- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο μοναδικός πήλινος σφραγιδοκύλινδρος της Ασίνης επανενώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου
«Είναι μια πολύ χαρούμενη στιγμή» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη
Ναύπλιο - Αρχαιολογικό Μουσείο - Ο μοναδικός πήλινος σφραγιδοκύλινδρος της Ασίνης επανενώθηκε
Έπειτα από 100 χρόνια παραμονής στο Μουσείο της Ουψάλα, το θραύσμα του μοναδικού πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, από την εποχή του Χαλκού, επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του στην Αργολίδα και επανενώνεται με το θραύσμα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.
Το θραύσμα παρέδωσε στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Johan Borgstam, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής.
Το θραύσμα του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή που ξεκίνησε ο τότε διάδοχος του σουηδικού θρόνου, Gustaf Adolf, και μετέπειτα βασιλιάς Gustaf VI Adolf. Το θραύσμα βρισκόταν στην κατοχή του Μουσείου του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, αλλά η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει την άδεια προκειμένου να παραδοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.
Ικανοποίηση Μενδώνη για το θραύσμα που επέστρεψε η Σουηδία
Στον χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ανέφερε: «Ομολογώ ότι για εμένα προσωπικά, αυτή είναι μια πολύ χαρούμενη στιγμή, επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια όχι τυπική και συνηθισμένη τελετή, αλλά σε μια τελετή που, πρώτα απ' όλα, επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις στενές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σουηδία και στον πολιτισμό.
»Ξεκινώντας από τις ανασκαφές της Ασίνης, όπου το 1922 συμμετείχε και ο διάδοχος Gustaf Adolf, του σουηδικού θρόνου, η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεργάζεται εξαιρετικά και πολύ αποδοτικά με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Η Ασίνη είναι ένα ιδιαίτερο μέρος. Είναι λίγο κρυμμένο, αλλά την ίδια στιγμή παρά πολύ φανερό. Αποκαλύπτει μία πάρα πολύ παλιά φάση του ελληνικού πολιτισμού, 4.000 π.Χ, συγχρόνως, όμως, είναι ένας κρίκος, στη μακρά αλυσίδα της ιστορικής διάρκειας αυτού του πολιτισμού.
»Ο συγκεκριμένος σφραγιδόλιθος μας επέτρεψε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε μαζί, τις κοινές αρχές και τις κοινές αξίες της προστασίας και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δύο τμήματα ενός μικρού μνημείου, το οποίο, όμως, είναι πάρα πολύ μεγάλο στη σημασία του, ενώνονται στο πρωτότυπο, στη γη που τα δημιούργησε, στην Ελλάδα. Θα παραμείνουν ενωμένα εκεί που βρέθηκε το ένα, τέλειο απείκασμα του πραγματικού.
»Ο επισκέπτης στην Ουψάλα και ο μελετητής θα δουν στην ουσία το ίδιο πράγμα, αυτό που βλέπει ο επισκέπτης και ο μελετητής στο Μουσείο του Ναυπλίου. Η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή. Η διαφορά είναι στην ουσία, και αφορά στη γενναιοδωρία του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, του σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και στη γενναιοδωρία του σουηδικού λαού.
»Ο βασιλιάς της Ασίνης μπορεί να χαμογελά ξανά. Για εμάς τους Έλληνες, για μένα προσωπικά, η συγκεκριμένη χειρονομία είναι η εικονοποίηση ενός εθνικού στόχου, της οριστικής επιστροφής και της ενοποίησης και της επανένωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης των Γλυπτών του Παρθενώνα».
📌Ο μοναδικός πήλινος σφραγιδοκύλινδρος της Ασίνης επανενώνεται στο Αρχαιολογικό #Μουσείο Ναυπλίου
— Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (@cultureGR) February 16, 2023
Το θραύσμα παρέδωσε στην Λίνα Μενδώνη, ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα @JBorgstam, στη διάρκεια ειδικής τελετής.
