατηγοριοποίηση των αντικειμένων που είχαμε στη διάθεση μας δημιουργήσαμε μικρά συμβάντα στο χώρο. Αυτή η επιλογή αποδεσμεύει τα εκθέματα από τη νέα τους κατοικία, δημιουργεί μια νέα ιστορία», σημείωσαν η Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης.

Ο γραφικός χαρακτήρας του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη σε επιστολή © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

«Στο κτίριο της Πλάκας στεγάζεται πλέον, κατά πρώτο λόγο, το αρχείο Καβάφη (αρχείο καθ. Γ. Π. Σαββίδη), που αποκτήσαμε το 2012 από τον Μανόλη Σαββίδη και τον ευχαριστούμε για αυτό. Το αρχείο Καβάφη έκτοτε εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα αποκτήματα.

Κατά δεύτερο λόγο, μπορέσαμε να αποκτήσουμε και να εκθέσουμε μεγάλο αριθμό από τα αυθεντικά έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα του ποιητή, που μετέφεραν στην Ελλάδα ο Αλέκος και η Ρίκα Σεγκοπούλου, οι άμεσοι κληρονόμοι του. Αυτά περιήλθαν στην κατοχή μας από τους κληρονόμους τους, μέλη της οικογένειας Τρεχαντζάκη, και οφείλουμε να μνημονεύσουμε με ευχαριστίες την προσφορά τους.

Η ταμπακιέρα του Κωνσταντίνου Καβάφη στο κτίριο όπου εκτίθεται το φυσικό αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Τέλος, στον χώρο αυτό συγκεντρώσαμε λίγα τεκμήρια από την εικαστική ζωή της Αλεξάνδρειας την εποχή του Μεσοπολέμου.

Ο νέος χώρος, ανοιχτός στο κοινό, σύμφωνα με την ολιστική πολιτική του Ιδρύματος Ωνάση, θα λειτουργήσει ως κόμβος πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας, σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και τη Μάντρα (τον νέο υπαίθριο χώρο εκδηλώσεών μας), ενώ έρχεται να προστεθεί στις άλλες πρωτοβουλίες μας για τον Καβάφη», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Συλλογή από προσωπικά αντικείμενα και έπιπλα του ποιητή

Οι αίθουσες με τη συλλογή από προσωπικά αντικείμενα και έπιπλα του ποιητή αναπλάθουν τις παραστάσεις στον προσωπικό του χώρο στην Αλεξάνδρεια. Ανάμεσα σε φωτογραφίες του ιδίου και της οικογένειάς του, βάζα, κορνίζες, ένα αντίγραφο των γυαλιών του, το γραφείο του και άλλα μικρά και μεγάλα αντικείμενα, ξεχωρίζουν έξι προσωπογραφίες του ποιητή από σύγχρονούς του καλλιτέχνες.

Η νεκρολογία του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη από την αιγυπτιώτικη εφημερίδα "«Ταχυδρόμος » © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Τα μόνα αντικείμενα που ο ποιητής δεν άγγιξε ποτέ, αλλά εκτίθενται στον χώρο, είναι η νεκρική μάσκα του, αλλά και η πρώτη έκδοση των καβαφικών ποιημάτων, σε φιλολογική επιμέλεια Ρίκας Σεγκοπούλου και εικονογράφηση Τάκη Καλμούχου, η οποία τυπώθηκε το 1935, μετά τον θάνατό του.

Η νεκρική μάσκα του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Στην αίθουσα «Η Αθήνα του Καβάφη» ξεχωρίζουν οι σελίδες από τα ημερολόγια που κράτησε ο Καβάφης από τα ταξίδια του στην Αθήνα και πλήθος επιστολών και σημειωμάτων θαυμασμού και συγκίνησης για το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τον Ίωνα Δραγούμη, τον Άγγελο Σικελιανό, τον Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Τέλλο Άγρα, τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και τον νομικό και οικονομολόγο Γεώργιο Χαριτάκη, ο οποίος μετέφερε τα καλά λόγια του Κωστή Παλαμά για το έργο του Καβάφη, μεταξύ άλλων. Η αίθουσα περιλαμβάνει επίσης εκδόσεις διακεκριμένων Αθηναίων ποιητών και πεζογράφων με χειρόγραφες αφιερώσεις τους στον Καβάφη.

Πορτραίτα των γονιών του ποιητή στο Αρχείο Καβάφη στην Αθήνα © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Χώρος συνάντησης του κοινού με το φυσικό αρχείο Καβάφη

Το Αναγνωστήριο στο κτίριο της οδού Φρυνίχου αποτελεί τον χώρο συνάντησης του κοινού με το φυσικό αρχείο Καβάφη. Εκεί φιλοξενούνται δύο ενότητες έργων τέχνης.

Στην ενότητα «Προσωπογραφίες του Καβάφη» παρουσιάζεται ο Αλεξανδρινός ποιητής μέσα από τη ματιά σπουδαίων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε έξι ιδιαίτερες προσωπογραφίες από τους Νίκο Εγγονόπουλο, David Levine, Γιώργο Ιωάννου, Σωτήρη Σόρογκα, Άρια Κομιανού και Γιάννη Κυριακίδη. Από την άλλη, η ενότητα «Αιγυπτιώτες ζωγράφοι» μας καλεί να φανταστούμε την καθημερινότητα στην Αλεξάνδρεια της εποχής του Κ. Π. Καβάφη, μέσα από δέκα έργα τέχνης σύγχρονων του ποιητή ζωγράφων από την Αίγυπτο, που αποτυπώνουν στιγμιότυπα της ζωής στην πόλη όπου γεννήθηκε και έζησε ο ίδιος.

Προσωπογραφίες του ποιητή στο Αρχείο Καβάφη στην Αθήνα © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Τα εγκαίνια του νέου χώρου συνοδεύονται από καλλιτεχνικές δράσεις που τιμούν τη ζωή και το έργο του Κ. Π. Καβάφη. Μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθεί και το έργο της ψηφιοποίησης της βιβλιοθήκης του ποιητή, ενώ θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της στο κοινό η Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, καθώς το Ίδρυμα Ωνάση ανέλαβε στις αρχές του 2022 την αποκατάστασή της, με σκοπό να την καταστήσει πόλο επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Δείτε ακόμη → Podcast Μυθικά Πρόσωπα - Γιώργος Παυριανός | Πώς γνώρισα τον Κ. Π. Καβάφη