- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πέθανε ο Γιώργος Δεσπίνης
Ομότιμος Καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Πέθανε το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 78 ετών ο ομότιμος Καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δεσπίνης. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Ηταν ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της αρχαίας ελληνικής πλαστικής στον κόσμο, ενώ με τις ταυτίσεις αρχαίων θραυσμάτων που έκανε, βοήθησε στην αναγνώριση, ακόμα και στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας, δήλωσε σχετικά: «Ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας Γεώργιος Δεσπίνης που απεβίωσε χθες, υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων αρχαιολόγων διαχρονικά και μοναδικός παγκοσμίως ως μελετητής της αρχαίας ελληνικής πλαστικής τέχνης. Με τις μελέτες, την διδασκαλία και την εργασία του προήγαγε σημαντικά την επιστήμη της αρχαιολογίας και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη, την προστασία αλλά και τον επαναπατρισμό σημαντικών αρχαιοτήτων. Το υπουργείο Πολιτισμού σύσσωμο εκφράζει προς τους οικείους του τα πλέον εγκάρδια συλλυπητήρια».
Ο Γιώργος Δεσπίνης γεννήθηκε στη Τήνο το 1936. Σπούδασε στην Αθήνα και στη Γερμανία, ενώ πριν την εκλογή του στο ΑΠΘ εργάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί μελέτησε σε βάθος την κλασική τέχνη για να γίνει ο πλέον ειδικός στην αρχαία ελληνική πλαστική και αρχιτεκτονική των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Το 2007 τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο Γραμμάτων και Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στην αρχαιολογική επιστήμη. Ήταν μέλος της Ακαδημίας dei Lincei της Ρώμης, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου και της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αθήνας. Τον Οκτώβριο του 2009 τιμήθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για το έργο και την επιστημονική προσφορά του.