Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021 απονεμήθηκε στον Abdulrazak Gurnah
Ποιος είναι - Το σημαντικό του έργο
Με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021 τιμήθηκε ο συγγραφέας Abdulrazak Gurnah, ο οποίος με το έργο ανέδειξε τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας στην Αφρική.
Η απόλυτη έκπληξη στο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021, το οποίο ανακοινώθηκε σε ζωντανή μετάδοση. Όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία σήμερα Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, το βραβείο Νόμπελ για τη Λογοτεχνία απονεμήθηκε στον Abdulrazak Gurnah.
Ο συγγραφέας Αμπντουλραζάκ Γκούρνα τιμήθηκε για «την ασυμβίβαστη, συμπονετική και διεισδυτική του ματιά στις συνέπειες που επέφερε η αποικιοκρατία, καθώς και στη μοίρα των προσφύγων μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».
Με τα έργα του ανέδειξε τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η αποικιοκρατία στην Αφρική, η οποία υποθήκευσε το μέλλον των ανθρώπων για τις πολλές δεκαετίες. Στα βιβλία του, ο Abdulrazak Gurnah καταδικάζει τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις και «φωτίζει» αθέατες πλευρές της προσφυγικής κρίσης. 0 73χρονος συγγραφέας γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας και ζει στο Λονδίνο.
WATCH LIVE: Join us for the 2021 Nobel Prize in Literature announcement.
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2021
Hear the breaking news first – see the live coverage from 13:00 CEST.
Where are you watching from? #NobelPrize https://t.co/fTvB1qYI3j
Τα βραβεία Νόμπελ θεσμοθετήθηκαν από τον Άλφρεντ Νόμπελ, Σουηδό εφευρέτη του δυναμίτη και επιχειρηματία. Η πρώτη απονομή έγινε το 1901 και με ελάχιστες διακοπές, κυρίως λόγω των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Πέρυσι το Νόμπελ, ύστερα από τρεις συνεχόμενες βραβεύσεις πεζογράφων, είχε πάρει η Νεοϋορκέζα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο νεότερος νικητής ήταν ο 41χρονος Ράντγιαρντ Κίπλινγκ το 1907. Εκατό χρόνια αργότερα, η Ντόρις Λέσινγκ έγινε η γηραιότερη συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Όπως έχει γίνει γνωστό, δεν πραγματοποιείται η καθιερωμένη δεξίωση στη Στοκχόλμη λόγω της πανδημίας Covid-19, όπως συνέβη και πέρυσι. Επιπλέον, οι βραβευθέντες των Νόμπελ 2021 θα λάβουν τα μετάλλια και τα διπλώματά τους στις χώρες καταγωγής τους. Η εβδομάδα των βραβείων Νόμπελ ολοκληρώνεται στις 11 Οκτωβρίου 2021, οπότε και ανακοινώνεται ο νικητής για την Οικονομία.
Abdulrazak Gurnah: Ποιος είναι ο φετινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021
Το 1948 έρχεται στον κόσμο ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα. Στα 17 του εκτοπίστηκε από τη γενέτειρά του. Τρία χρόνια αργότερα, το 1968, πηγαίνει για σπουδές στη Βρετανία. Το 1982 παίρνει το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Κεντ. Σήμερα είναι καθηγητής και διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αγγλικών. Η μητρική του γλώσσα είναι τα σουαχίλι.
Τα μυθιστορήματά του είναι γραμμένα στα αγγλικά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το «Paradise» (1994), το Desertion (2005) και το «By the Sea» (2001). Έχει επιμεληθεί, επίσης, δύο τόμους «Δοκίμια για την Αφρικανική Γραφή», ενώ έχει προχωρήσει σε πλήθος δημοσιεύσεων με άρθρα για σύγχρονους συγγραφείς και το έργο τους.
Όπως αναφέρει ο Guardian, στα βιβλία του κυριαρχούν θέματα όπως η ταυτότητα, το προσφυγικό, ο ρατσισμός και οι εκτοπισμοί, τα οποία συνδέονται άμεσα με τις μακροχρόνιες συνέπεις από την αποικιοκρατία και όλο το σύστημα σκλαβιάς που στήθηκε σε πολύπαθες χώρες της Αφρικής. Σημαντικό κομμάτι στις αφηγήσεις του έχει η μετανάστευση και το πώς επηρεάζει γεωγραφικά και κοινωνικά ολόκληρες περιοχές της ηπείρου.