🔗https://t.co/U8B1WWFiQE#MinCultureGr pic.twitter.com/zlG98uukMM
Πρέσβης Σουηδίας: «Ιδιαίτερη στιγμή για εμάς η επιστροφή του θραύσματος στην Ελλάδα»
Ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Johan Borgstam, ανέφερε: «Η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης να διευκολύνει την επανένωση του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, αποτελεί ένα εξαιρετικό σύμβολο της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας.
»Είναι η απόδειξη της δέσμευσής μας να διατηρήσουμε και να μοιραστούμε την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης για τις μελλοντικές γενιές. Η παράδοση και η επιστροφή στην Ελλάδα ενός αντικειμένου που γεννήθηκε στην Αργολίδα πριν από 4.000 χρόνια περίπου, αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Είναι μια συγκινητική στιγμή για τους Έλληνες φίλους μας, είναι όμως μια συγκινητική στιγμή και για εμάς καθώς εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για την ενοποίηση των αντικειμένων που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να εκτίθενται στην Ελλάδα».
«Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω αυτό το σημαντικό τεχνούργημα επιτέλους να επανενώνεται. Ο πήλινος σφραγιδοκύλινδρος είναι ένα μοναδικό και πολύτιμο κομμάτι. Είμαι ευγνώμων προς όλους όσοι κατέστησαν δυνατή αυτήν την επανένωση. Πέρυσι γιορτάσαμε τα εκατό χρόνια σουηδικών αρχαιολογικών ερευνών πεδίου στην Ασίνη. Επομένως αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα» δήλωσε η Dr. Jenny Wallensten, διευθύντρια του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.
Η επανένωση των δύο θραυσμάτων του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου κατέστη δυνατή, κατόπιν συζητήσεων μεταξύ:
- Του Μουσείου Gustavianum,
- του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και
- του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου.
Το θραύσμα παρέλαβε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού η έφορος Αρχαιοτήτων Άργους - Μυκηνών Άλκηστη Παπαδημητρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή σκηνοθέτη που μετέτρεψε τη σκηνή της Στέγης σε «αρένα» ενός rave party για την παράσταση «Οξυγόνο»
Πρώτη του σκηνοθετική δουλειά μετά το «Star Wars: The Rise of Skywalker»
Το θεατρικό ισπανικό έργο της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου, είναι ένας ύμνος στη αγάπη δίχως όρους
Έτοιμοι για νέα συνεργασία μετά το «Queer» ο Βρετανός σταρ και ο Ιταλός σκηνοθέτης
Λίνα Μενδώνη: Ο επαναπατρισμός πολιτιστικών αγαθών αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Ο θρύλος των Wu-Tang Clan ζωντανά στην Αθήνα
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για την τέχνη της φωτογραφίας, τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ και τον ρόλο της τεχνολογίας
Ο ηθοποιός φέρνει στη σκηνή την αληθινή ιστορία της Charlotte Von Mahlsdorf, της πιο διάσημης Γερμανίδας trans γυναίκας
Το συγκρότημα που ένωσε ραπ, ροκ και μέταλ κοινό στις συναυλίες θα εμφανιστεί στο Terra Vibe στη Μαλακάσα
«Η σύγχρονη σκηνή του χορού στην Ελλάδα είναι εφτάψυχη και παραμένει ολοζώντανη»
Πώς ένα σπάνιο σχέδιο των «Τριών Χαρίτων» του Ραφαήλ αποκαλύπτει τις ιδέες της εποχής για το γυμνό, τη σεμνότητα, την ντροπή
Επιμελήθηκε μεγάλο μέρος του έργου του πατέρα του και εξάπλωσε το σύμπαν της Μέσης Γης
Πριν από 63 χρόνια, δηλαδή!
Για την ταινία «Hurricane»
Ο Ιταλικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη και ένα ντοκιμαντέρ αφηγηματικής αρχαιολογίας στο Ελευσίς
Τι παραστάσεις ξεκινούν στα θέατρα της Αθήνας τις μέρες που ακολουθούν;
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.