Πολιτισμος

Τζακ ο Αντεροβγάλτης: Το γράμμα που στάλθηκε «Από την Κόλαση» στις 15 Οκτωβρίου 1888

Η μακάβρια επιστολή και ο μύθος που την περιβάλλει

Γιώργος Δήμος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το γράμμα, «Από την Κόλαση», που υποτίθεται ότι έστειλε στις 15 Οκτωβρίου 1888 ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης.

Στις 15 Οκτωβρίου, το 1888, ο Τζορτζ Λασκ, επικεφαλής της Επιτροπής Επαγρύπνησης του Γουαϊτσάπελ (που αποτελούταν από μια ομάδα ντόπιων εθελοντών, οι οποίοι περιπολούσαν την περιοχή ανατολικά του Λονδίνου) έλαβε ένα γράμμα, με τίτλο «Από την Κόλαση», μαζί με ένα κουτί με μισό νεφρό, διατηρημένο σε αιθανόλη, αποστολέας του οποίου υποτίθεται πως ήταν ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος, «Τζακ ο Αντεροβγάλτης». Στο σύντομο και κακογραμμένο γράμμα, γεμάτο από ιδιωματικές εκφράσεις και μία ορθογραφία που μιμείται τον προφορικό λόγο, ο αποστολέας ισχυρίζεται πως το νεφρό προέρχεται από μία γυναίκα την οποία σκότωσε ο ίδιος (οι «Φόνοι του Γουαϊτσάπελ», άλλωστε, είχαν ως θύματα κυρίως πόρνες), το μισό εκ του οποίου διατήρησε για να το στείλει στον Λασκ και το άλλο μισό το τηγάνισε και το έφαγε. Ο αποστολέας κλείνει το μακάβριο γράμμα με τη φράση: «Πιάσε με όταν μπορέσεις Κύριε Λασκ».

Το γράμμα με τίτλο «Από την Κόλαση» που στάλθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1888 στον Τζορτζ Λασκ

«Από την Κόλαση»: Το γράμμα που υποτίθεται ότι έγραψε ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης

Το γράμμα, το οποίο σύντομα έφτασε στα χέρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, έγινε διάσημο και μέχρι σήμερα, που οι φόνοι παραμένουν ανεξιχνίαστοι, αποτελεί το όνειδος των Βρετανικών Αρχών, που σε μία υπόθεση με παγκόσμια απήχηση, δεν μπόρεσαν ποτέ να συλλάβουν το δράστη. Το νεφρό αποδείχτηκε όντως (ύστερα από ιατρική εξέταση) πως άνηκε σε άνθρωπο, ο οποίος μάλιστα έπασχε από τη νόσο του Bright. Αν και το γράμμα, «Από την Κόλαση» ήταν μόνο ένα, σε μία σειρά γραμμάτων, τα οποία υποτίθεται πως είχε γράψει ο «Τζακ ο Αντεροβγάλτης», τόσο διαφορετικά μεταξύ τους ως προς το ύφος και τον γραφικό χαρακτήρα, που η Αστυνομία έφτασε στο συμπέρασμα πως προέρχονταν από παραπάνω από έναν αποστολέα, το συγκεκριμένο γράμμα αναζωπύρωσε τη θεωρία πως ο δράστης μπορεί να ήταν γιατρός.

Όποια και να ήταν η πραγματική εξήγηση, η ιστορία του «Τζακ του Αντεροβγάλτη» και των «Φόνων του Γουαϊτσάπελ» γενικότερα, έχει επηρεάσει την ποπ κουλτούρα όσο λίγες άλλες αστυνομικές υποθέσεις. Από την γοτθική Αγγλική λογοτεχνία της εποχής, μέχρι τη βωβή ταινία, «Το Κουτί της Πανδώρας» (1929), του Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ και από τον Μπιτ συγγραφέα, Ουίλιαμ Μπάροουζ ως τις κλασικές τηλεοπτικές σειρές μυστηρίου, «Η Ζώνη του Λυκόφωτος» (1959-1964) και «The Outer Limits» (1963-1965), που διαθέτουν επεισόδια με αυτό το θέμα, η ιστορία συνέχισε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να εξάπτει τη φαντασία σπουδαίων καλλιτεχνών, που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις σοκαριστικές και τις μυστηριώδεις πτυχές αυτού του κόσμου.

«Από την Κόλαση»: Το graphic novel του Άλαν Μουρ και η μεταφορά στον κινηματογράφο με τον Τζόνι Ντεπ

Το γράμμα, «Από την Κόλαση», δανείζει τον τίτλο του και στο διάσημο graphic novel του Άλαν Μουρ, «From Hell» (1989), το οποίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2001, με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ. Στην ταινία, ο Ντεπ υποδύεται τον Επιθεωρητή Φρέντερικ Αμπερλάιν, ένα υπαρκτό πρόσωπο, που του είχε ανατεθεί το δύσκολο έργο να εξιχνιάσει τους φόνους. Στην κινηματογραφική μεταφορά του κόμικ, παίζουν ακόμα η Χέδερ Γκράχαμ, στο ρόλο της Μαίρη Κέλυ, μιας πόρνης που ερωτεύεται τον Επιθεωρητή Αμπερλάιν και ο Ίαν Χολμ, στο ρόλο του Σερ Ουίλιαμ Γκαλ, ενός χειρουργού και προσωπικού γιατρού της Βασίλισσας Βικτωρίας, που έχει αποσυρθεί από το επάγγελμα. Αν και σε γενικές γραμμές η ιστορία του Μουρ είναι μυθιστορηματική, λόγω της διεξοδικής του έρευνας επάνω στο θέμα, το «From Hell», είτε σε μορφή «graphic novel», είτε ως ταινία, συνιστά μία καλή αφετηρία για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον συναρπαστικό θρύλο του «Τζακ του Αντεροβγάλτη».