- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Αρθούρος Ρεμπώ: Ένας ποιητής του 19ου αιώνα με rock όραμα
Το νεαρό της ηλικίας του δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει αξιόλογα έργα, τα οποία επηρέασαν αρκετούς καλλιτέχνες και συνεχίζουν να επηρεάζουν ακόμα και στις μέρες μας.
Αρθούρος Ρεμπώ (20 Οκτωβρίου 1854-10 Νοεμβρίου 1891): Η μουσική, τα ποιήματά του και η επιρροή του στους καλλιτέχνες του σήμερα.
Αρκετοί από τους σημερινούς νέους συνεχίζουν να αναζητούν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν, ακόμα και όταν έχουν ήδη εισέλθει για τα καλά στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, αλλά και η ταυτόχρονη ουσιαστική άρνηση των μεγαλύτερων να τους εμπιστευτούν οδηγούν μοιραία σε μια στασιμότητα η οποία ειδικά στις τέχνες και τη λογοτεχνία έχει επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας, με επακόλουθο πολλοί πραγματικά ταλαντούχοι νέοι μας να μένουν στο περιθώριο και να αναγκάζονται να αναζητήσουν επαγγελματικό καταφύγιο σε χώρους που δεν τους αντιπροσωπεύουν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν για να επιβιώσουν.
Στον χώρο της μουσικής τα περισσότερα από τα μεγάλα ονόματα στον διεθνή χώρο έτυχαν αναγνώρισης του ταλέντου τους πριν ακόμα συμπληρώσουν τα 20 τους χρόνια.
Εδώ ένας 20χρονος θεωρείται ακόμα παιδί και ουσιαστικά έχει μπροστά του αρκετά χρόνια για να αναγνωριστεί το ενδεχόμενο ταλέντο του.
Ο Jean Nicolas Arthur Rimbaud (20 Οκτωβρίου 1854-10 Νοεμβρίου 1891), τις σχέσεις του έργου του οποίου θα αναζητήσουμε στον χώρο της μουσικής, είχε γράψει μερικά από τα σημαντικότερα ποιήματά του πριν ακόμα γίνει 21, με συνέπεια συγγραφείς όπως ο Βικτόρ Ουγκό να τον χαρακτηρίσουν σαν έναν Σέξπιρ σε παιδική ηλικία.
Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιζε παλαιότερα στους νέους το γεγονός ότι διάβαζαν από μικροί λογοτεχνικά βιβλία τα οποία ήταν ένα κομμάτι από την καθημερινή τους ζωή, σε αντίθεση με τους σημερινούς νέους για τους οποίους το διάβασμα δεν είναι και από τις άμεσες προτεραιότητές τους.
Ο Rimbaud που από μικρός διάβαζε αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους, αλλά και σύγχρονούς του Γάλλους συγγραφείς, δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα με τίτλο Les etrennes des orphellines (Τα πρωτοχρονιάτικα δώρα για τα ορφανά) στις 2 Ιανουαρίου 1870, σε ηλικία 16 ετών, ενώ ήδη είχε γράψει μερικούς μήνες πριν το Ophelie, που χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα ποιήματά του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η σύγχρονη σκηνή του χορού στην Ελλάδα είναι εφτάψυχη και παραμένει ολοζώντανη»
Πώς ένα σπάνιο σχέδιο των «Τριών Χαρίτων» του Ραφαήλ αποκαλύπτει τις ιδέες της εποχής για το γυμνό, τη σεμνότητα, την ντροπή
Επιμελήθηκε μεγάλο μέρος του έργου του πατέρα του και εξάπλωσε το σύμπαν της Μέσης Γης
Πριν από 63 χρόνια, δηλαδή!
Για την ταινία «Hurricane»
Ο Ιταλικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη και ένα ντοκιμαντέρ αφηγηματικής αρχαιολογίας στο Ελευσίς
Μωρά στη Φωτιά, Κωνσταντίνος Βήτα, Ghostface Killah, Eden Party αλλά και Φεστιβάλ Μπαρόκ μουσικής
Τι παραστάσεις ξεκινούν στα θέατρα της Αθήνας τις μέρες που ακολουθούν;
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Η σεζόν ξεκινά με τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα του Μπαχ
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή σκηνοθέτη που μετέτρεψε τη σκηνή της Στέγης σε «αρένα» ενός rave party για την παράσταση «Οξυγόνο»
Οι συντελεστές της φιλόδοξης παραγωγής - Πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2025
Όσα είπε η υπουργός Πολιτισμού στα εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα»
Ένα βιβλίο μυστηρίου για ένα κορίτσι που μεγαλώνει προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του, αλλά και το κατά πόσο ο Αμερικανός πατέρας του ήταν μπλεγμένος με την Απριλιανή χούντα
Το έργο του Τζέφρι Ναφτς, εντασσόμενο στην γκέι δραματουργία, διαθέτει μια στιβαρή, αν και πλέον κλασική, δομή, αλλά κυρίως θίγει ζητήματα που η τρέχουσα δραματουργία σπάνια τολμά να θίξει
Σε μια θυελλώδη και αποφασιστική ερμηνεία, δεν διστάζει να τσαλακωθεί ολοκληρωτικά
Το φεστιβάλ της Αθήνας, που επιμελείται εδώ και 37 χρόνια ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους κινηματογραφόφιλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.