Πολιτισμος

«Το ψηφιδωτό παραπέμπει σε βασιλικό μακεδονικό οίκο»

Μενδώνη και Περιστέρη μιλούν για την «Αρπαγή της Περσεφόνης»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης δεν αποκλείεται να σχετίζεται με βασιλικό μακεδονικό οίκο, είπαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη σε συνέντευξη Τύπου μετά την αποκάλυψη του τρίτου προσώπου στο ψηφιδωτό που βρέθηκε στο μνημείο.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η κ. Μενδώνη: «Βρίσκουμε την σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης στην τοιχογραφία του λεγόμενου τάφου της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Έχουμε και δεύτερη απεικόνιση με τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, σε σκηνή ιερού γάμου, στο ερεισίνωτο του μαρμάρινου θρόνου, στον τάφο της Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στις Αιγές. Οι σκηνές αυτές συνδέονται με τις λατρείες του κάτω κόσμου, με την Ορφική λατρεία -κάθοδος στον Άδη- καθώς και με τις διονυσιακές τελετές. Ο εκάστοτε επικεφαλής του οίκου των Μακεδόνων ήταν ο αρχιερέας αυτών των λατρειών. Σας θυμίζω την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για τα κατάλοιπα της μάσκας που βρέθηκαν στα κατάλοιπα των οστών του Φιλίππου. Σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν η μάσκα, την οποία φορούσε ο Φίλιππος στις ορφικές τελετές. Επομένως, η παράσταση στην περίπτωσή μας έχει συμβολική σημασία, η οποία μπορεί να δηλώνει κάποια σχέση του ”ενοίκου” του τάφου με τον (βασιλικό) μακεδονικό οίκο. Ο πολιτικός συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός σε όλες τις εποχές».

Από την πλευρά της, η κ. Περιστέρη δηλώνει ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα από το ψηφιδωτό για το φύλο του νεκρού, αλλά μπορούμε να πούμε «χωρίς αμφιβολία, ότι ο νεκρός ήταν εξαιρετικά σημαντικός». Υποστήριξε, επίσης, ότι είναι νωρίς ακόμα για να πούμε αν υπάρχει τέταρτος θάλαμος, και ότι απάντηση θα δοθεί όταν ανασκαφεί ο τρίτος χώρος.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η φθορά που βλέπουμε στο κέντρο του ψηφιδωτού «δεν είναι φυσική». Τέλος, η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι τα ευρήματα από τις ανασκαφές θα παραμείνουν στην Αμφίπολη και ότι «ουδέποτε ετέθη θέμα μετακίνησής τους. Δεν υπάρχει ανασκαφικό εύρημα που να απομακρύνεται από τον τόπο του».