Τα στοιχήματα για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021 που έπεσαν έξω
Σύμφωνα με τo αγλικό πρακτορείο στοιχημάτων Ladbrokes που δίνει κάθε χρόνο αποδόσεις για το Νόμπελ λογοτεχνίας, φαβορί φέτος ήταν η σπουδαία Γαλλίδα συγγραφέας Αννί Ερνώ και ο Κενυάτης Ngũgĩ wa Thiong’o με απόδοση 8/1 και οι δύο ενώ. Μεταξύ των πρώτων βρίσκονταν ο Χαρούκι Μουρακάμι (όπως πάντα) και η Μάργκαρετ Άτγουντ με 10/1, η Καναδέζα ποιήτρια Ανν Κάρσον, η Τζαμάικα Κινκάιντ από την Αντίγκουα, η Ρωσίδα μυθιστοριογράφος, Λουντμίλα Ουλίτσκαγια, η Μαρίζ Κοντέ από τη Γουαδελούπη και ο Ούγγρος θεατρικός συγγραφέας Πέτερ Νάδας, όλοι με απόδοση 12/1. Τη δεκάδα έκλεινε ένας άλλος θεατρικός συγγραφέας, ο Νορβηγός Γιον Φόσε (κάθε χρόνο αρκετά ψηλά στη λίστα του Ladbrokes) με 14/1.
Πουθενά όμως ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (Abdulrazak Gurnah), ο οποίος ήταν τελικά ο μεγάλος νικητής και τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021.
Βραβεία Νόμπελ 2021 - Ποιοι τιμήθηκαν σε Ιατρική, Φυσική και Χημεία
Υπενθυμίζεται ότι το Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στους David Julius και Ardem Patapoutian για την ανακάλυψη των υποδοχέων θερμοκρασίας και αφής. Το Νόμπελ Φυσικής 2021 μοιράστηκαν τρεις νικητές.
Πρόκειται για τους Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi, οι οποίοι βραβεύτηκαν για «για τη ρηξικέλευθη συνεισφορά τους στην κατανόηση περίπλοκων συστημάτων φυσικής».
Το Νόμπελ Χημείας 2021 μοιράστηκαν δύο επιστήμονες, οι Benjamin List και David McMillan «για την ανάπτυξη ασύμμετρης οργανοκατάλυσης».
Ποια βραβεία Νόμπελ 2021 ακολουθούν - Το πρόγραμμα
Μετά την ανακοίνωση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021, ακολουθούν τα βραβεία για την Ειρήνη την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021.
Το Νόμπελ Οικονομίας, που δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα, θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου 2021.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε η πρωταγωνίστρια της σειράς ταινιών
Μιλήσαμε με τους δύο πρωταγωνιστές της παράστασης «Φθινοπωρινή ιστορία», που παίζεται στο θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη
Η βραβευμένη ταινία συμμετείχε στον διαγωνισμό 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών για τον Χρυσό Φοίνικα
Μια παράσταση ευχάριστη στη θέαση, δουλεμένη στη λεπτομέρεια, με άψογη καθοδήγηση των ηθοποιών, ώστε να κινηθούν με δεξιοτεχνία στην κόψη μεταξύ κωμωδίας και δράματος
Με αφορμή τη νέα τους θεατρική συνεργασία, μιλήσαμε με τους δύο ηθοποιούς για ένα έργο γραμμένο από δύο παλιότερους μεγάλους του θεάτρου και της κωμωδίας
Για τον ρόλο του στον «Μονομάχο 2»
Έπαιξαν μαζί στους «Άγγελους του Τσάρλι»
Φαίνεται πως μέχρι τώρα το προφέραμε όλοι λάθος
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης
Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «20 μέρες στη Μαριούπολη»
Θα μπορούσε η εικονική πραγματικότητα να είναι μια μορφή αυθεντικής πραγματικότητας; Μήπως ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση που έχει δημιουργηθεί από κάποια τεχνητή νοημοσύνη; Τι μας είπε ο συγγραφέας
Άλλαξε ζωή και πόλεις και μιλάει στην Athens Voice για όλα, με αφορμή το νέο τους άλμπουμ «Human Fear»
Ο Γκίντενγκαστ καταφέρνει και πάλι να πιάσει υψηλά σκηνοθετικά στάνταρ
Aτόφιο κέφι, σατιρική χροιά και σλάπστικ κωμική διάσταση στις σκηνές της ζούγκλας
Η ταινία επιχειρεί να αποδώσει έναν αλά Φασμπίντερ ερωτικό ρεαλισμό, που όμως δεν γίνεται ποτέ πειστικός
Το φιλμ ήταν υποψήφιο για 4 Χρυσές Σφαίρες και λογικά θα το συναντήσουμε και στις οσκαρικές προτάσεις, που θα γίνουν γνωστές στις 23 Ιανουαρίου.
«Δεν θα πάψω να αγαπώ τα βιβλία του Νιλ Γκέιμαν, αλλά δεν μπορώ πια να τα υποστηρίξω δημόσια»
Για κλεμμένη ιδέα κατηγορείται η εταιρία κινουμένων σχεδίων
Μια βαθιά αντιπολεμική κραυγή μέσω της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ένα έχω να πω, σαπό στον Σελίν για το μυθιστόρημα και εύγε στην Εστία που μας έκανε δώρο αυτή την έκδοση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.