Πολιτισμος

Τα αγάλματα στο μουσείο της Κω «θεραπεύθηκαν» (εικόνες)

Όλα τα γλυπτά της έκθεσης πλέον στη θέση τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυμνός κορμός ανδρικού αγάλματος, πιθανόν του Κλαυδίου, του τύπου του Ηγεμόνος των ελληνιστικών χρόνων, με ιμάτιο γύρω από την μέση και τον αριστερό ώμο. Βρέθηκε στην Κακή Σκάλα Κεφάλου. Γύρω στο 220 π.Χ.
Γυμνός κορμός ανδρικού αγάλματος, πιθανόν του Κλαυδίου, του τύπου του Ηγεμόνος των ελληνιστικών χρόνων, με ιμάτιο γύρω από την μέση και τον αριστερό ώμο. Βρέθηκε στην Κακή Σκάλα Κεφάλου. Γύρω στο 220 π.Χ.

Αποκαταστάθηκαν τα πέντε γλυπτά που είχαν πέσει από τα βάθρα τους μετά τον σεισμό του Ιουλίου του 2017.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω θα ανοίξει αύριο Παρασκευή, μαζί με όλα τα μουσεία της χώρας και θα υποδεχθεί τους επισκέπτες έχοντας όλα τα γλυπτά της έκθεσης πλέον στη θέση τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της αρμόδιας υπουργού Λίνας Μενδώνη, τον περασμένο Οκτώβριο στο νησί της Κω, διαπιστώθηκε ότι πέντε γλυπτά, που την ώρα του φονικού σεισμού του Ιουλίου του 2017, έπεσαν από τα βάθρα τους, δεν είχαν ακόμη αποκατασταθεί. Στο πλαίσιο αυτό -όπως τονίζεται- η υπουργός, έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις μελέτες και επτά μήνες μετά, τα γλυπτά αποκαταστάθηκαν στα βάθρα τους.

Κατά την πτώση των τριών ελλιπών κορμών έσπασαν οι γύψινες συμπληρώσεις στο χαμηλότερο τμήμα τους, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί από τους συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κυρίως για την αισθητική βελτίωση του χαμηλότερου τμήματος και για την έδρασή τους στα βάθρα τους, αλλά όχι τα αρχαία μάρμαρα.

Άγαλμα Δήμητρας, ανάθημα του Μελαγκρίδα, υιού του Χαρμύλου. 4ος αι. π.Χ. Στη βάση φέρει την επιγραφή: Μελαγκρίδας Χαρμύλου Δάματρι.
Άγαλμα Δήμητρας, ανάθημα του Μελαγκρίδα, υιού του Χαρμύλου. 4ος αι. π.Χ. Στη βάση φέρει την επιγραφή: Μελαγκρίδας Χαρμύλου Δάματρι.

Η μελέτη επανατοποθέτησης των γλυπτών, που διενεργήθηκε το τελευταίο εξάμηνο, συνέβαλε στη βέλτιστη σεισμική θωράκιση όλων των εκθεμάτων του Μουσείου, και οδήγησε στην καλύτερη σεισμική θωράκιση και άλλων ευρημάτων για το ενδεχόμενο ισχυρότερων σεισμών και στη συνέχεια στην επανατοποθέτηση και των πέντε γλυπτών.

Γυμνός κορμός ανδρικού αγάλματος, πιθανόν του Κλαυδίου, του τύπου του Ηγεμόνος των ελληνιστικών χρόνων, με ιμάτιο γύρω από την μέση και τον αριστερό ώμο. Βρέθηκε στην Κακή Σκάλα Κεφάλου. Γύρω στο 220 π.Χ

Ο σεισμός της 21ης Ιουλίου 2017, λόγω του μεγέθους των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επέφερε σημαντικές ζημίες στα μνημεία του νησιού. Ανάμεσα στο πληγέντα μνημεία είναι η Πύλη του Φόρου, η μνημειακή είσοδος στην ανατολική πλευρά του περιμετρικού τείχους της χώρας, το εμβληματικό Κάστρο Νερατζιάς, τοπόσημο του νησιού, το Νότιο τμήμα της Αρχαίας Αγοράς, ο Δυτικός Αρχαιολογικός χώρος, καθώς και ναοί και οθωμανικά τεμένη.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ εκπονούν μελέτες και έργα αποκατάστασης στα μνημεία του νησιού με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να καλυφθεί ο χρόνος που μεσολάβησε από τον σεισμό του 2017.

Ακέφαλο άγαλμα ανδρικής μορφής με χιτώνα και ιμάτιο. Βρέθηκε στο ρωμαϊκό Ωδείο. Μετά το 150 π.Χ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.