Πολιτισμος

Αμφίπολη: Ο σκελετός «ταξιδεύει» από τις ΗΠΑ έως την Κίνα

Τα τελευταία ευρήματα εντυπωσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Κίνα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τα τελευταία εντυπωσιακά ευρήματα των ανασκαφικών ερευνών από τον τάφο της Αμφίπολης. Η ανακάλυψη του σκελετού ξεχωρίζει καθώς ενδέχεται να οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου γύρω από τον «ένοικο» του τάφου. «Ο σκελετός θα μπορούσε να λύσει το αίνιγμα του αρχαίου ελληνικού τάφου», γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», προβάλλοντας ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press.

Την ίδια ανταπόκριση προβάλλουν αρκετές ιστοσελίδες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Αναφορές έγιναν, επίσης σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Μεταξύ άλλων, καταγράφεται η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκάλυψη μεγάλου κιβωτιόσχημου τάφου και σκελετού νεκρού στον τύμβο της αρχαίας Αμφίπολης. Στο ίδιο μήκος κύματος το τηλεοπτικό δίκτυο ABC εικάζει ότι ο σκελετός μπορεί «να λύσει το αίνιγμα» της Αμφίπολης. Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο σκελετός θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να λύσουν το αίνιγμα για το ποιος θάφτηκε στο μεγαλειώδη τάφο, γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., στο λυκόφως της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Αμφίπολη: Σκελετός από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε στην Ελλάδα», γράφει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC. «Η ανασκαφή έχει συναρπάσει τους Έλληνες από τότε που ο Πρωθυπουργός της χώρας επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο τον Αύγουστο το 2014», γράφει ο ανταποκριτής του BBC Γιώργος Χρηστίδης και συνεχίζει «οι τελευταίες ανακαλύψεις έχουν ανεβάσει τις προσδοκίες των Ελλήνων καθώς θα οδηγήσουν στην ταυτότητα του νεκρού».

«Ελλάδα: Τάφος και σκελετός ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Αμφίπολη», επισημαίνει το ευρωπαϊκό δίκτυο Euronews και παραθέτει φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο. «Τάφος της Αμφίπολης: Ο σκελετός «ήρωα» ανακαλύφθηκε σε ξύλινο φέρετρο κάτω από τον τρίτο θάλαμο» είναι ο τίτλος του International Business Times. Το αμερικανικό κανάλι NBC αναρωτιέται «Ποιος είναι θαμμένος στον ελληνικό τάφο της Αμφίπολης; Τα κόκαλα ενδέχεται να κρύβουν τη λύση του μυστηρίου».

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua γράφει: «Ανθρώπινος σκελετός βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης στη Βόρεια Ελλάδα». Παράλληλα αναφέρεται στα διάφορα σενάρια για τον «ένοικο» του τάφου, όπως ότι μπορεί να πρόκειται για τη μητέρα, τη σύζυγο ή το γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή ενός εκ των Μακεδόνων στρατηγών.

Υπενθυμίζεται, ότι στις ανασκαφές κοντά στην αρχαία Αμφίπολη, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, Έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο τριών θαλάμων, διακοσμημένο με μαρμάρινες Σφίγγες και νεαρές γυναίκες και με ένα μεγάλο ψηφιδωτό δάπεδο. Στα δημοσιεύματα αναφέρεται και ότι η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου - που πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. και ετάφη στην πόλη της Αλεξάνδρειας, που ο ίδιος ίδρυσε στην Αίγυπτο -, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα της αρχαιολογίας.