Πολιτισμος

Μενδώνη: Αποτρόπαια η λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης

«Η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό», αναφέρει η Λίνα Μενδώνη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίνα Μενδώνη: Η ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού για τον θησαυρό των Σκυθών και την αρπαγή του από τους Ρώσους.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι «είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης».

«Είναι λυπηρό», συνέχισε η υπουργός, «ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο Πούσκιν». 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ήδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα», κατέληξε στη δήλωσή της η Λίνα Μενδώνη.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι άρπαξαν τον θησαυρό των Σκυθών στην Κριμαία

Ο θησαυρός των Σκυθών, αποτελούμενος από ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικά αντικείμενα, βρισκόταν στη Μελιτόπολη και σύμφωνα με αξιωματούχο της πόλης έχει κάνει «φτερά», καθώς οι Ρώσοι τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής από τους Ρώσους τις πρώτες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα ρωσικά "Ορκ" μας άρπαξαν τον χρυσό των Σκυθών και δεν ξέρουμε που τον έχουν πάει».

Χρυσή φαρέτρα από τον θησαυρό των Σκυθών στο μουσείο της Μελιτόπολης στην Κριμαία © βικιπαίδεια

Παρόμοια καταγγελία έχει γίνει και για τη Μαριούπολη, την πόλη μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα, την οποία έχουν ισοπεδώσει οι Ρώσοι. Ειδικότερα, Ουκρανοί τοπικοί αξιωματούχοι καταγγέλουν ότι έχουν κλαπεί πίνακες και γλυπτά από το μουσείο της πόλης.

Ο θησαυρός των Σκυθών χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. Ένα τμήμα του παραμένει στην Ολλανδία από το 2014. Είχε σταλεί από την Ουκρανία, προκειμένου να εκτεθεί σε μουσείο. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς η Ρωσία προχώρησε στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, με αποτέλεσμα τα ανεκτίμητης αξίας αρχαία αντικείμενα να μην επιστρέψουν ποτέ στην Ουκρανία.

Ο θησαυρός των Σκυθών είχε ανακαλυφθεί τυχαία από κάτοικο στη Μελιτόπολη μέσα σε σπήλαιο. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων μια ελληνο-σκυθική χρυσή φαρέτρα στην οποία υπάρχει αναπαράσταση της ζωής του Αχιλλέα. Αρχαιολόγοι έχουν χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη φαρέτρα ως ένα από τα πλέον ανεκτίμητα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ουκρανία. 

Σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times, υπάρχουν δηλώσεις από την πρώην διευθύντρια του μουσείου στη Μελιτόπολη, Λέιλα Ιμπραχίμοβα, σύμφωνα με τις οποίες ο θησαυρός των Σκυθών είχε τοποθετηθεί σε κούτες από εργαζόμενους του μουσείου, τα οποία μεταφέρθηκαν σε περιοχή ελεγχόμενη από το Κίεβο. Τον Μάρτιο η Ιμπραχίμοβα αιχμαλωτίστηκε από τους Ρώσους και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

Την περασμένη εβδομάδα η πρώην διευθύντρια πληροφορήθηκε από τον επιστάτη του μουσείου ότι οι Ρώσοι είχαν εντοπίσει τις κούτες με τον θησαυρό των Σκυθών με τη βοήθεια του -διορισμένου από τη Μόσχα- νέου διευθυντή, Γιεβγέν Χορλάτσεφ. Με τη συνοδεία Ρώσων στρατιωτών ο αρχαιολογικός θησαυρός μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, όπου και παραμένει, σύμφωνα με τους Ουκρανούς. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιστάτης του μουσείου, ο οποίος έκανε την καταγγελία στην πρώην διευθύντρια, έπεσε θύμα απαγωγής από το σπίτι του στα τέλη Απριλίου και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