Πολιτισμος

Ένα μουσικό «θαύμα» γεννιέται στο Ηράκλειο

Sold out όλες οι συναυλίες στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με τα Carmina Burana να κλείνουν με μεγάλη επιτυχία τις εκδηλώσεις 2022-2023.

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Carmina Burana

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου: Οι sold out εκδηλώσεις της σεζόν 2022-2023 και η νέα καλλιτεχνική περίοδος που ξεκινάει

Με την εξάντληση των εισιτηρίων των δυο καλοκαιρινών συναυλιών Καρλ Ορφ | Carmina Burana 12 ημέρες πριν από την πρεμιέρα της 10ης Ιουνίου, το κοινό της Κρήτης έδειξε για πολλοστή φορά την ανταπόκρισή του στις παραγωγές του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Είχαν προηγηθεί 4 sold out συναυλίες της δημοφιλούς όπερας «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ από τις 11 έως τις 14 Μαϊου, μιας ακόμα νέας παραγωγής του ΠΣΚΗ σε συνεργασία με το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης. Και στις δύο αυτές μουσικές παραγωγές της άνοιξης και του καλοκαιριού αρχιμουσικός ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού και διεθνής μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης, ο οποίος έχει βαλθεί να τοποθετήσει το Mέγαρο της Κρήτης στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη.

«Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ
«Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ

Στη φετινή καλλιτεχνική σεζόν πλήρους λειτουργίας του ΠΣΚΗ μετά την πανδημία, το κοινό του Ηρακλείου είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί το νέο έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και με εισιτήρια που εξαντλήθηκαν αμέσως, όπως συνέβη και με τη διάσημη όπερα «Οθέλλος» του Τζουζέππε Βέρντι σε συνεργασία με το Croatian National Theatre. Ανάμεσα στη μεγάλη βεντάλια των εκδηλώσεων που κέρδισαν το ενδιαφέρον όχι μόνο του ηρακλειώτικου κοινού, αλλά ολόκληρης της Κρήτης, ξεχώρισαν επίσης η τελευταία δημιουργία «Burning Water» του διεθνούς φήμης κρητικού χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη, σε συνεργασία με το μπαλέτο του Εθνικού Θεάτρου της Κροατίας στη Ριέκα και η επανάληψη της περυσινής παραγωγής της οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Ο Βαφτιστικός», με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Από τις θεατρικές παραγωγές μικροί και μεγάλοι γέμισαν τις αίθουσες στην παιδική παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας» με τη ματιά της Κάρμεν Ρουγγέρη, επιτυχία επίσης σημείωσε και η νέα παραγωγή «Μαρί Sklodowska Κιουρί», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Καλλιτεχνικές επιλογές όπως το ετήσιο Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής με κορυφαίους Έλληνες και ξένους τζαζίστες έχουν πλέον αποκτήσει το δικό τους δυναμικό και πιστό κοινό, όπως δημοφιλή παραμένουν τα αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

«Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ
«Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ

Γιατί όμως συμβαίνει αυτή η «στροφή» του κοινού της Κρήτης σε παραστάσεις όπερας και σε συναυλίες συμφωνικής μουσικής, με πολλούς νέους σε ηλικία θεατές όχι μόνο να παρακολουθούν τις εκδηλώσεις του ΠΣΚΗ, αλλά να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να σπουδάσουν μουσική ή να μάθουν ένα μουσικό όργανο; Και πώς κάθε φορά γεμίζει ασφυκτικά η κεντρική αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» διαθεσιμότητας 740 θέσεων, με θεατές κάθε ηλικίας που φεύγουν έχοντας την αίσθηση ότι αυτό που παρακολούθησαν συνάντησε ή ξεπέρασε τις προσδοκίες τους;

«Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ
«Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι πρώτα από όλα οι εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, οι οποίες επιτρέπουν την παρουσίαση πολύπλοκων, μεγάλων παραγωγών χωρίς καμία έκπτωση, αφού δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην Αθήνα και στο εξωτερικο. Το ΠΣΚΗ είναι η πιο σοβαρή πολιτιστική υποδομή που είχε ποτέ η Κρήτη, στην οποία παράγεται αυτούσιο καλλιτεχνικό έργο και δεν φιλοξενούνται απλώς έτοιμες παραγωγές. Η υπογραφή του καλλιτεχνικού προγραμματισμού από τον ηρακλειώτη στην καταγωγή μαέστρο Μύρωνα Μιχαηλίδη ήταν καθοριστικός παράγοντας στην προσέλευση του κοινού, αφού το «μίγμα» που παρουσίασε κατάφερε να «ζωντανέψει» τους συναυλιακούς και παραστασιακούς χώρους κάνοντάς τους ελκυστικούς για όλους, γνώστες ή όχι της κλασικής μουσικής. Με διεθνείς συμπαραγωγές μεγάλης εμβέλειας και με το όραμα να γίνει το Ηράκλειο συνομιλητής και συνεργάτης με διεθνείς οργανισμούς, το ΠΣΚΗ φιλοδοξεί να γίνει σοβαρός «παίκτης» στην πολιτιστική σκακιέρα. Στόχος του καλλιτεχνικού διευθυντή και των συνεργατών του ήταν από την αρχή η παρουσίαση σημαντικών εκδηλώσεων, σπουδαίων έργων και υψηλού επίπεδου καλλιτεχνών για να έρθει το ευρύ κοινό σε επαφή με την όπερα και με σύνθετα και απαιτητικά ακροάματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έφτασαν μέχρι τις αίθουσες πολλοί θεατές που δεν είχαν από πριν κάποια επαφή με την κλασική και συναυλιακή μουσική, κι αυτό γεννά ελπίδες να γίνουν ακόμα περισσότεροι χάρη και στη συνδρομητική και εκπτωτική πολιτική που διευκολύνει την παρακολούθηση πολλαπλών εκδηλώσεων. Τέλος, πολύ σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας του οργανισμού είναι η υποστήριξη του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ, της Πολυμετοχικής Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας του Δήμου Ηρακλείου, στην οποία εντάσσεται το ΠΣΚΗ, με την Πρόεδρό της Στέλα Καλογεράκη - Αρχοντάκη να στηρίζει με πάθος την προσπάθεια.

Carmina Burana
Carmina Burana

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ξεκίνημα της λειτουργίας του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου συνέπεσε με την αρχή της πανδημίας. Από τις παραγωγές του 2021-2022, με τους περιορισμούς που ίσχυαν ακόμα στη λειτουργία του οργανισμού, εκείνες που ξεχώρισαν ανοίγοντας ένα νέο παράθυρο στον πολιτισμό της πόλης, ήταν η όπερα «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης» του Β.Α. Μότσαρτ, το μπαλέτο «Ο Καρυοθραύστης» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι, το θρυλικό Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, η συναυλία αφιερωμένη στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία με διάσημους σολίστ, καθώς επίσης αφιερώματα στον Γ.Σ. Μπαχ στον Α. Βιβάλντι στον Λ.Β. Μπετόβεν και στον Μ. Θεοδωράκη.

Carmina Burana
Carmina Burana

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου είναι ένα τεράστιο στοίχημα για την πόλη και το νησί, που φαίνεται να κερδίζεται, αλλά οφείλει να στηριχτεί στο μέλλον για να αναδειχθεί όλη η δυναμική του. Είχε την τύχη η πρώτη καλλιτεχνική διεύθυνση να το οδηγήσει σωστά με μεγάλα και σημαντικά βήματα, είχε επίσης την τύχη να στελεχωθεί από άξιους ανθρώπους σε διοικητικό, καλλιτεχνικό και τεχνικό επίπεδο, αλλά και να αγαπηθεί από τους Ηρακλειώτες. Όμως η μεγάλη αυτή δημόσια και ανθρώπινη επένδυση πρέπει να στηριχτεί από τις επόμενες δημοτικές αρχές, από ακόμα περισσότερους χορηγούς, από κρατικούς φορείς. Να μη μείνει σαν ένα ωραίο πυροτέχνημα που γέννησε μεγάλες ελπίδες που διαψεύστηκαν στην πορεία, αλλά να αποτελέσει ένα πρότυπο μοντέλο πολιτιστικής ανάπτυξης της περιφέρειας που εμπνέει όλες τις δυνάμεις της πόλης, αφορά τους πολλούς, ανοίγει δρόμους για όλους και αλλάζει τα δεδομένα.

Για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο που ξεκινάει το επόμενο φθινόπωρο το κοινό της Κρήτης περιμένει πολλά. Ο πήχης έχει ανέβει κι άλλο, οι προσδοκίες είναι υψηλές κι αυτό μόνο καλός οιωνός μπορεί να θεωρηθεί για το μέλλον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.