Πολιτισμος

Οι εκδηλώσεις στην πόλη για την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης

Μια ημέρα με μεγάλο συμβολισμό

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βιβλίο
© Menelaos Myrillas / SOOC

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου - Η προσπάθεια επιφανών Ελλήνων για την καθιέρωσή της - Το χρονικό

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της».

Αυτά είναι τα λόγια που αποτυπώνουν το σκεπτικό της UNESCO, η οποία το φθινόπωρο του 1999 υιοθέτησε την ελληνική πρόταση να γιορτάζεται η ποίηση παγκοσμίως.

«Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες, καθώς και με τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά: «“Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”», σημειώνεται στο σκεπτικό.

Σύμφωνα με το ιστορικό, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία, αρχή της άνοιξης!

Η αρχική ιδέα ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.

Την εισήγησή του υιοθέτησε ο τότε πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Στεργιόπουλος και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα μετά την εαρινή ισημερία, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Έναν χρόνο μετά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Το ιδιαίτερο ύφος και το κλίμα της ημέρας θέλει να μεταφέρει η Εταιρεία Συγγραφέων με εκδήλωση που διοργανώνει στην Αθήνα.

Ειδικότερα, στην επίσημη ιστοσελίδα της γνωστοποιεί τη δράση της για τη σημερινή ημέρα:

Αθήνα

  • Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στις 20:00 στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21)

«Ποίηση και Κινηματογράφος»

Μια συνομιλία ποίησης και κινηματογράφου μέσα από την οποία αναδεικνύεται η επιδραστικότητα της ποίησης αλλά και η δυνατότητά της να αγγίζει όλους τους ανθρώπους.

Επιμέλεια: Κάλλια Παπαδάκη, Άννα Αφεντουλίδου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Νίκος Γκέλια, Κόρα Καρβούνη, Νάνα Παπαδάκη, Δημήτρης Παπανικολάου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου

Είσοδος ελεύθερη

Από την πλευρά του το βιβλιοπωλείο Ιανός τιμά τη σημερινή ημέρα με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση. «Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στα 80 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή Μήτσου Παπανικολάου και στην έκδοση του Όγδοου: «"Ποιητικά έργα και αθησαύριστα πεζά - Άπαντα τα ευρεθέντα"», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Να σημειώσουμε πως η ομάδα του Όγδοου με επικεφαλής τον Νίκο Αναγνωστάκη, θα παρουσιάσει ημίωρο ένθετο αφιερωμένο στον ποιητή, από τις 20:30 μέχρι και τις 21:15, με απαγγελίες και μελοποιημένα τραγούδια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24), ενώ θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Ο Κύκλος Ποιητών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με προβολή βιντεοσκοπημένων ποιημάτων των Καβάφη, Σικελιανού, Σεφέρη, Σαχτούρη, Καρούζου, Μάτσης Χατζηλαζάρου, Ζωής Καρέλλη, Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου, Γιώργου Ιωάννου, Κικής Δημουλά, Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Βαρβέρη και άλλων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη (8:30 μμ).

Ακόμη, την Τετάρτη (22.03), στις 7 μ.μ., η Ελληνοαμερικανική Ένωση θα τιμήσει τον εμβληματικό σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες». Θα προβληθούν σκηνές από ταινίες-σταθμούς όπως «Η Λάμψη», «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» και «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους κριτικούς κινηματογράφου Λουκά Κατσίκα και Γιάννη Ζουμπουλάκη.

Για πέμπτη συνεχή χρόνια, τo British Council και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζουν ένα διήμερο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ένα συνέδριο την πρώτη μέρα, με ομιλίες και συζητήσεις πάνελ στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ η δεύτερη μέρα στη Στέγη είναι αφιερωμένη σε εργαστήρια και masterclasses.

Το Circular Cultures στις 20 και 21 Μαρτίου –που θα μεταδοθεί παράλληλα και ζωντανά μέσω livestream– αποσκοπεί στην ενεργή συμμετοχή καλλιτεχνών, σχεδιαστών, πολεοδόμων, δημιουργών και του ευρύτερου κοινού, προκειμένου όλοι μαζί να κάνουν τις πόλεις τους πιο βιώσιμες, καθώς και στη σφυρηλάτηση διεπιστημονικών, ολιστικών στρατηγικών για την προαγωγή της αστικής ανθεκτικότητας, ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους και βοηθώντας τους να μάθουν νέες δεξιότητες. Στη διάρκεια του διημέρου, θα εξεταστούν διαφορετικές τυπολογίες για βιώσιμη διαμόρφωση δημόσιων χώρων: η κοινότητα, το νησί, η λίμνη, το δάσος, ο λατρευτικός χώρος, η κατοικία, η πόλη, το σούπερ μάρκετ και πολλά άλλα.

Για να μάθετε περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα της ATHENS VOICE

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.