Πολιτισμος

«Φύση και άνθρωπος στην τραγωδία» από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών:  Φύση και άνθρωπος στην τραγωδία - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών από 27/6 ως 1/7.
Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών αρχίζει το εκπαιδευτικό σεμινάριο για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές © European Cultural Centre of Delphi

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών:  Φύση και άνθρωπος στην τραγωδία - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών από 27/6 ως 1/7.

Την Τρίτη 27 Ιουνίου, 52 νέοι ηθοποιοί, σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών θα έρθουν  στους Δελφούς για να λάβουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φύση και άνθρωπος στην τραγωδία», που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. 

Για ένα πενθήμερο, μέσα από ένα πρόγραμμα εργαστηρίων, διαλέξεων, θεατρικών και εικαστικών περφόρμανς, ντοκιμαντέρ  και παράλληλων καλλιτεχνικών δράσεων,  θα διερευνηθεί η σχέση του Ανθρώπου/Τραγικού Ήρωα με τη Φύση, όπως προκύπτει πρωτίστως μέσα από την αρχαία τραγωδία και τον μύθο.

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί το πέμπτο κατά σειρά εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών (με μικρή διακοπή το 2020 λόγω της πανδημίας) που εγκαινιάστηκε το 2018.

Στόχος του, να φέρει σε επαφή τη νεότερη γενιά με τα σύγχρονα ρεύματα στο θέατρο και τη μέθοδο εργασίας μεγάλων δασκάλων του παγκόσμιου θεάτρου (2018: «Η Επιστροφή του Διόνυσου» προς τιμήν του Θεόδωρου Τερζόπουλου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση/  2019 αφιέρωμα στον EugenioBarba («Όντιν και Διόνυσος: Το πνεύμα του εργαστηρίου»)/ 2021 «Ο AnatoliVasiliev στους Δελφούς»/ 2022 στον Grotowski: NextQuestions, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Grotowski στο Wroclaw).

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και ακαδημαϊκή σύμβουλος του προγράμματος:

«Σημαντικές ακαδημαϊκές φωνές από τον ευρωπαϊκό χώρο του θεάτρου και της οικοκριτικής επικεντρώνονται στα δραματικά κείμενα, με αφετηρία την αρχαία ελληνική τραγωδία, σε παραστάσεις, σκηνοθέτες και μεθόδους υποκριτικής, αλλά όλοι εξετάζουν τις ποικίλες παραμέτρους και εκφάνσεις του θεάτρου και της φύσης. Θέτουν επί τάπητος το ρόλο του θεάτρου στα περιβαλλοντικά προβλήματα που σήμερα έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος».

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών - Το πρόγραμμα των εργαστήριων

- ο διεθνής βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός διδάσκει τη «ΦΩΝΗ ΤΟΥ/ΤΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ  μέσα από το πνεύμα του τραγουδιού  και της τεχνικής του» και παρουσιάζει στο βαθύ σκοτάδι της νύχτας στις 29 Ιουνίου τη Μουσική  Παράσταση «ὄρφνη» ( Σκοτάδι). Τον συνοδεύει το  ExSilentioensemble Σπουδαστές  Δραματικών Σχολών παρουσιάζουν αποσπάσματα Ορφικών Ύμνων 

 - ο Σάββας Στρούμπος,  σκηνοθέτης- ηθοποιός , καλλιτεχνικός διευθυντής  του θεάτρου ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ και  συνεργάτης του θεάτρου ΑΤΤΙΣ, διδάσκει  την «Επιστροφή του Διόνυσου» τη μέθοδο του   Θεόδωρου Τερζόπουλου. Συνεργάτης του ο ταλαντούχος νέος ηθοποιός GiulioGermanoCervi

- ο Mattia-SebastianoGiorgetti, σκηνοθέτης- ηθοποιός, συνεργάτης του θεάτρου SCOT (Suzuki Company of Toga) και  διευθυντής εκπαίδευσης στο CENTRO TEATRO ATTIVO, διδάσκει τη μέθοδο του Tadashi Suzuki  στην εκπαίδευση του ηθοποιού με συνεργάτη τον ηθοποιό ΑναστάσηΡοϊλό.

Στους κήπους του Συνεδριακού Κέντρου, πάνω στον κορμό ενός πεύκου ο εικαστικός  Φίλιππος Τσιτσόπουλος  προβάλει το τελευταίο Δέντρο του  Μεγάλου Δάσους του Μπίρναμ όπου ο Σαίξπηρ περπάτησε πριν από  πέντε αιώνες και  εμπνεύστηκε τον Μάκμπεθ ( βιντεοεγκατάσταση « Ο ΜΑΚΒΕΘ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: Το Δάσος πηγαίνει στους Δελφούς»).

Στις 30 Ιουνίου σε ένα λόφο, στρωμένο με στάχυα και θυμάρι, στο φυσικό φως του ηλιοβασιλέματος, παρουσιάζεται η μουσική περφόρμανς  «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ In memoriam», πρωτότυπη ηλεκτροακουστική σύνθεση του Παναγιώτη Βελιανίτη με την ηθοποιό του θεάτρου ΑΤΤΙΣ, Σοφία Χιλλ που   ερμηνεύει αποσπάσματα από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.

Το πρόγραμμα κλείνει το Σάββατο 1 Ιουλίου με προβολή αποσπασμάτων της νέας ταινίας- ντοκιμαντέρ του Βλαδίμηρου Νικολούζου « Η χώρα των λησμονημένων τραγουδιών», κινηματογραφική περιπλάνηση στα τραγούδια, τις σαμανικές και τελετουργικές πρακτικές των ιθαγενών του μεγάλου δάσους του Αμαζονίου.

Στον κύκλο των ομιλιών λαμβάνουν μέρος οι   Vicky ( Vasiliki)  ANGELAKI, FreddyDECREUS, GinaD’ HARTE, Γιώργος ΖΑΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, , Ιωάννης ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ, CarlLAVERY, FrankRADDATZ, Γιώργος ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ,  Clare FINBURGH DELIJANI.

Καθοριστικής σημασίας στην  διαμόρφωση του σκεπτικού και στην οργάνωση  του προγράμματος  υπήρξε η  παρουσία του σκηνοθέτη  Θεόδωρου Τερζόπουλου, παλαιού φίλου και συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.