Πολιτισμος

Τι κάνουν οι Afrogreeks στην Ελευσίνα;

Μια δημιουργική σύμπραξη μόνο για σήμερα 16 Σεπτεμβρίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι κάνουν οι Afrogreeks στην Ελευσίνα;

Οι ήρωες του έργου "the AfroGreeks” θα παρακολουθήσουν την παράσταση ΟΜΜΑ ερχόμενοι σε επαφή με παραδόσεις από την πρώτη καταγωγή τους, την Αφρική.

Οι ήρωες του έργου "the AfroGreeks”, με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή Μιχαήλ Μαρμαρινού, πρόκειται να παρακολουθήσουν την παράσταση «ΟΜΜΑ», του χορογράφου Josef Nadj, στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, στην Ελευσίνα, και να συνομιλήσουν με την ομάδα χορευτών στα πλαίσια της «Ελευσίνας 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και του Φεστιβάλ «Αισχύλεια». 

Οι χορευτές έχουν καταγωγή από το Μάλι, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Κονγκό – Μπραζαβίλ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και έρχονται στο υπαίθριο θέατρο της Ελευσίνας με ένα έργο γεμάτο με επιρροές από διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα, πολιτισμούς και ανθρώπινες ιστορίες, αναπνοές, φωνές, σιωπή και μεθυστικούς τζαζ ρυθμούς που πιστοποιούν την αρχέγονη και ζωτικά διαχρονική σημασία του χορού. 

Οι Αφροέλληνες ήρωες του έργου "the AfroGreeks” είναι καλλιτέχνες οι οποίοι ως θεατές της παράστασης έρχονται σε επαφή με παραδόσεις από την πρώτη καταγωγή τους, την Αφρική, που οι πιο πολλοί δεν έχουν επισκεφθεί. Μέσα από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά την παράσταση γίνονται συνομιλητές στον τρόπο που ο χορός και η κίνηση -και κάθε καλλιτεχνική προσέγγιση- μπορούν να γίνουν ουσιαστικά κι αποτελεσματικά εργαλεία έκφρασης κι ένας άμεσος και συνοπτικός τρόπος επικοινωνίας που ακυρώνει γλωσσικούς περιορισμούς.

Η ανθρωπολόγος χορού Νατάσα Μάρτινς και η Αφροελληνίδα ανθρωπολόγος χορεύτρια Γκρέις Νουόκε θα συντονίσουν μετά την παράσταση τη συζήτηση με τον χορογράφο Josef Nadj και τους οχτώ χορευτές Djino Alolo Sabin, Timothé Ballo, Abdel Kader Diop, Aipeur Foundou, Bi Jean Ronsard Irié, Jean-Paul Mehansio, Marius Sawadogo, Boukson Séré. Όλοι οι θεατές της παράστασης μπορούν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και να συμμετάσχουν.

Η συζήτηση θα μαγνητοσκοπηθεί για να λειτουργήσει αρχειακά ως αφορμή να συνεχιστεί ο διάλογος και με άλλους καλλιτέχνες που διαλέγουν ως λειτουργικό εργαλείο έκφρασης την κίνηση: ένα σημαντικό "όπλο” για τους Αφρικανούς της διασποράς. 

Το έργο “the AfroGreeks” ξεκίνησε το 2015 από την ομάδα Documatism και τον κινηματογραφιστή Μενέλαο Καραμαγγιώλη, ως µέρος ενός δηµόσιου διαλόγου, στην Κυψέλη, για την Αφρικανική κοινότητα στην Αθήνα, και συνεχίζεται µε την παρουσία του σε εκθέσεις τέχνης ως εγκατάσταση βίντεο και εργαστήριο που συνοδεύεται από ζωντανές εκδηλώσεις και συζητήσεις.

Οι 140 Αφροέλληνες που πρωταγωνιστούν στα βίντεο της εγκατάστασης του έργου ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα, είναι περήφανοι για την καταγωγή τους, διεκδικούν το δικαίωµα να είναι καλλιτέχνες και πασχίζουν µε κάθε τρόπο να εκφραστούν. Η δημιουργική συμμετοχή τους στο συλλογικό έργο "the AfroGreeks” τους δίνει ένα βήµα έκφρασης με στόχο να γίνουν ορατοί οι αόρατοι σχηματοποιώντας μια ηχηρή αντίδραση εναντίον κάθε ρατσισμού μέσα από ένα έργο τέχνης στο οποίο συμμετέχουν δημιουργικά με κάθε τρόπο.

Ο θεσμός «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» πιστεύει στην προβολή κρίσιμων κοινωνικών θεμάτων στις δράσεις του και στην ευρύτερη κοινωνική διάδρασή τους. 
Η Natasha Martin χρησιμοποιεί τον χορό για να προσεγγίσει τη μουσική και προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από τις παραστατικές τέχνες. Είναι ανθρωπολόγος χορού και την τελευταία δεκαετία έχει αφοσιωθεί στα θέματα φυλετικής ισότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη και ως ενεργό μέλος του Anasa Cultural Center. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον έγκειται στην ενσώματη νόηση με πεδίο τη νοτιοδυτική Νιγηρία και τη σχέση των κρουστών talking drums με τους χορούς και τη γλώσσα των Yorùbá.

Η Αφροελληνίδα Γκρέις Νουόκε, είναι ανθρωπολόγος, χορεύτρια και ηθοποιός που χρησιμοποιεί το χορό και το θέατρο βιωματικά και ως βασικό εργαλείο στην έρευνά της. Ως μέλος της ερευνητικής ομάδας της Døcumatism, έχει οργανώσει δημόσιες συζητήσεις και καλλιτεχνικές δράσεις που εμβαθύνουν στα θέματα ταυτότητας και ένταξης, ερευνά και αποτυπώνει στα πλαίσια του έργου "the AfroGreeks" την δεύτερη γενιά μεταναστευτικής καταγωγής από την Αφρική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θέτοντας δυναμικά και επινοητικά τα θέματα της ορατότητας και ταυτότητας των Αφροελλήνων στην Ελλάδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.