Πολιτισμος

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023: 70 παραγωγές για την κλιματική κρίση

Θεατρικά, μουσικά, χορευτικά και εικαστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία εκτός Αττικής για το καλοκαίρι 2023

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΥΠΠΟΑ - Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: οι εκδηλώσεις για το 2023

Οι Vasistas θα βρεθούν με την παράστασή τους «Ζωολόγιο/Bestiario» στην Κρήτη (στον αρχαιολογικό χώρο Γουρνιών ή στον Παπαδιόκαμπο). Η Ομάδα Πυρ θα παρουσιάσει τον «Βυσσινόκηπο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς σε σκηνοθεσία της πρωτοεμφανιζόμενης (και άρτι αφιχθείσας από την περίφημη Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης Gitis της Μόσχας) Δέσποινας Ρεμεδιάκη. Ο ηθοποιός Νίκος Μάνεσης υπογράφει σκηνοθετικά το «Θείε Βάνια, τα δάση μαλακώνουν τον άνθρωπο» στο Ξενοκράτειο Μουσείο Μεσολογγίου, μια παράσταση που βασίζεται σε απόσπασμα από το διάσημο τσεχωφικό έργο. Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή θα ταξιδέψει με το «Σπόροι σε κίνδυνο» ή «Ο ήχος του ασπρομύτικου, του αφκου και του κριθαριού» στο αρχαίο θέατρο Ηφαιστείας Λήμνου. Η YELP Dance Co της Μαριέλλας Νέστορα θα χορέψει την «Ανάσα του κόσμου» στο Αρχαίο θέατρο του Δίου, ενώ οι Quasi Stellar θα επιχειρήσουν να αποκρυπτογραφήσουν μέσα από την κίνηση τους «Χρησμούς του νερού» στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών. Η Medea Electronique ανηφορίζει στο Επταπύργιο για να δώσει εικόνα και ήχο στη «Γαία» μέσα από μια οπτικοακουστική εγκατάσταση που αντλεί έμπνευση από το έργο του Γάλλου φιλοσόφου Μπρούνο Λατούρ. Είναι κάποιες από τις 70 παραγωγές που θα φέρει αυτό το καλοκαίρι ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» σε μουσεία και μνημεία ανά την Ελλάδα, σε μια χρονιά που εστιάζει θεματικά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής για το παρόν και μέλλον του πλανήτη, αλλά και στις συνέπειές της, όχι μόνο στη ζωή μας, αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα, υλικό και άυλο.

Ο θεσμός που εγκαινιάστηκε εν μέσω πανδημίας, καλεί κάθε χρόνο μέσα από ανοιχτή πρόσκληση καλλιτέχνες και ομάδες να καταθέσουν προτάσεις για πρωτότυπες δημιουργίες που συνταιριάζουν δημιουργικά περισσότερες από μία μορφές τέχνης ανά εκδήλωση. Σε αυτό το πλαίσιο το φετινό κάλεσμα εστίασε στο περιβαλλοντικό ζήτημα, «με αναγνώσεις που δεν περιορίζονται στην αναπαραγωγή δυστοπικών προβλέψεων, αλλά θέτουν ερωτήματα για μια σφαιρική θεώρηση του φαινομένου».

Από τις 70 προτάσεις που θα παρουσιαστούν 18 αφορούν θεατρικές παραστάσεις και άλλες τόσες μουσικά δρώμενα, 13 απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, εννέα είναι χορευτικές παραστάσεις, οκτώ δράσεις επικεντρώνονται στα εικαστικά και την περφόρμανς και τέσσερις στο μουσικό θέατρο. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 1.800.000 ευρώ, με 30 προτάσεις να λαμβάνουν από 15.000 ευρώ, 35 να βρίσκονται στην κατηγορία των 30.000 ευρώ ενώ πέντε χρηματοδοτούνται με 60.000 ευρώ.

Τις προτάσεις έκρινε κατά τη διάρκεια τριών συνεδριάσεων, που έλαβαν χώρα στις 24, 30 και 31 Μαρτίου 2023, Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης με πρόεδρο τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη και μέλη τους: Δημήτρη Μαραγκόπουλο (συνθέτης, επικεφαλής του Κύκλου «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ομότιμος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου - Μουσική και Παραστατικές Τέχνες), Κωνσταντίνο Χατζή (σκηνοθέτης), Δάφνι Κόκκινο (χορευτής, χορογράφος, διευθυντής της ΚΣΟΤ), Συραγώ Τσιάρα (ιστορικός τέχνης, διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Νατάσα Τριανταφύλλη (σκηνοθέτις), Αναστασία Γκαδόλου (αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ). Στην ειδική επιτροπή μετείχαν από το ΥΠΠΟΑ, χωρίς δικαίωμα ψήφου, η καθηγήτρια, δημοσιογράφος και σύμβουλος της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Άννα Παναγιωταρέα και η αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, Δήμητρα Φίλιου.
Δείτε εδώ το σύνολο των επιλεγμένων προτάσεων.

Η Λίνα Μενδώνη για το πρόγραμμα Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023

«Από τη δημιουργία του, το καλοκαίρι 2020, εν μέσω πανδημίας, ως σήμερα, ο θεσμός “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” κέρδισε  την αποδοχή του κόσμου, προσφέροντας εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές, που συνδυάζουν με ιδανικό τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία» σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Υπογράμμισε δε πως «το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συγκροτείται από τις προτάσεις των δημιουργών, μετά από ανοιχτή πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ, και προσανατολίζεται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννώνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων από μία μορφές τέχνης, ανά εκδήλωση».

Η οργάνωση των εκδηλώσεων του θεσμού γύρω από έναν κεντρικό θεματικό άξονα ξεκίνησε το 2022, με το αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. «Το φετινό καλοκαίρι συνεχίζεται με θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της για το μέλλον του πλανήτη και των κοινωνιών μας. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ποιοτικές παραστάσεις, άρτιων προδιαγραφών, σε αρχαιολογικούς χώρους εκτός της Περιφέρειας Αττικής, δημιουργώντας ταυτόχρονα, όπως κάθε χρονιά, συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζόμενων στον Πολιτισμό».