- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μεσαιωνικοί θρύλοι «ζωντανεύουν» στον Πύργο της οδού Θήρας
Ραντεβού στο νεογοτθικό κτίριο την Κυριακή το απόγευμα στα Πατήσια
Για δεύτερη φορά δέχεται επισκέψεις ο υπέροχος Πύργος της οδού Θήρας στα Πατήσια, ο οποίος επί 20 χρόνια αντιμετώπιζε κλειστός τη φθορά του χρόνου. Το κοινό θα έχει για δεύτερη φορά την ευκαιρία να βρεθεί στον κτίριο νεογοτθικού στιλ την Κυριακή στις 6 το απόγευμα και με την είσοδο να είναι ελεύθερη. Αφετηρία της εκδήλωσης θα είναι ο Μεσαίωνας. Η Σάσα Βούλγαρη θα ζωντανέψει με την αφήγησή της ένα μεσαιωνικό θρύλο από την Ουαλία. Η Σάντρα Βούλγαρη θα παρουσιάσει τη χορογραφία «Σε έναν ιππότη», βασισμένη στο ποίημά της «Επιστροφή στην Άβαλον». Η Γιούλη Βεντούρα θα ντύσει μουσικά την αφήγηση με τους ήχους του τσέμπαλου.Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η ιδιοκτήτρια του χώρου Σίλια Καλλιμάνη, η οποία έχει ως όραμά της να λειτουργήσει το κτίριο ως πολιτιστικός χώρος, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Monumenta» και την Ένωση Πολιτών της Πλατείας Καλλιγά.
Τον πύργο έχτισε το 1914 ως κατοικία η οικογένεια Τυπάλδου από την Κεφαλονιά. Ο Τζώρτζης Αλφονσάτος Τυπάλδος ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις εισαγωγές φαρμάκων και οι επαφές του με τη Δύση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο αρχιτεκτονικό ύφος της κατοικίας του. Το νεογοτθικό στιλ της, άμεσα συνδεδεμένο με την Αγγλία των μέσων του 19ου αιώνα, είναι ιδιαίτερα σπάνιο στον ελλαδικό χώρο. Ο πύργος της οδού Θήρας με τον κατάφυτο κήπο του φαίνεται ότι αποτελούσε στην εποχή του πρότυπο βίλας εξοχής.
Όπως σημειώνεται σε αιτιολογική έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με βάση την οποία το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2008, «ο νεογοτθισμός του κτιρίου εκφράζεται εύγλωττα με την φρουριακού τύπου αρχιτεκτονική του, που χρησιμοποιεί με μέτρο στοιχεία του ανάλογου λεξιλογίου, όπως τα στηθαία τύπου επάλξεων, τα οξυκόρυφα τόξα των ανοιγμάτων, οι ιδιότυποι πεσσοί του κεντρικού πρόπυλου, οι ρόδακες, τα εμβλήματα κλπ».